Proletariaatin kansainvälinen päivä maailmalla

Julkaisemme koosteen proletariaatin kansainvälisen päivän vietosta ympäri maailman. Imperialismin yleiskriisin syvetessä näemme mitä taantumuksellisempia hyökkäyksiä työväenluokkaa ja kansaa vastaan, mutta samanaikaisesti kaikkialla maailmassa joukkojen aktiivisuus kasvaa, heidän vihansa riistäjiään kohtaan purkautuu, ja näemme vallankumouksellisten voimien epätasaista, mutta varmaa kehitystä ja kamppailua yhdistymiseksi maoismin punaisen lipun alle.

Brasilia

Nilton Gomes Pereiran kulttuurikeskus järjesti toukokuun ensimmäisenä Alemão Complexin favelassa Rio de Janeirossa tapahtuman, johon osallistui favelan asukkaita, paikallinen kansannaisten liike (MFP) ja muita kansandemokraattisia järjestöjä. Tilaisuudessa nostettiin esille LCP:n kamppailu loistavana esimerkkinä sorrettujen taistelusta vapautumisen puolesta, ja osoitettiin solidaarisuutta Manoel Ribeiron talonpojille.

https://anovademocracia.com.br/images/0-2021/05/nacional/atividade-alemao.webp

Ananindeuan Kansan Solidaarisuuskomitea järjesti tilaisuuden, jossa aktivistit puhuivat maassa kehittyvästä talous- ja terveyskriisistä sekä poliittisesta kriisistä ja ilmaisivat vihansa Bolsonaron taantumuksellista hallintoa kohtaan.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kolumbia

Kolumbiassa taistelevat joukkoprotestit hallitsevaa luokkaa vastaan jatkuvat. Kolumbialainen julkaisu ”El Comunero” julkaisi proletariaatin kansainvälisenä päivänä videon toukokuun ensimmäisen päivän protesteista Medellinin kaupungissa korostaen päivän merkitystä joukkojen taistelulle ja sille, että näiden kapina on oikein.

Meksiko

Mexico Cityssä useat demokraattiset ammattiosastot marssivat toukokuun ensimmäisenä pandemiasta huolimatta, rikkoen näin maan ammattiyhdistysliikkeessä yleisesti vallitsevaa opportunismia ja revisionismia vastaan. Mielenosoituksen aikana Kulttuuri- ja tiedekeskus proletaarisen vallankumouksen puolesta jakoi joukoille lentolehtisiä, joissa vaadittiin työväenliikkeen uudelleenjärjestäytymistä ja korostettiin tarvetta Meksikon kommunistisen puolueen rekonstituutiolle.

Ecuador

Ecuadorin Rintama kansan kamppailujen puolustamiseksi (FDLP-EC) julkaisi julkilausuman, jossa vaadittiin vallankumouksellista ja kamppailevaa toukokuun ensimmäistä, tarkasteltiin yhteiskunnallista tilannetta Ecuadorissa ja vahvistettiin FDLP-EC:n sitoumus kamppailuun kaikenlaista riistoa sekä revisionismia ja opportunismia vastaan.

Turkki

TKP/ML allekirjoitti kansainvälisen proletariaatin päivän yhteisjulkilausuman ja TKP/ML:n kansainvälinen komitea julkaisi julkilausuman (englanniksi) , jossa korostetaan vallankumouksellisen tilanteen kehitystä ja toukokuun 1. päivän olevan entistäkin merkityksellisempi. Proletaaristen vallankumouksellisten tulee keskittyä tämän hetken ja tulevaisuuden tehtäviin, ja pitää tätä päivää yhtenäisyyden, kamppailun ja solidaarisuuden päivänä, kansainvälisen proletariaatin päivänä kamppailulle demokraattisen vallankumouksen, sosialismin ja kommunismin puolesta marxismi-leninismi-maoismin ohjauksessa.

Saksa

Berliini

Vapunaattona Berliinin Marzahnin ja Friedrichshainin kaupunginosissa nähtiin PKP:n sirpillä ja vasaralla varustettuja lippuja.

