Julkaisemme epävirallisen käännöksen turkkilaisen Yeni Demokrasi-lehden bangladeshilaisen Vallankumouksellisen Opiskelija-Nuorisoliikkeen (RS-YM) kanssa tehdystä haastattelusta.
Heinäkuussa opiskelijoiden ”kiintiöuudistusliikkeen” lipun alla aloittamat mielenosoitukset jatkuivat suurella intensiteetillä. Bangladeshin valtio hyökkäsi brutaalisti opiskelijoiden kimppuun näiden yhä jatkuvien mielenosoitusten aikana. Sadat ihmiset menettivät henkensä näissä hyökkäyksissä. Opiskelijamielenosoitukset kasvoivat keräten laajempaa tukea ja muuttuen liikkeeksi hallitsevaa Awami League -puoluetta vastaan. Mielenosoittajat vaativat pääministeri Hasinan eroa ja järjestivät tuhansien osallistujien mielenosoituksia pääkaupunki Dhakassa. Mielenosoitusten intensiteetti väheni sen jälkeen, kun pääministeri Hasina pakeni maasta.
Tämän prosessin aikana puhuimme Vallankumouksellisen Opiskelija-Nuorisoliikkeen (RS-YM), joka osallistui opiskelijaliikkeeseen, kanssa mielenosoitusten sisällöstä, vaatimuksista ja kokemuksista. Jaamme haastattelumme Azadin, RS-YM:n kansallisen komitean jäsenen, kanssa lukijoillemme:
Yeni Demokrasi: Ensin, voisitko lyhyesti esitellä järjestösi?
Azad: Järjestömme nimi on ”Vallankumouksellinen Opiskelija-Nuorisoliike”, maolainen joukkojärjestö, joka perustuu marxismi-leninismi-maoismille. Uskomme, että vallankumouksen tämänhetkinen aste maassamme on uusdemokraattinen. Tämä vallankumous ei voi menestyä ilman työväenluokan johtoa, ja ilman sitä, joukkojen emansipaatio – erityisesti työläisten ja talonpoikien – on mahdotonta.
Järjestömme on omistautunut marxismi-leninismi-maoismin ihanteiden levittämiselle opiskelijoiden, nuorison ja laajempien joukkojen keskuudessa. Me haastamme ja paljastamme aktiivisesti revisionistiset trendit niin poliittisesti kuin ideologisesti. Seisomme lujina taistelussamme kaikkia imperialistisia valtoja vastaan, mukaanlukien Yhdysvallat, Kiina, Venäjä, EU sekä Intian ekspansionismi.
Lisäksi ilmaisemme järkähtämätöntä solidaarisuutta sorrettujen kansojen, mukaanlukien työläisten ja talonpoikien, oikeutetuille liikkeille ja taisteluille niin kotimaassa kuin kansainvälisesti, ja otamme aktiivisesti osaa näihin kykyjemme mukaan.
Tunnistamme, että Bangladesh on uuskoloniaalinen, puolifeodaalinen valtio, ja uskomme, että viemällä loppuun uusdemokraattisen vallankumouksen voimme kulkea eteenpäin kohti sosialismin ja kommunismin pystyttämisen lopullista päämäärää.
Yeni Demokrasi: Miten kiintiöuudistusliike alkoi? Millaisia vaiheita se kävi läpi ja miten se liittyi yhteen joukkojen kanssa?
Azad: Opiskelijoiden ja työnhakijoiden johtama liike, joka pyrki 30 prosentin ”vapaustaistelija”*-kiintiön purkamiseen ja tekemään loogisia uudistuksia kiintiöjärjestelmään, alkoi vuonna 2018. Alkuun mielenosoitukset keskittyivät ”kiintiöuudistukseen”. Kuitenkin vastauksena voimakkaaseen opiskelijaliikkeeseen fasistinen Hasinan hallinto turvautui hämäykseen peruuttaen koko kiintiöjärjestelmän, uhaten palauttaa edellisen kiintiöjärjestelmän, jos opiskelijat jatkaisivat uudistuksen vaatimista.
