Kuva on Montevideon keskustasta vuodelta 2018. Kuva Erkka Mikkonen / Yle
Suomi on pieni imperialistinen maa, josta lähtöisin olevat suuryritykset pyrkivät aina pesemään kasvojaan puhuen laveasti ihmisoikeuksista ja siitä kuinka heidän yrityksensä vievät kestävää kehitystä sorrettuihin maihin. Nyt kuitenkin suomalainen metsätalousyhtiö UPM-kymmene jäi jälleen kerran kiinni ns.”housut nilkoissa” Uruguayssa.
Uruguay on ollut jo vuosikausia yksi UPM-kymmene-yhtiön pääriistokohteista ja yhtiön tehtaat ovat turmelleet siellä kansalle elintärkeitä vesistöjä. Uusin tapaus oli, kun Yhdistyneiden kansakuntien taloudellisten, sosiaalisten ja sivistyksellisten oikeuksien komitea (TSS-komitea) antoi maanantaina (8.3.2021) raportin, jossa tuotiin ilmi, että UPM ei valvo millään tavoin edes perusihmisoikeuksien toteutumista tehtaissaan Uruguayssa.
Tällä hetkellä Uruguayssa rakenteilla oleva UPM:n uusi sellutehdas on koko suomalaisen metsäteollisuuden kaikkien aikojen suurin tehdasinvestointi. Tehdas nousee Paso de los Torosin kaupungin lähelle maan keskiosaan ja tehtaan hinnan arvo on noin 2,4 miljardia euroa. Huomionarvoista on että Urugauayssa kansanjoukot ovatkin usein nousseet vastustamaan UPM:n toimia. Siellä paikallinen kansa on saanut nähdä kuinka suomalainen imperialismi tuhoaa vedet ja maan, sekä kohtelee työläisiä tehtaissa huonommin, kuin suomalainen maanviljelijä kohtelee karjaansa.
Tosiasia on, että vaikka suomalaiset imperialistit kuinka puhuisivat ihmisoikeuksista, ei niitä oikeasti kiinnosta hitustakaan kansajoukkojen hyvinvointi sorretuissa maissa. UPM-kymmene on toiseksi suurin toimija omalla teollisuudenalallaan koko maailmassa ja Uruguayn lisäksi sillä on toimintaa sorretuissa maissa myös mm. Argentiinassa, Etelä-Afrikassa, Indonesiassa, Intiassa, Malesiassa, Meksikossa, Puolassa, Thaimaassa, Turkissa sekä Virossa. Näistä kaikista maista ovat kansalaisjärjestöt raportoineet ihmisoikeusrikkomuksista UPM:n tehtailla tai sen alihankkijoilla. Erityisen röyhkeäksi yhtiön toiminnan tekee se, että samaan aikaan kun se sulkee taloudellisesti kannattavia tehtaita Suomessa, se avaa uusia jättimäisiä tehtaita sorretuissa maissa, joissa sen on vielä helpompi riistää työläisiä ja tuhota luontoa. Suomessa työläiset ovat vuosikymmenien kamppailun tuloksena onnistuneet saavuttamaan edes jollain tavalla siedettävät työssäoloehdot ja tämähän ei sovi UPM-kymmene yhtiön imperialisteille.
Mutta osaavatpa muutkin suomalaiset imperialistit tehdä kansan elämästä maanpäällistä helvettiä. Tässä toinen oiva esimerkki Latinalaisesta Amerikasta, suomalainen metalliteollisuudessa toimiva Outokumpu-yhtiö, joka toimii 30 maassa, jäi kiinni helmikuussa 2021 siitä, että sen Brasiliassa terästä valmistava alihankkijayritys on aiheuttanut vakavia ympäristöongelmia Brasilian Amazonin alueella. Tästä raportoi kansalaisjärjestö Finnwatch.
Raportista selviää, että Outokumpu käyttää brasilialaisen kaivosyhtiön Valen toimittamaa ferronikkeliä, joka on peräisin Onça Puman nikkelikaivoksesta. Onça Puman kaivoskompleksiin kuuluu avolouhoksia sekä sulattamo ferronikkelin tuotantoa varten. Kaivoksen vieressä on alkuperäiskansa xikrinien asuinalue. Heidän mielipidettään ei ole huomioitu kaivosprojektissa.
Kaivos käynnistettiin vuonna 2011 ilman asianmukaista ympäristövaikutusten arviointia, mitä Kansainvälisen työjärjestön alkuperäiskansasopimus edellyttäisi. Xikrinit ovat kertoneet että kaivostoiminnan aiheuttama metsäkato aiheuttaa mineraalien valumista jokeen ja joki on pahoin saastunut. Joesta saatavat kalat ovat myrkyllisiä ihmisravinnoksi ja joen vettä ei voi enää käyttää peseytymiseen eikä ruoanlaittoon. Paikallisen Parán yliopiston tekemät tutkimukset vahvistavat xikrinien kertomukset todeksi.
Selvää on että Outokumpu on ostoillaan mahdollistanut kansanjoukkojen elämän tuhoamisen ja kaikenlisäksi yhtiö on kieltäytynyt avaamasta alihankintaketjuaan kansalaisjärjestöille. Outokummun suurin omistaja on Suomen valtionyhtiö Solidium. Outokummun myös tiedetään hiljaa tukevan Bolsonaron fasistista linjaa, ja koska Bolsonaro on hyvin halukas myymään Brasilian luonnonvarat imperialisteille ei Suomen valtiokaan ole suuremmin ottanut kantaa Brasiliassa tapahtuviin ihmisoikeusloukkauksiin.
Muita suomalaista imperialismia edustavia yhtiöitä ovat mm. Kone, Neste ja Metso. Kaikkien näiden toiminnassa on viime vuosikymmeninä ollut siirtymistä sorrettuihin maihin ja kaikkien näiden taustoja hiemankin penkoessa, on käynyt selville, että puheet suomalaisen imperialismin ylenpalttisesta hyvyydestä on silkkaa valetta, jolla pyritään lähinnä huijaamaan Suomen kansaa, jotta näillä säilyisi uskoa siihen, että suomalainen imperialismi olisi jotenkin erityisen kilttiä ja kaunista. Sitä se ei tietenkään ole ja kaikkien oikeiden Suomessa asuvien anti-imperialistien, oikeiden demokraattien ja vallankumouksellisten tulisi taistella vihollista vastaan kotona.
Kuolema imperialismille!