Eurooppa: Protestit hyökkäyksen kohteena

Saksan poliisi hyökkää brutaalisti LLL-mielenosoituksen kansainvälistä maolaista kontingenttia vastaan Berliinissä melkein tappaen veteraanitoverin. Lähde: Dem Volke Dienen

Julkaisemme epävirallisen käännöksen Red Heraldin uutisesta.

Amnesty International, niin kutsuttu ”ihmisoikeus”järjestö julkaisi hiljattain raportin ”mielenosoitusoikeuden tilasta 21 eurooppalaisessa maassa” otsikolla ”Alisuojeltu ja ylirajoitettu”.

Tässä raportissa ”Amnesty” paljastaa, mukaillen luonnettaan porvarillis-demokraattisena instituutiona imperialismin palveluksessa, vanhojen valtioiden taantumuksellistumisen kysymyksessä kokoontumisenvapaudesta ja sananvapaudesta.

Esitämme yhteenvedon tästä raportista niillä sanoilla, joita Amnesty itse käytti:

Monet niistä oikeuksista ja vapauksista, joita pidämme itsestäänselvyyksinä tänä päivänä, on saavutettu kokonaan tai osittain sillä, että ihmiset ovat menneet kaduille vaatiakseen muutosta parempaan ja saadakseen äänensä kuuluviin.

Euroopassa monet valtion viranomaiset reagoivat rauhanomaisiin mielenosoituksiin leimaamalla, rajoittamalla, estämällä, rankaisemalla niitä ja hyökkäämällä niitä vastaan. Viranomaiset käyttävät laajaa kirjoa eri keinoja niiden, jotka järjestävät ja osallistuvat mielenosoituksiin, tukahduttamiseksi, mukaanlukien tukahduttavien lakien säätämistä ja tarpeetonta tai liioiteltua voimankäyttöä rauhanomaisia mielenosoittajia vastaan sekä heidän mielivaltaista rangaitsemistaan, kiinniottamistaan ja vangitsemistaan.

 

Ranskan poliisi hyökkää Nahel Merzoukin tappamisen vastaisia protesteja vastaan. Lähde: Getty Images

Espanjan poliisi hyökkää Pablo Hasélin vangitsemista vastustavaa mielenosoitusta vastaan. Lähde: Reuters

Valtioiden kasvava valvontateknologian käyttö, kuten tekoälyn käyttäminen yksilöiden ja ryhmien valvomiseksi, edustaa myös vakavaa hyökkäystä ihmisoikeuksia vastaan, mukaanlukien oikeutta kokoontua rauhanomaisesti. Jatkuva valvonnan uhka tekee monista haluttomia ihmisoikeuksiensa harjoittamiseen, mukaanlukien osallistumalla mielenosoituksiin. Tämä niin kutsuttu ”jähmettävä vaikutus” on erityisen vakava niiden yksilöiden ja ryhmien kohdalla, jotka kokevat jo kohonnutta kynnystä protestoida, koska he kohtaavat epätasa-arvoa, marginalisaatiota, rasismia, syrjintää ja väkivaltaa rotunsa, etnisen taustansa, uskontonsa ja/tai maahanmuuttostatuksensa vuoksi.

Joissain puolilla Eurooppaa Amnesty International on todistanut laajaa rajoitusten kirjoa vuosien ajan, sekä poliisin toimintaa, joka keskittyy suhteettomasti rodullistettuihin yksilöihin ja ryhmiin ja syrjii heitä. Muissa Euroopan maissa nämä asiattomat rajoitukset muodostavat uudemman ja/tai hienovaraisemman kuvion rauhanomaisen kokoontumisoikeuden rikkomisesta ja siihen puuttumisesta.

Raportti osoittaa, että useiden valtioiden kohdalla niiden lailliset puitteet ja/tai valtion käytäntö ei heijastele ennakkoajatusta rauhanomaisen kokoontumisen puolesta. Vaikka jotkin analysoiduista maista vaikuttavatkin olevan lähempänä ihmisten oikeuden kokoontua rauhanomaisesti kunnioittamista kuin toiset, huolia kaikista avainaspekteista tähän kysymykseen liittyen esiintyy kautta alueen.

Belgiassa, Ranskassa, Saksassa, Kreikassa, Italiassa, Luxemburgissa, Espanjassa ja Isossa-Britanniassa lakeja on käytetty, esitetty tai toimeenpantu luomaan huomattavasti rajoitetumpi ympäristö oikeuden rauhanomaiseen kokoontumiseen käyttämiselle. Haitallinen retoriikka valtion viranomaisilta oli arkipäivää ja sillä leimattiin usein rauhanomaisia mielenosoituksia ja niiden osallistujien tavoitteita ja identiteettejä, demonisoimalla mielenosoittajia samaistamalla heidät ”terroristeihin”, ”rikollisiin”, ”ulkomaisiin agentteihin”, ”anarkisteihin” ja ”ekstremisteihin” muiden leimaavien termien joukossa. Tällaisten haitallisten lausuntojen kohteena olevat ryhmät sisältävät niitä, jotka mobilisoivat Palestiina-solidaarisuutta. […] Tätä haitallista retoriikkaa käytetään yhä uusien rajoitusten tekemiseksi oikeuteen kokoontua rauhanomaisesti Saksassa, Italiassa ja Iso-Britanniassa.