Samalla hallitus ilmoitti, että ensimmäisen ja toisen luokan töille [viittaa valtionvirkojen palkkajärjestelmään] ei olisi mitään kiintiöitä, samalla, kun kolmannen ja neljännen luokan työt säilyttivät aiemmat kiintiöt. Tästä ilmoituksesta huolimatta hallitus hämäsi jälleen. Tämän jälkeen jotkut vapaustaistelijoiden lapset valittivat Hasinan rohkaisemina korkeimpaan oikeuteen vapaustaistelijakiintiön palauttamisen puolesta. Tämän tuloksena 5. kesäkuuta 2024 Bangladeshin korkein oikeus määräsi valtionvirkojen kiintiöjärjestelmän palautettavaksi sellaisena, kuin se oli ennen. Uusi kiintiöiden jakautuminen oli: 30 % vapaustaistelijoiden lapsille ja lapsenlapsille, 10 % naisille, 10 % takapajuisille alueille, 5 % heimoyhteisöille ja 1 % vammaisille – palauttaen kokonaisuudessaan 56 % kiintiön.
Kuuleminen oli määrä järjestää 4. heinäkuuta. Tämä johti uusiin opiskelijoiden mielenosoituksiin kesäkuun alussa. Korkein oikeus siirsi kuulemista kuukaudella opiskelijaliikkeen paineen alaisena. Kuitenkin, koska opiskelijat eivät luottaneet korkeimpaan oikeuteen, jonka he katsoivat olevan Hasinan alaisuudessa, he jatkoivat sen vaatimista, että kiintiöt uudistetaan hallituksen määräyksellä. Myöhemmin kävi ilmi, että korkeimman oikeuksen linjaus totesi myös, että hallitus olisi pystynyt muuttamaan kiintiöjärjestelmää määräyksellä. Hallitus kuitenkin käytti toistuvasti oikeudenkäyntiä tekosyynä sille, että se ei toiminut asiassa. Tämä oli osa Hasinan fasistista strategiaa – käyttää häntä palvelevaa korkeinta oikeutta työkaluna katalien päämääriensä saavuttamiseksi.
Puheessaan 14. heinäkuuta pääministeri käytännössä moitti mielenosoittajia leimaamalla heidät ”Razakarien lapsenlapsiksi”. Bangladeshissa ”Razakar” on syvästi loukkaava haukkumasana, joka on synonyymi pettureille, joukkomurhaajille ja raiskaajille. Razakar-miliisi muodostettiin apulaiseksi Pakistanin voimille, jotka suorittivat kansanmurhan vuoden 1971 vapaussodan aikana. Vertaamalla mieltään osoittavia opiskelijoita Razakareihin ja asettamalla heidät samaan kategoriaan pääministerin puhe ei vain loukannut mielenosoittajia vaan pyrki myös delegitoimaan heidän liikkensä samaistamalla heidät maan historian hirveimpiin hahmoihin.
Vastauksena pääministerin häpäisevään lausuntoon opiskelijat useista yliopistoista ympäri Bangladeshin järjestivät mielenosoituksia 15. heinäkuuta 2024 vaatien niin lausunnon takaisinvetämistä kuin kiintiöjärjestelmän loogista uudistamista. Hasinan-Awamin fasistinen hallitus vastasi lähettämällä poliisivoimat ja Chhatra Leaguen (Hasinalle alisteisen, fasistisen opiskelijasiiven) tekemään aseistautuneita hyökkäyksiä aseistautumattomia mielenosoittajia vastaan. Monet opiskelijat loukkaantuivat näissä brutaaleissa hyökkäyksissä.
16. heinäkuuta, kun opiskelijat useista yliopistoista ympäri maan jatkoivat protestejaan, poliisi ja Chhatra League eskaloivat väkivaltaansa ja avasivat tulen kaduilla. Ainakin kuusi ihmistä tapettiin, mukaanlukien neljä opiskelijaa ja kaksi ohikulkijaa, ja yli 500 muuta loukkantui. Tämän intensiivisen liikkeen edessä pääministeri piti puheen kansakunnalle 17. heinäkuuta ja yritti uutta strategiaa ja kutsui opiskelijat keskustelemaan. Tässä vaiheessa tilanne ei kuitenkaan enää ollut korjattavissa. Satoja opiskelijoita oli jo tapettu.
