“HYYSÄÄKÖ VALTIO FASISTEJA?”

 

HYYSÄÄKÖ VALTIO FASISTEJA?

Suomessa on nykyisin voimassa liberaali ja demokraattinen valtiokoneisto, mutta sen suhtautuminen fasistiliikkeisiin vaikuttaa olevan perin suvaitsevaista. Vieläpä sen poliisivoimat – yhteistyössä fasistien kanssa – näyttävät kohtelevan kaltoin demokraattisia aineksia, joilla on laillinen oikeus vastustaa fasisteja, sekä turvapaikanhakijoita, joilla on niin ikään lain suoma oikeus ilmaista mieltään julkisesti.

Maaliskuusta 2019 alkaen hitleriläinen “Pohjoismainen vastarintaliike” on ollut väliaikaisessa toimintakiellossa odottamassa käsittelyä korkeimmassa oikeudessa, mutta se on jatkanut toimintakiellon alaista toimintaansa mm. “Kohti vapautta!” -nimellä. Niinpä Helsingin poliisi kielsi tuon nimen alla marssimisen, mutta salli “PVL”:n marssia salaliitossa Soldiers of Odinin (SOO) kanssa. Tapahtuman järjestäjät tekivät hitleriläisiä käsitervehdyksiä, ja marssilla nähtiin “PVL”:n banderolli, mutta poliisi antoi tapahtuman jatkua.

PVL”–SOOmarssia vastaan nähtiin joitain yksilöprotesteja. Julkisuudessa on ollut mm. Syksy Räsäsen tapaus, jossa hänen käsistään repii banderollia yhdestä suunnasta odinisti, toisesta suunnasta poliisi. Palkkioksi Räsäsen oikeutetusta toiminnasta laitonta natsimarssia vastaan poliisi antoi sakkolapun ja putkareissun.

Samanlaista toimintaa poliisi jatkoi vielä 7. ja 8. päivän välisenä yönä. Tuolloin pieni määrä turvapaikanhakijoita oli osoittamassa mieltään maahanmuuttoviraston edessä. He vaativat parempia elinolosuhteita vastaanottokeskuksiin ja nopeampaa käsittelyprosessia turvapaikkapäätöksille sekä työluville. Poliisi puhui luvattomasta leiriytymisestä sekä SOO:sta, mutta sakkovaatimuksissa ongelmana näytti olleen nimenomaan mielenosoitus. Lisäksi silminnäkijöiden mukaan joku poliiseista oli myös provosointimielessä kehottanut yhtä paikallaolijaa palaamaan Irakiin.

Tällaiset faktat pakottavat kysymään: todellako tätä on suomalainen demokratia vuonna 2019? Toimintakiellossa olevien hitleriläisten toiminnan sallimista ja demokraattisten voimien tukahduttamista ja kurittamista yhteistyössä fasistien kanssa – nämä ovat poliisin viimeaikaisia syntejä, joista vastuu ulottuu suoraan hallitukseen ja sisäministeriöön ja lopulta perustuslain mukaan korkeinta valtaa käyttävään eduskuntaankin asti, sanalla sanoen koko valtiokoneistoon.

Jokohan tällaisen valtiokoneiston olisi aika joutaa historian romukoppaan? Sinne samaan, johon “Suojeluskunnat” ja “Isänmaallinen kansanliike” ynnä muutkin laitettiin vuonna 1944, kun Hitler-Saksan kanssa vehkeillyt Suomi hävisi sodassa demokraattisten maiden antifasistiselle maailmanrintamalle.

– Toimitus

This entry was posted in Kannanotot, Uutiset, Yleinen and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.