Unkari myöntää pikaviisumeita venäläisille autoteollisuusmonopolien palveluksessa

Autoteollisuuden linjasto Unkarissa. Lähde: autopro

Unkari laajensi heinäkuussa pikaviisumijärjestelmäänsä niin, että nyt pikaviisumia voivat hakea myös venäläiset ja valko-venäläiset. Se perusteli päätöstä sillä, että venäläinen Rosatom rakentaa Unkariin ydinvoimalaa ja pikaviisumin avulla hankkeen työntekijöiden on helpompi tulla Unkariin, jossa yleisesti on hyvin tiukka maahanmuuttopolitiikka. Unkari on merkittävä erityisesti saksalaisten autoteollisuusmonopolien alihankkija, ranskalaisten ja italialaisten autoteollisuuden monopolien lisäksi. Se tarvitseekin uutta ydinvoimalaa autoteollisuuden tarpeisiin, ja pikaviisumien myöntäminen palvelee tätä.

EPP:n johtaja Manfred Weber kirjoitti Eurooppaneuvoston puheenjohtajalle kirjeen, jossa hän sanoi, että Unkarin pikaviisumien myöntäminen luo porsaanreiän Venäjän vakoilijoille ja luo ”vakavan riskin kansalliselle turvallisuudelle”. Nyt EU-komissio on pyytänyt Unkaria antamaan selvityksen pikaviisumijärjestelmästään. Esille on nostettu huoli siitä, että Unkarin pikaviisumijärjestelmän avulla venäläiset pääsevät Schengen-alueelle, jossa he voisivat liikkua maasta toiseen. Venäjän hyökkäyssodan Ukrainaa vastaan alettua moni EU-maa on tiukentanut viisumikäytäntöjä venäläisille ja EU on luopunut viisumihelpotuksista venäläisille kokonaan ja osittain valko-venäläisille.

Suomalaiset europarlamentaarikot ovat vaatineet erilaisia toimia Unkarin rankaisemiseksi. Esimerkiksi Vihreiden Maria Ohisalo ja Perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen vaativat, että Unkarilta viedään sen äänioikeus Euroopan neuvostossa. Tynkkynen vaatii myös Unkarin sulkemista Schengenin ulkopuolelle. SPD:n Eero Heinäluoma vaatii myös äänioikeuden viemistä sekä Unkarin Schengen-aseman ”tarkastelua”. Lisäksi useat suomalaiset poliitikot ovat vaatineet, että Unkarille maksetut EU-avustukset jäädytetään.

Suomalaisista poliitikoista esimerkiksi SDP:n Tytti Tuppurainen on vaatinut rajatarkastuksia Unkaria vastaan ”itsemme suojelemiseksi” ja vedonnut siihen, että otettiinhan koronapandemiankin aikaan ”paljon heppoisimmin perustein” rajatarkastukset käyttöön. Vapaa liikkuvuus on pääsääntöisesti eurooppalaisten imperialististen maiden etujen mukaista, ja vapaa liikkuvuus onkin EU:ssa hyvin keskeistä. Hallitakseen tilannetta keskellä kärjistyviä perusristiriitoja ne ovat kuitenkin yhä herkemmin ottamassa rajatarkastuksia käyttöön: rajatarkastuksia on mahdollista ottaa käyttöön väliaikaisesti myös Schengen-alueen sisällä, ja näin tehtiin esimerkiksi Saksassa jalkapallon EM-kisojen aikaan sekä laajemmin koronapandemian aikana. Rajatarkastusten käyttöönotto vastaakin yleistä imperialismin yleiskriisin syvenemistä, ja sen osana taantumuksellistumiskehitystä ja militarisaation syvenemistä.

Suomalaisten poliitikkojen vaatimat toimenpiteet Unkaria vastaan tuskin toteutuvat, sillä Rosatomin ydinvoimalan rakentaminen palvelee erityisesti EU:ssa hallitsevan saksalaisen imperialismin etuja. Joitakin Unkarille annettuja varoja on jäädytetty aiemmin, mutta sittemmin varoja on vapautettu ”tiettyjen hankkeiden maaliin saattamiseksi” ja esimerkiksi joulukuussa EU vapautti Unkarin käyttöön 10 miljardia euroa ”heppoisin perustein” Aleksanteri-instituutin tutkijan Katalin Miklóssyn mukaan. Erityisesti saksalaiselle imperialismille sekä muille suurille eurooppalaisille imperialisteille olisi myös epäedullista heikentää Unkarin asemaa EU:ssa. Saksalainen imperialismi on ollut pakotettu hyväksymään Venäjää vastaan asetetut pakotteet Yhdysvaltain painostuksesta, mutta pakotteet eivät ole sille mieluisia. Unkari ei ole todellisuudessa Putinin kätyri EU:ssa, vaan sillä on roolinsa imperialistien diplomatian kannalta. Unkari on erityisesti saksalaisen imperialismin autoteollisuuden alihankkija, mutta sillä on merkitystä myös muille autoteollisuusmonopoleille sekä imperialistien väliselle kaupalle, mistä syystä Unkari vaikuttaakin ”lipeävän” pakoterintamasta tai vaikkapa jyrkemmistä kannoista Kiinan suhteen. Pikaviisumien myöntäminen palvelee erityisesti saksalaisten autoteollisuuden monopolien intressejä, ja on jälleen osoitus siitä, että imperialistit eivät seuraa ”arvoja” vaan finanssipääomansa intressejä.

This entry was posted in Yleinen. Bookmark the permalink.