Oppositio-opiskelijaliike vastasi esittämällä yhdeksän vaatimusta ehtoina neuvotteluille. Nämä sisälsivät sisäministerin ja Awami Leaguen pääsihteerin eroamisen sekä julkisen anteeksipyynnön pääministeriltä. Kun opiskelijat ympäri maan ja ulkomailla liittyivät vastustamaan hyökkäyksiä, hallitus turvautui äärimmäisiin keinoihin ja katkaisi internetyhteydet maasta 18. heinäkuuta alkaen. Tämä liike pyrki tukahduttamaan liikeeen ja estämään ulkomaailmaa saamasta tietoa samalla, kun poliisi, BGB [Border Guard Bangladesh, rajaturvallisuudesta vastaava puolisotilaallinen joukko], SWAT [Dhakan poliisin Special Weapons And Tactics -yksikkö] ja tarkka-ampujat tappoivat satoja opiskelijoita ja joukkoja.
Muita vaihtoehtoja vailla, hallitus lähetti lopulta armeijan kaduille ja asetti ulkonaliikkumiskiellon 20. heinäkuuta alkaen.
15 pitkän vuoden ajan vallankumoukselliset, demokraattiset ja edistykselliset järjestöt ja voimat tässä maassa ovat taistelleet Hasinan-Awamin fasistista hallitusta vastaan. Useat porvarilliset puolueet, mukaanlukien BNP, ovat liittyneet tähän taisteluun. Awamin fasistinen hallitus on tukahduttanut ja vanginnut toisinajattelevia ryhmiä epäoikeudenmukaisten lakien perusteella, kadottanut ja murhannut ihmisiä ja suorittanut oikeudenkäyntejä ja joukkopidätyksiä. Ei ole mitään, mitä tämä hallitus ei olisi tehnyt vaientaakseen kansan äänen. Asettamalla omia kannattajiaan valtion instituutioihin, mukaanlukien poliisiin, virastoihin ja oikeuslaitokseen, hallitus on vienyt kansalta äänioikeuden kolmissa vaaleissa, takertuen valtaan. Toisinajattelijoita on pidetty vuosia salaisissa vankiloissa, jotka tunnetaan nimellä ”Aynaghor”, samalla kun hallitsematon hintojen nousu on häirinnyt tavallisten ihmisten elämää, johtaen hallituksen täydelliseen vieraantumiseen väestöstä.
Kaikki vallankumoukselliset, demokraattiset ja edistykselliset järjestöt ja voimat tukivat ja liittyivät kiintiöuudistusliikkeeseen. Lisäksi BNP-Jamaat (porvarillisia puolueita) liittyivät opiskelijoiden liikkeeseen, vahvistaen sitä edelleen. Opiskelijoiden kiintiöuudistusliike nimettiin uudelleen ”syrjinnän vastaiseksi opiskelijaliikkeeksi” johtuen kiintiöiden epäoikeudenmukaisesta jakautumisesta – vain 44 % perustui ansioihin, kun 30 % oli varattu ”vapaustaistelijoiden” lapsille ja lapsenlapsille ilman, että huomiota kiinnitettiin lainkaan ansioihin.
Harhauttaakseen yleisön huomion pois legitiimistä opiskelijaliikkeestä, Hasina-Awamin hallitus väitti toistuvasti, että liike ei enää ollut opiskelijoiden käsissä vaan BNP ja Jamaat (ääri-islamistinen järjestö) olisivat kaapanneet sen. Hallitus pidätti liikkeen koordinaattorit useita kertoja, kiduttaen heitä fyysisesti ja henkisesti, ja pakottivat heidät lukemaan mediassa lausuntoja, jotka pyysivät liikkeen lopettamista. Tästä huolimatta koordinaattorit, jotka olivat edelleen vapaita, ilmoittivat liikkeen edelleen jatkuvan. Kaikki poliittiset voimat vaativat lopulta hallituksen kaatumista ja opiskelijajohtajat toistivat tämän vaatimuksen. Hallitus asetti ulkonaliikkumiskiellon kolmeksi päiväksi ja alkoi sitten höllentää sitä.
