Bidenin vierailu Irlannissa

Pääsiäisen aikoihin jenkki-imperialismin presidentti Joe Biden vieraili Irlannissa. Hän kävi puhematkansa aikana kuudessa brittien miehittämässä pohjoisessa kreivikunnassa sekä Irlannin vapaa valtiossa. Pitämissään puheissa Joe Biden korosti Irlannin merkitystä sille, että Yhdysvallat voi saavuttaa poliittiset sekä taloudelliset tavoitteensa Euroopassa. Vierailu sai aikaan massiivisia mielenosoituksia. Mielenosoituksista voit lukea englanniksi täältä.

Joe Bidenin vierailu Irlannissa alkoi 11.päivä huhtikuuta, ja alusta alkaen minne tahansa tämä jenkki menikin sai hän vastaanotokseen kirosanoja ja jenkki-imperialismin kuolemaa huutaneet joukot. Hän piti puheita muun muassa Irlannin parlamenttitalon edessä. Puhematkan mukana kulkivat seuraavat taantumukselliset henkilöt – Yhdistyneiden kuningaskuntien pääministeri Rishi Sunak, Irlannin presidentti Michael D. Higgins ja Irlannin pääministeri Leo Varadkar.

Pääasiallisessa osassa Bidenin Irlannin parlamenttitalolla pitämässä puheessa oli se, kuinka tärkeä Yhdysvalloille on saada Irlanti tukemaan sen tavoitteita Euroopassa. Biden jolla on väittämänsä mukaan irlantilaisia sukujuuria, myös yritti esittää kansanmiestä, vuodattaen krokotiilin kyyneleitä Irlannin historiallisten tapahtumien johdosta. Lopulta hän kuitenkin nosti esiin sen, että vuonna 1998 solmittu ns. pitkäperjantain sopimus”, joka vähensi huomattavasti aseellisia toimia britti-imperialismia vastaan, oli hyväksi jenkki-imperialismille ja vakautti olosuhteita maassa niin, että jenkkien oli helpompi alkaa toimimaan Irlannin saarella. Biden kertoi kuinka rauhansopimus mahdollisti Irlannin työväenluokan laajempaa hyväksikäyttöä, erityisesti jenkkiläisten suuryritysten hyväksi. Nykyään monilla suurilla yhdysvaltalaisilla yrityksillä on Irlannissa toimistot. Irlanti houkuttaa jenkkejä pääasiassa matalan verotuksen vuoksi. Bidenin sanojen mukaan saarella onkin jo 950 jenkki-yritystä, jotka kaikki hyötyvät irlantilaisesta työvoimasta. Näitä yrityksiä kuitenkin huolettaa koko ajan maan epävakaa poliittinen tilanne ja viime aikoina tapahtunut tasavaltalaisliikkeen kasvu.

Bidenin puhematkan tarkoituksena ei ollut vain pelkästään parantaa yhdysvaltalaisten pääomien asemaa Irlannissa, vaan käyttää Irlantia hyväkseen, heikentääkseen venäläistä imperialismia. Venäläisen imperialismin suoritettua raakalaismaisen hyökkäyksen Ukrainan kansaa vastaan, Irlanti on tukenut Ukrainaa antamalla sen armeijan käyttöön materiaaleja, kuten esimerkiksi lääkintätarvikkeita. Jenkit haluavat sitouttaa venäläisen imperialismin Ukrainaan mahdollisimman pitkäksi aikaa ja näin Irlanti palvelee sen päämäärää. On naurettavaa kuinka Biden vetoaa miehityksen alla olevassa Irlannissa “demokratiaan” ja “vapauteen”. Aivan kuin itsekin miehtiyksen alla elävät irlantilaiset eivät ymmärtäisi, että Biden pyrkii vain heikentämään venäläistä imperialismia, jenkki-imperialismin hyväksi.

Biden pyrki myös puheissaan houkuttelemaan Irlantia jenkki-NATO:n jäseneksi. Erityisesti jenkki-NATO:n vastaisuus sai aikaan joukkojen vastamielenosoituksia Dublinissa. Irlantilaisia taantumuksellisia nämä mielenosoitukset pelottivat siinä määrin, että muutama päivä ennen jenkki-imperialismin päämiehen saapumista Dubliniin, pitkin Irlantia järjestettiin laajoja vainoja, jotka kohdistuivat anti-imperialisteihin. Vainotoimenpiteisiin kuuluivat esimerkiksi kotietsinnät, vangitsemiset, sekä puhelimien ja tietokoneiden takavarikointi. Irlannin anti-imperialisteihin kohdistetun vainon vuoksi ovat ainakin norjalaiset ja ranskalaiset toverit suorittaneet jo joitakin solidaarisuustoimia. Solidaarisuustoimista voit lukea englanniksi täältä.

Vanhan vallan pelottelu yritykset eivät tehonneet irlantilaisiin anti-imperialisteihin, vaan he lähtivät sankoin joukoin osoittamaan mieltään vuoden 1916 pääsiäiskapinan muistopäivänä, sekä seurasivat Bideniä koko tämän puhematkan ajan. Erityisesti pääsäiskapinan muistopäivän suuret britti-imperialismin vastaiset marssit ovat aina olleet suuria Irlannin kansan taisteluita. Näillä marseilla lähes joka vuosi ovat anti-imperialistit joutuneet katutaisteluihin britti-imperialismin poliisivoimia ja englantilaismielisiä lojalisteja vastaan.

Uuden Irlannin tasavaltalaisarmeijan (New Irish Republican Army) vapaaehtoisia marssilla Dublinissa vuonna 2019. Kuva: Irishcentral.com

This entry was posted in Yleinen. Bookmark the permalink.