Wikileaksin perustaja Julian Assangea koskevassa oikeudenkäynnissä Lontoossa päätettiin, ettei häntä luovuteta Yhdysvaltoihin. Syyksi ilmoitettiin, että Assange ei todennäköisesti palaisi oikeuden eteen itsemurhariskin vuoksi. Julian Assangen lakimiehet hakivat vapautusta takuita vastaan, joka hylättiin oikeudessa. Tämä tarkoittaa sitä, että Wikileaksin perustajaa pidetään edelleen Belmarshin vankilassa Lontoossa. Assangea vastaan on nostettu 17 vakoilusyytettä ja yksi tietotekniikan väärinkäytön syytös, joiden vankeus on enintään 175 vuotta Yhdysvalloissa.
Yhdysvaltain hallituksen lakimiehet sanoivat valittavansa päätöksestä, joka pidentää prosessia jopa kolmella vuodella, sillä tapaus voi päätyä Britannian korkeimpaan oikeuteen asti. Assangen kohtalosta on käyty kilpailua jo kauan ja Australian pääministeri Morrison odottaa edelleen Yhdysvalloilta uusia tarjouspyyntöjä Assangen luovuttamiseksi Yhdysvalloille. Hänen fyysinen – ja mielenterveyden tila on huolestuttanut monia, ja hänen armahtamistaan on tukenut useat ihmiset.
Julian Assange tunnetaan Wikileaksin perustajana (2006), joka paljasti Barack Obaman hallinnon aikana (2010) satojatuhansia salaisiksi luokiteltuja tiedostoja Yhdysvaltain sotilaallisesta toiminnasta, rikoksista liittyen Afganistanin ja Irakin sotiin ja diplomaattisia sähkeitä. Tunnetuin Wikileaksin julkaisu on video Yhdysvaltain armeijasta, jossa nähdään Apache-helikoptereiden tekemä hyökkäys Bagdadiin vuonna 2007. “Collateral Murder” -videossa nähdään kuinka tusina irakilaista, mukaan lukien kaksi Reutersin toimittajaa murhattiin.
Julian Assangen tapaus ei ole ainutlaatuinen. Kansainvälisen järjestön ”Reporters Without Borders” raportin mukaan toimittajia on vuonna 2020 vangittu ainakin 387 ja tapettu 50. Toimittajat eivät suinkaan ole kuolleet suurimmaksi osaksi esimerkiksi sodassa, vaan maissa, jotka ovat ns. rauhan tilassa. Eniten tapettuja toimittajia on Meksikossa, Intiassa, Filippiineillä ja Hondurasissa. Lisäksi, 2. päivä tammikuuta Al-Jazeera uutisoi jo viidennestä toimittajan murhasta kahden kuukauden sisällä Afganistanissa.
Mitä nämä Assangen rikokset ovat? Ovatko ne rikoksia ”demokratiaa”, ”sananvapautta” ja ”ihmisyyttä” vastaan, joita Yhdysvallatkin niin kovasti puolustaa ja maailmanpoliiseina hyvää hyvyyttään tuo sortamiinsa maihin.Yhdysvaltalainen imperialismi ja taantumukselliset valtiot tekevät kaikkein suurimpia rikoksia, joita Assange ja muut toimittajat sankarillisesti paljastavat. Toimet joissa Yhdysvaltojen joukot murhaavat, raiskaavat ja hyväksikäyttävät sorrettujen maiden kansalaisia eivät ole langettavia, vaan ”demokratian” nimissä tehtäviä tekoja (esim. Afganistanin Irakin, Syyrian, Libyan, Somalian ja Pakistanin ilmaiskut), jotka jopa ansaitsevat Nobelin rauhanpalkinnon, kuten Yhdyvaltain presidentti Barack Obama vuonna 2009.