Jo kolme työläistä on tapettu tämän vuoden aikana Northvoltin akkutehtaalla Skellefteåssa Pohjois-Ruotsissa. Kaikkia kuolemia yhdistää se, että perusterveet työläiset ovat kuolleet selittämättömällä tavalla työvuoronsa jälkeen. Tammikuussa kuoli 33-vuotias siivoojana työskennellyt Maharin Barakin, helmikuussa tuotantolinjalla työskennellyt vain 19-vuotias Maedin Ghideyn Embaye ja kesäkuun alussa 60-vuotias niin ikään tuotantolinjan työläinen Per-Håkan Söderström. Tämän lisäksi tehtaalla on jo aikaisemmin tapahtunut useita tappoja ja laiminlyöntejä. Poliisi tutkii, ovatko työläiset altistuneet jollekin kemikaalille, joka on aiheuttanut heidän kuolemansa. Akkujen valmistuksessa käytetään useita terveydelle haitallisia kemikaaleja, esimerkiksi NMP-liuotinta, jota ei saa päästä hengityselimiin. Northvolt on täydellä kapasiteetilla toimiessaan Euroopan suurin akkuja valmistava tehdaslaitos, ja siellä työskentelee 3 500 työläistä yli 120 eri maasta. Akkuja käytetään erityisesti sähköautoissa.
Northvolt ja henkilöstöpalveluyritys Sodexo, jolle yksi tapetuista työskenteli, väittävät omien selvitystensä perusteella, että niiden toiminnalla ei ole mitään tekemistä kuolemien kanssa. Tehtaan entiset ja nykyiset työläiset ovat kuitenkin kertoneet, että heille ei annettu kunnollisia suojavälineitä: esimerkiksi eräs työläinen, jonka työtehtäviin kuului kemikaalikuormien purkamista, kuvailee, että heille annettiin pelkästään koronamaski suojavarusteeksi, eikä hänen nostamaansa kritiikkiin vastattu, vaikka hän oli työsuojeluvaltuutettu. Tehtaan työläiset ovat kärsineet silmäongelmista ja siivoojat ovat työskennelleet ilman kunnollista perehdytystä osastoilla, joilla käsitellään vaarallisia kemikaaleja. Northvolt on järjestänyt myös ulkomaille suuntautuvia rekrytöintikampanjoita. Kaikki tehtaan työläiset eivät puhu ruotsia, ja tehtaalla on esiintynyt kommunikointivaikeuksia. Dagens Nyheterin mukaan vuodesta 2019 lähtien tehtaalla on tapahtunut 26 vakavaa tapaturmaa, joista kaksi johti työläisen kuolemaan: viime marraskuussa työläinen kuoli räjähdyksessä tehtaalla, ja joulukuussa toinen työläinen kuoli ja toinen loukkaantui vakavasti, kun rakenteilla ollut tuulisuoja putosi heidän päälleen. Viimeisen vuoden aikana tehtaalla on siis tapahtunut viisi tappoa.
Monet suursijoitusyhtiöt ovat sijoittaneet Northvoltiin, josta ”läntiset” imperialistit toivovat haastajaa kiinalaisen sosiali-imperialismin monopoleille akkuteollisuudessa. Se edustaa ns. ”vihreää siirtymää”, joka todellisuudessa tarkoittaa pääoman uudelleenjärjestämistä ja sitä, että finanssipääoma etsii kriisin olosuhteissa uusia tapoja kiskoa voittoja. Tammikuussa Northvolt tiedotti saamastaan 4,6 miljardin euron ”vihreästä” lainasta, joka on Euroopan historian suurin ”vihreä” rahoituspaketti. Tätä aiemmin yhtiö on kerännyt yli 9 miljardia dollaria sijoittajilta. Kuitenkin sillä on ollut vaikeuksia lunastaa nämä lupaukset: se teki tammi-syyskuussa 2023 nettotappiota lähes 11 miljardia kruunua eli lähes miljardi euroa, ja hiljattain sen suuri asiakas BMW katkaisi kahden miljardin arvoisen sopimuksen, koska Northvolt ei toimittanut akkuja ajallaan. Myöskin esimerkiksi Scanian sähkörekkojen tuotanto on viivästynyt Northvoltin toimitusongelmien takia. Yhtiö on myös lykännyt pörssiin listautumistaan vaikeuksien vuoksi. Nämä piirteet ovat tyypillisiä alkuvaiheen yritykselle.
Suomalaiset asiantuntijat kommentoivat, että ottaen huomioon ruotsalaisen työsuojelun tason kuulostaa omituiselta, että kuolleet työläiset olisivat altistuneet kemikaaleille. Northvolt yrittääkin siis haastaa kiinalaisia monopoleja ”kiinalaisella” työsuojelun tasolla. Työsuojelulainsäädäntö on porvariston myönnytys työläisten vaatimuksille, ja monopolit käyttävät sitä aseena pienempiä kilpailijoitaan vastaan. Samalla nämä samat monopolit rikkovat surutta lakia ulkomailla, ja kotimaassaan ne käyttävät esimerkiksi alihankintaketjuja lakien kiertämiseksi. Northvolt, joka on uusi toimija, ja jolla on tehtävänään haastaa kiinalainen tuotanto ruotsalaisella tuotannolla, poikkeaa tästä kaavasta rikkomalla itse lakeja omassa kotimaassaan. Tämä on osa ruotsalaisen imperialismin normaalia toimintaa, mikä näkyy siinä, että valtiokaan ei puutu laiminlyönteihin: vaikka poliisi tutkiikin asiaa, Northvoltin annetaan jatkaa toimintaansa.
Northvoltin kaltainen jättitehdas, jonka pinta-ala vastaa 71 jalkapallokenttää, on tärkeä työpaikka Skellefteåssa ja koko Västerbottenin läänissä. Paikallislehden mukaan tunnelma on pelokas, ja asukkaat ovat haluttomia puhumaan asiasta sekä huolissaan työpaikkojen menettämisestä. Lisäksi paikallislehti kertoo, että Northvoltin johto on kieltäytynyt haastatteluista ja pyrkinyt estämään juttujen julkaisemista asiasta.
Nämä kuolintapaukset ovat siis tappoja, jotka johtuvat Northvoltin voitontavoittelusta. Työläisten, joista useat ovat maahanmuuttajataustaisia ja joilla on taustaa sorretuissa kansakunnissa, kuolemat kuitataan traagisina sattumina tai onnettomuuksina, joita ei olisi voitu estää ja jotka suorastaan kuuluvat asiaan. Northvoltin toimitusjohtaja on myöntänyt, että tehtaan ”kasvutahti on ollut liian kova”, vaikka hän kiistääkin jyrkästi kuolemien johtuvan tehtaan toiminnasta. Vaikka Northvoltin työläiset pelkäävät oman henkensä puolesta, se ei suostu sulkemaan tehdasta edes siksi ajaksi, että selvitys kuolemien syistä valmistuu. Samalla tapaus osoittaa jälleen, että porvariston haihatukset ”puhtaista” ja ”eettisistä” sähköautoista ovat täyttä valetta, ja näidenkin tuotanto perustuu veriseen riistoon, jota harjoitetaan jopa korkealla työsuojelulainsäädännöllään kerskailevassa Ruotsissa.