Torstaina eduskunnan kyselytunnilla hallitusta, varsinkin sisäministeri Ohisaloa, vaadittiin tuomitsemaan Elokapinan väitetyt laittomuudet. Kysymyksen nosti esille perussuomalaisten Junnila, joka mm. väitti Elokapinan hyökänneen jonkun kansanedustajan kimppuun keskiviikkona.
Merkillepantavaa on, että tuosta väitetystä kansanedustajan kimppuun käymisestä ei löydy todisteita mediasta eikä Helsingin poliisin tiedotuksesta. Kuitenkin tuo ilmeisesti keksitty väite toimi suuressa määrin pohjana eduskunnassa käydylle keskustelulle. Marin kommentoi yleisellä tasolla, että hän eikä hallitus hyväksy laitonta toimintaa eikä väkivaltaa, ja samaa sanoi Ohisalo. Näin he antoivat tunnustusta jonkun perussuomalaisen keksimälle tarinalle.
Osin tuosta erillinen kysymys keskustelussa oli ns. kansalaistottelemattomuuden hyväksyminen, mikä on tässä tapauksessa kysymys siitä, oliko Mannerheimintien valtaus laitonta. Elokapinan mukaan tuo toimi on oikeasuhtainen suhteessa ilmastokriisin vakavuuteen. Poliisin kanta oli toinen, ja se pidätti keskiviikkona yli sata mielenosoittajaa.
Asiasta Zyskowicz penäsikin Ohisalolta: “Oletteko te valmis sanomaan saman kuin esimerkiksi pääministeri äsken, että jos ja kun on toimittu laittomasti tuossa Elokapinan mielenosoituksessa, niin se ei ole hyväksyttävää?” Tämä vastasi: “Eilen poliisi on tehnyt sen tulkinnan, että lain raja on mennyt rikki. Se on laitonta, ja se on tuomittavaa.”
Siten loppujen lopuksi hallitus, Marinin ja Ohisalon suulla, on ottanut kannan Elokapinaa vastaan ja poliisin puolesta. Ohisalo erikseen painotti, että hän on sisäministerinä tehnyt kaikkensa poliisin resurssien ja työrauhan turvaamiseksi. Hän myös alleviivasi luottavansa siihen, että Suomessa poliisi tulkitsee lakeja oikein antaen siten täyden tunnustuksen poliisin toiminnalle, oli se sitten tosiasiassa “lakeja oikein tulkitsevaa” tai – kuten valitettavan usein on asian laita – lakeja väärin tulkitsevaa.
Budjettiasioissa sama linja
Aiemmin viikolla käytiin eduskunnassa myös budjettikeskustelua. Kuten tunnettua, hallituksen “kunnianhimoinen ilmastopolitiikka” on kuivunut kokoon, mikä on herättänyt suurta pettymystä ilmastoaktivisteissa. Väitetty kunnianhimoisuus kutistui surullisenkuuluisaan “perälautaan”.
Täysin toisella huolella sen sijaan hallitus suhtautui siihen, kun poliisi ilmoitti teatraalisesti aloittavansa yt-neuvottelut vedoten riittämättömiin määrärahoin. Poliisin määrärahat ovat 5 vuodessa kasvaneet noin 100 miljoonaa, ja samassa ajassa poliisien määrä on lisääntynyt noin 200:lla, mutta nyt poliisijohto on ilmoittanut tavoittelevansa 200 henkilötyövuoden vähennystä.
Asiallisesti poliisijohdon ilmoitus merkitsee, että poliisitoiminnan ylläpitämiseksi määrärahoja tarvitsee kasvattaa 5 vuoden jaksossa pitkälle yli 10 %:lla. Vertailun vuoksi inflaatio on samassa ajassa ollut vain muutaman prosentin luokkaa. Aiheellisesti on spekuloitu, mihin nämä rahat todellisuudessa menevät, sillä palkkakulujen ja kiinteistökulujen nousu ei mitenkään selitä lisämäärärahojen tarvetta.
Marin ja Ohisalo etunenässä hallitus vastasikin hädissään poliisin yt-ilmoitukseen luvaten lapata sille lisää rahaa.
Hallituksen väitetysti “kunnianhimoisen ilmastopolitiikan” takana todellisena tärkeysjärjestyksenä on: “poliisilla on hätä, sinne rahaa!”, kun taas ilmastoasioita se pitää paljon vähemmän kiireellisinä. On myös erityisen huolestuttavaa, että Ohisalo edustaa kantaa “poliisin sana on laki”.
Vasemmistoliiton taktiikka on sen sijaan ovelampi. Se on päättänyt tyystin väistää Elokapina-kysymyksen, sillä se ei uskalla sanoa ääneen kantaansa, joka on oleellisesti sama kuin Marinilla ja Ohisalolla. Vasemmistoliiton todellisen kannan paljastamiseksi riittää huomauttaa, että se ei ole sanallakaan puolustanut Elokapinan mielenosoitusta poliisin tai eduskunnan hyökkäilyjä vastaan.
Hallituspuolueiden toinen toistaan petollisempi, kansanvastainen politiikka rapauttaa kiertämättömästi hallitukselle elintärkeää tukea pikkuporvaristossa.