Bangladeshissa nähtiin laajamittaisia opiskelijoiden johtamia protesteja viime viikolla. Mielenosoittajat vaativat, että syntyperään perustuva valtion työpaikkoja koskeva kiintiöjärjestelmä poistetaan, ja tukkivat katuja erityisesti pääkaupunki Dhakassa useiden päivien ajan. Mielenosoittajat nostivat esille myös nuorten lisääntyvän työttömyyden: Bangladeshissa 18 miljoonaa nuorta on työttömänä. Mielenosoitukset alkoivat jo 1. heinäkuuta, kun korkein oikeus palautti vuonna 2018 poistetun kiintiöjärjestelmän, jonka mukaan kolmasosa valtion työpaikoista on varattu vuoden 1971 itsenäistymissodassa taistelleiden lapsille, mutta ne kärjistyivät viime viikolla hallitsevan Awami League-puolueen Bangladesh Chhatra League (BCL) -nuorisojärjestön jäsenten hyökättyä mielenosoittajien kimppuun yhdessä poliisin kanssa.
Kiivaita taisteluita syntyi kapinoivien opiskelijoiden sekä poliisin ja BCL:n välille erityisesti Dhakassa, mutta taisteluja nähtiin ympäri maan. Hallitus antoi poliisille luvan ampua mielenosoittajia kovilla ammuksilla. Lähes 150 mielenosoittajaa on murhattu eri medialehtien mukaan ja ainakin 1000 on pidätetty. Myös armeija lähetettiin kaduille tukahduttamaan protesteja, ja perjantaina hallitus määräsi toistaiseksi jatkuvan ulkonaliikkumiskiellon, jonka aikana armeijalla ja poliisilla on lupa ampua ulkonaliikkumiskieltoa rikkovia näköetäisyydeltä. Kuitenkin opiskelijat uhmasivat tätä ulkonaliikkumiskieltoa ja jatkoivat kapinointia. Raskaasta repressiosta huolimatta heidän vastarintansa pakotti hallituksen tekemään myönnytyksen ja uudistamaan kiintiöjärjestelmää niin, että nyt 93 % valtion työpaikoista jaetaan ”ansioihin” pohjautuen.
Opiskelijat kuitenkin sanovat, että taistelu ei ole vielä ohi, vaan nyt he vaativat repression lopettamista, vangittujen vapauttamista ja oikeutta murhatuille. He vaativat myös internetyhteyksien palauttamista maahan, ”turvallisuusjoukkojen” vetäytymistä kampuksilta ja opiskelija-asuntojen avaamista.
Kalkutassa, Intiassa Vallankumouksellinen Opiskelijarintama (RSF) järjesti solidaarisuusmielenosoituksen yhdessä muiden edistyksellisten ja demokraattisten järjestöjen kanssa vaatien valtion terrorin välitöntä lopettamista. Poliisi yritti estää mielenosoitusta lähtemästä liikkeelle ja hyökkäsi väkivaltaisesti sen kimppuun, pidättäen 52 mielenosoittajaa ja aiheuttaen yhdelle opiskelijalle kallonmurtuman.
Myös Suomessa useissa kaupungeissa järjestettiin solidaarisuusmielenosoituksia.