Amnesty Internationalin tutkimus on tunnistanut huolestuttavan kuvion ympäri Eurooppaa, – Itävallassa, Belgiassa, Tšekissä, Ranskassa, Saksassa, Kreikassa, Italiassa, Alankomaissa, Serbiassa, Sveitsissä, Isossa-Britanniassa – jossa julkisia kokoontumisia solidaarisuuden osoittamiseksi Palestiinan kansalle on kielletty ja/tai rajoitettu suhteettomasti; tiettyjä iskulauseita, Palestiinan lippuja, keffiyehejä ja muita symboleita on kielletty; rauhanomaisia protestileirejä on päädytty hajottamaan myös silloin, kun ne eivät aiheuttaneet vakavaa ja selvää haittaa; ja mielenosoittajat raportoivat myös liiallisesta voimankäytöstä ja mielivaltaisista kiinniotoista. Harhaanjohtavat perustelut, kuten ”julkinen järjestys” ja ”julkinen turvallisuus”, joita käytetään Palestiina-solidaarisuusmielenosoitusten rajoittamiseen, eivät vastaa laillisuuden, tarpeellisuuden ja suhteellisuuden periaatteita, ja ne sisältävät rasistisia ennakkoluuloja ja stereotyyppejä.

Joissain maissa viranomaiset – mukaanlukien Saksassa, Italiassa, Espanjassa ja Turkissa – ovat turvautuneet terrorismiin liittyviin säännöksiin ja lakeihin järjestäytyneen rikollisuuden torjumiseksi sekä kansalliseen turvallisuuteen vetoamiseen kohteenaan aktivistit, jotka osallistuvat mielenosoituksiin ja rauhanomaiseen kansalaistottelemattomuuteen.

Olemassaolevat syrjinnän kieltävät lailliset säännökset ovat voimakkaassa konstrastissa joidenkin ryhmien ja yksilöiden, mukaanlukien mustat ihmiset, arabit tai muut rodullistettuihin ryhmiin kuuluvat ihmiset, käytännössä kohtaaman kohtelun kanssa Itävallassa, Belgiassa, Ranskassa, Saksassa, Portugalissa, Espanjassa ja Isossa-Britanniassa, […] henkilöt, jotka osoittavat mieltään palestiinalaisten oikeuksien puolesta [kohtaavat syrjintää] Itävallassa, Ranskassa, Saksassa, Kreisassa, Italiassa, Sloveniassa, Sveitsissä ja Isossa-Britanniassa. Lisäksi tietyt lailliset säännökset syrjivät ”ei-kansalaisia” Itävallassa, Ranskassa, Saksassa, Kreikassa, Unkarissa, Irlannissa, Italiassa, Portugalissa, Serbiassa ja Turkissa.

Vuoden 2020 ja syyskuun 2023 välisenä aikana raportoitiin hyvin korkea määrä esimerkkejä liioitellusta ja/tai tarpeettomasta voimankäytöstä mielenosoitusten aikana. Tämä johti vakaviin ja joskus pysyviin vammoihin mielenosoittajien keskuudessa, mukaanlukien luunmurtumiin ja hampaiden murtumiin (Ranska, Saksa, Kreikka, Italia), kuulon menettämiseen (Saksa), palovammoihin (Kreikka), käden menettämiseen (Ranska), kiveksen menettämiseen (Espanja), silmävammoihin ja vakaviin päävammoihin (Espanja). Joissain tapauksessa vammoja aiheutettiin lapsille (Belgia, Suomi, Ranska, Italia, Saksa, Puola, Serbia, Slovenia, Sveitsi). Voimankäyttöä, joka täyttää kidutuksen tunnusmerkit, raportoitiin Ranskassa, Saksassa, Unkarissa, Portugalissa, Serbiassa, Sloveniassa, Espanjassa.

Sotilashenkilöstön lähettäminen mielenosoitusten hallitsemiseksi on sallittu Belgiassa, Suomessa, Ranskassa, Saksassa, Serbiassa, Sveitsissä, Turkissa ja Isossa-Britanniassa. Heidän koulutuksensa, kokemuksensa ja toimintatapansa suuntautuu yleisesti sotatoimiin, joissa voimankäyttö, mukaanlukien kuolettavan voiman käyttö, on ensimmäinen tapa toimia.

Tapauksia poliisin rankaisemattomuudesta ja vastuullisuuden puutteesta raportoidaan lukuisissa maissa, mukaanlukien Itävalta, Belgia, Ranska, Kreikka, Saksa, Italia, Portugali, Serbia, Slovenia, Espanja, Sveitsi, Turkki ja Iso-Britannia.

This entry was posted in Yleinen. Bookmark the permalink.