Yhden kohdan vaatimus Hasinan eroamiseksi tehtiin 3. elokuuta, ja hallitusta vastustava liike kutsuttiin alkavaksi 4. elokuuta. Vastauksena hallitus asetti jälleen täyden ulkonaliikkumiskiellon 5. elokuuta 2024 alkaen. Ulkonaliikkumiskiellosta huolimatta opiskelijat uhmasivat rajoituksia ja järjestivät marssinsa Dhakassa samana päivänä.
Samalla hallitsevan luokan sisäinen hajoaminen saavutti viimeisen vaiheensa. Sotilasbyrokraatit vetivät tukensa Hasinalle ja läntisiä imperialisteille uskolliset byrokraatit ja kansalaisyhteiskunta voimistuivat täysiin voimiinsa. Monet Hasinan ministereistä pakeni maasta. 5. elokuuta 2024 Hasinan ero julkistettiin. Kun opiskelijat alkoivat virrata Dhakaan suurin joukoin, Hasina, murhaaja, erosi ja pakeni maasta armeijan suojeluksessa.
*[alkup. tekstin] Huomautus: Niihin, jotka taistelivat Intian ja Awami Leaguen johdon alaisuudessa Bangladeshin luomiseksi sen jälkeen, kun maa irtautui Pakistanista vuonna 1971, viitataan valtion toimesta ”vapaustaistelijoina”. Hasina on säilyttänyt kiintiön heidän lapsilleen ja lapsenlapsilleen, johtaen vihaan ja turhautumiseen koulutetun, mutta työttömän nuorison keskuudessa.
Yeni Demokrasi: Keskusteltiinko tästä laista aikaisempina vuosina? Mikä oli kansan reaktio?
Azad: Awamin hallitus loi syrjintää Bangladeshin kiintiöjärjestelmässä varaamalla 30 % valtion työpaikoista vapaustaistelijoiden lapsille ja lapsenlapsille. Vuoden 1971 vapaustaistelijat taistelivat patriotismin vuoksi, eivät turvatakseen erityisoikeuksia. Lisäksi erityisten etujen myöntäminen heidän jälkeläisilleen viiden vuosikymmenen jälkeen on niin syrjivää kuin epäreiluakin. Kiintiöt on tarkoitettu nostamaan epäetuoikeutettuja ja marginalisoituja yhteisöjä, mutta vapaustaistelijat ja heidän jälkeläisensä eivät kuulu tähän kategoriaan. Tämä käytäntö on jopa ristiriidassa perustuslain kanssa.
Hasina ja Awami League käyttivät tätä kiintiötä säilyttääkseen monopolin valtion työpaikoissa, mikä teki esityksestä hyvin kiistellyn. Jopa monet vapaustaistelijoiden lapset vastustivat kiintiötä tunnistaen sen sisäänrakennetun epäreiluuden. Laaja yleisö vaati myös loogisia uudistuksia, vaatien tämän syrjivän toimen perumista. Porvarilliset intellektuellit ja ammattilaiset liittyivät vastustamaan vapaustaistelijakiintiötä, puhuen reilumman järjestelmän puolesta.
Yeni Demokrasi: Miten asiat muuttuivat, kun Hasina poistui maasta? Mikä oli hallitsevan luokan klikkien rooli tässä prosessissa ja miten se vaikutti liikkeeseen?
Azad: Hasinan lähdön jälkeen tilanteessa ei tapahtunut vallankumouksellista muutosta. Vaikka liike sai myös poliittisen ulottuvuuden, kiintiöuudistusliike pysyi vaatimuspohjaisena liikkeenä pitkään. ”Syrjinnän vastainen opiskelijaliike” väitti olevansa ei-poliittinen alusta, vaikka useat järjestöt ja voimat tukivat ja osallistuivat siihen. Liikkeen johto oli kuitenkin heikkoa. Tämän johdosta ”kolmas voima”, joka on lojaali imperialistien intresseille, anasti opiskelijakapinan hedelmät.
