Tampereella Kiinan historiasta kiinnostuneet henkilöt olivat päättäneet järjestää sunnuntaina 21.päivä tammikuuta esitelmä- ja keskustelutilaisuuden puheenjohtaja Maon elämästä. Tilaisuus sopii hyvin tähän aikaan, koska viime vuoden joulukuun 26.päivä tuli kuluneeksi tasan 130 vuotta siitä kun puheenjohtaja Mao syntyi tähän maailmaan talonpojan poikana vuonna 1893.
Tilaisuuteen kutsuttiin joukkoja julistein, joita näkyi useammissakin oppilaitoksissa sekä esimerkiksi kirjaistoissa Tampereella ja muuallakin Pirkanmaalla jo hyvissä ajoin ennen varsinaista esitelmäpäivää. Paikalle tilaisuuteen saapui toistakymmentä ihmistä, jotka halusivat kuulla puheenjohtaja Maon elämästä. Heti tilaisuuden alussa esitelmän pitäjä kertoi, että esitelmässä käydään läpi puheenjohtaja Maon elämää poliitikkona ja teoreetikkona, eikä niinkään yksityishenkilönä.
Esitelmä oli rakennettu siten, että siinä käytiin hyvin seikkaperäisesti läpi puheenjohtaja Maon elämä poliitikkona, sekä sitä miten koko hänen elämänsä oli asetettu palvelemaan vain ja ainoastaan Kiinan vallankumousta palveluksena maailmanvallankumoukselle. Huomion arvoista on, että esitelmästä puuttui lähes täysin porvarillisen ideologian ohjaamille esitelmille tyypillinen mässäily historiallisen henkilön yksityiselämällä. Esitelmässä myös eriteltiin hyvin puheenjohtaja Maon elämän merkkipaaluja, erityisesti Kiinan Kommunistisen Puolueen (KKP) perustavaa kokousta, Kiinan kansansotaa, Suurta proletaarista kulttuurivallankumousta ja Mao Tse-tungin ajattelun vaikutusta kansainvälisellä tasolla.
Kansainvälisestä puolesta esitelmän pitäjä totesi, että puheenjohtaja Maon elämäntyö on tuottanut lukuisia maolaisia kommunistisia puolueita kautta maapallon, joista osa käy jopa tälläkin hetkellä kansansotaa. Lisäksi huomioitiin myös se, että Suomeenkin syntyi suoraan Suuren proletaarisen kulttuurivallankumouksen pyörteiden vaikutuksesta 1960- ja 1970-luvuilla toiminut organisaatio Marxilais-Leniniläiset Ryhmät (MLR). MLR oli aikoinaan ainoa organisaatio Suomessa joka tunnusti Mao Tse-tungin ajattelun. Ikävä kyllä kyseinen järjestö kuitenkin antoi dengismin petkuttaa itseään puheenjohtaja Maon kuoleman jälkeen ja koko organisaatio lakkautettiin jo ennen 1980-lukua.
Esitelmässä myös käsiteltiin rehellisesti sitä tosiasiaa, että puheenjohtaja Maon kuoleman jälkeen, Kiinassa vallan kaappasivat Dengin johtamat revisionistit, jotka ovat tehneet sosialistisesta Kiinan kansantasavallasta sosiali-imperialistisen Kiinan, joka on kansanvankila, jolla ei tulisi olla minkäänlaista oikeutta käyttää kansantasavallan nimeä tai lippua. Tämän jälkeen esitelmän pitäjä lainasi puheenjohtaja Maon sanomisia 1970-luvulta. Tuolloin puheenjohtaja oli todennut Suuren proletaarisen kulttuurivallankumouksen ollessa käynnissä, että vaikka Kiinassa tilanne näyttää todella hyvältä sosialismin kannalta, voi porvaristo silti onnistua kaappaamaan vallan ja jos näin käy, on rehellisten kommunistien palattava vuorille sekä rakennettava uusi Jenan. Lukijoillemme hieman selvityksenä, kouluhistoriastakin tuttu KKP:n johtama pitkä marssi päättyi aikoinaan Sensin-Kansun-Ningsian Raja-alueelle Kiinan koillisosiin. Raja-alueelle muodostui vallankumouksen tukialue ja koska Jenanin kaupunki oli tärkeällä paikalla sijaintinsa suhteen, muodostui siitä vallankumouksellisen tukialueen pääkaupunki jonne esimerkiksi KKP:n keskuskomitea asettui. Jenanista käsin puheenjohtaja Maon johtama puolue sitten mobilisoi laajat joukot käymään menestyksellistä kansansotaa japanilaisia imperialisteja vastaan sekä myöhemmin taantumuksellisia kuomintangilaisia vastaan.
Esitelmän jälkeen siirryttiin keskusteluun. Keskusteluissa nousi useita kysmyksiä esimerkiksi maanjaosta talonpojille Kiinan vallankumouksen (1949) jälkeen. Tässä keskustelussa käytiin hieman pääpiirteittäin läpi maareformia, kansankommuuneja ja kansankomiteoiden roolia niissä. Lisäksi naisten asemasta Kiinassa nousi jonkin verran keskustelua. Tähän esitelmän pitäjä totesi, että naisen asema Kiinassa on todellisuudessa heikentynyt puheenjohtaja Maon kuoleman jälkeen ja lähitulevaisuudessa nämä Kiinan historiasta kiinnostuneet tahot aikovatkin pitää esitelmän naisten asemasta Kiinassa, ennen ja nyt. Paikalla olleet joukot näyttivät lähes poikkeuksetta odottavansa innolla seuraavaa esitelmä- ja keskustelutilaisuutta.