Tohtori Yunus, läntiselle imperialismille uskollinen ja niille luotettava hahmo, jota intiamielinen Hasina-Awamin fasistinen hallinto vainosi, kutsuttiin muodostamaan armeijan tukema, imperialistinen ”kolmannen voiman” väliaikaishallinto. Tämä hallinto esittää uudistuksia poistamalla Hasina-Awamille uskollisia henkilöitä valtion instituutioista ja asettamalla ”kolmannen voiman” edustajia heidän tilalleen. Imperialistit ovat antaneet tukensa tälle, samalla, kun Intia juonittelee jälleen kaatunutta Hasina-Awami Leagueta vastaan.
Yeni Demokrasi: Mitä oppeja olet saanut tästä liikkeestä, ja voitko jakaa kokemuksesi kanssamme?
Azad: Eräs keskeinen opetus, jonka olen saanut tästä liikkeestä on se, että ilman työväenluokan johtoa ja työväenluokkaisten ja talonpoikaisjoukkojen aktiivista osallistumista sorrettujen valtaa ei voida pystyttää. Hallitseva luokka tukahduttaa brutaalisti minkä tahansa liikkeen käyttäen valtionvoimiaan. Siksi kansan täytyy myös aseistautua hallitsevan luokan valtionvoimia vastaan.
Liike oli verinen, mutta siltä puuttui selkeä poliittinen suunta kansalle. Tuhansia tuli marttyyreiksi, vielä tuhansia muita loukkaantui ja satoja halvaantui pysyvästi. Poliisivoimat saivat myös vammoja taisteluissa joukkojen kanssa. Useita valtion rakennuksia tuhottiin, ja useiden Awamijohtajien ja -aktivistien kodit sytytettiin tuleen. Vaikka fasistinen Hasina-Awamin hallinto kaatui opiskelijoiden kapinan suuren verenvuodatuksen jälkeen, joukkojen valtaa ei pystytetty.
Sorretun kansan vallan pystyttämiseksi sellaisessa kolmannen maailman maassa kuten omamme on tarpeen käydä pitkitettyä kansansotaa ja tehdä agraarivallankumous työväenluokan johdon alla, marxismi-leninismi-maoismin (MLM) ideologian ohjaamana. Tällä perustalla meidän täytyy järjestää aseistautunut joukkojen vallankumous yhdistämällä useat eri työläiset, raatajat ja keskiluokkaiset ihmiset kaupungeissa.
Yeni Demokrasi: Lopuksi, onko jotain muuta, jonka haluaisit lisätä?
Azad: Antifasistisen liikkeen viidentoista vuoden Hasina-Awamin hallintoa vastaan alusta alkaen järjestömme, ”Vallankumouksellinen Opiskelija-Nuorisoliike”, yhdessä rintamansa ”Naya Ganatantrik Gonomorchan” (Uusdemokraattinen Kansanfoorumi) kanssa on näytellyt merkittävää roolia niin yksin kuin liitossa Antifasistisen Vasemmistorintaman kanssa. Vuodesta 2018 olemme protestoineet fasistisen Hasina-Awamin hallituksen eron puolesta. Vuonna 2022 opiskelijajärjestömme yhdessä kuuden muun antifasistisen opiskelijajärjestön kanssa muodostivat yhteisrintaman, joka on ottanut aktiivisesti osaa tähän opiskelijoiden joukkoliikkeeseen.
Liikkeemme on kuitenkin astunut nyt uuteen vaiheeseen. Imperialistien tukemat hallitsevat luokat ja heidän valtiokoneistonsa on kriisissä ja yrittävät uudelleenjärjestää itsensä, mutta ne tulevat väistämättä kohtaamaan uusia haasteita. Tässä kontekstissa opiskelijoiden, työläisten ja talonpoikien tulee valmistautua uuteen taisteluun.
Azad
Jäsen, Kansallinen komitea,
Vallankumouksellinen Opiskelija-Nuorisoliike (RS-YM)