Fahne 3

 

 

 

 

 

 

 

 

Proletariaatin kansainvälisenä päivänä Brandenburgin portilla järjestettiin epävirallinen mielenosoitus, johon osallistui laajasti erilaisia ammattiosastoja ja vallankumouksellisia. Mielenosoituksessa pidetyissä puheissa vastustettiin taantumuksellisia terveyskriisin nojalla oikeutettuja koronarajoituksia, joiden avulla puretaan taloudellista kriisiä kansanjoukkojen niskaan.

1 Mai 2021 Berlin Demonstration morgens

Illalla Kreuzbergissä ja Neuköllnissä järjestettiin perinteinen ”Vallankumouksellinen vapunpäivän mielenosoitus”, johon osallistui arviolta 20 000 ihmistä. Mielenosoitus jaettiin osiin turvavälisäännöksiin vedoten, ja poliisi osoitti jälleen taantumuksellisen luonteensa hyökkäämällä mielenosoituksen kimppuun. Joukot osoittivat valmiutensa taisteluun ja antoivat poliisille samalla mitalla takaisin: he puolustautuivat poliisia vastaan kivin ja pulloin, ja pystyttivät palavia barrikadeja. 93 poliisia loukkaantui.

18uhr demo 2021 berlin 3

Mielenosoituksen aikana tehtiin myös maalaus LCP:n tueksi.

1 Mai 2021 Berlin 18 Uhr Demonstration Graffiti

Bremerhaven

Bremerhavenissa, joka on Saksan köyhimpiä alueita, järjestettiin mielensoitus tunnuksella ”Kaduille 1.5.! Hätätilaa ja kriisiä vastaan!”. Mielenosoitukseen osallistuneet joukot, köyhien lähiöiden asukkaat, osoittivat avoimesti vihansa ja turhautuneisuutensa koronaviruksen varjolla julistettuun hätätilaan ja poliisin häirintään, ja siellä pidetyissä puheissa vastustettiin kansaa vastaan suunnattuja hätätilalakeja, poliisin kehittyvää militarisaatiota ja kasvavaa työttömyyttä alueella. Mielenosoituksessa huudettiin tunnuksia, kuten ”Älkää uskoko riistäjien valheisiin – on oikein kapinoida!” ja ”Saksan liittotasavalta ei ole meidän valtiomme – kaikki valta proletariaatille!”. Joukot kantoivat ylpeinä sirppiä ja vasaraa, ja mielenosoituksessa nähtiin myös LCP:n ja Brasilian Movimiento Feminino Popularin lippuja. Marssin aikana siihen liittyi yhä enemmän joukkoja, ja poliisi oli voimaton osallistujen määrän ja yhtenäisyyden edessä. Mielenosoitus kohtasi häirintää poliisilta, mutta sitä ei voitu pysäyttää.

1. Mai Demonstration 2021 Bremerhaven 7

1. Mai Demonstration 2021 Bremerhaven 5

1. Mai Demonstration 2021 Bremerhaven 8

Bremen

Saksan ammattiyhdistysten keskusjärjestön perinteisen marssin sijaan vallankumoukselliset voimat Saksasta ja Turkista järjestivät mielenosoituksen, jossa kannettiin tunnusta ”Kunnia kansainväliselle proletariaatille! Eläköön 1.5.!” ja osoitettiin solidaarisuutta Brasilian köyhien talonpoikien kamppailulle. Kaupungin työläislähiöihin ilmestyi myös PKP:n lippuja.

1. Mai 2021 Demo Bremen II

1. Mai 2021 Demo Bremen I

1. Mai 2021 Beflaggung Oslebshausen I

Hampuri

Hampurissa lähes kaikki vasemmistolaiset mielenosoitukset oli kielletty etukäteen. Tämä ei estänyt vallankumouksellisia lähtemästä kaduille, jossa he saivat vastaansa raskaasti aseistetut poliisivoimat: panssaroituja ajoneuvoja, vesitykkejä ja ratsupoliiseja. Kaikki tämä väitetysti koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi, vaikka samalla pidätetyt joutuivat viettämään tuntikausia ahtaassa putkassa ilman mahdollisuutta edes vessassa käymiseen.

1Mai HH2021 RoteFahne

1Mai HH2021 Wasserwerfer

Myös Hampurin työläislähiöissä nähtiin punalippuja.

1. Mai 2021 Beflaggung Hamburg IV

Freiburg

Freiburgissa useat vallankumoukselliset ja edistykselliset järjestöt pitivät mielenosoituksen Weinburgin työläislähiössä vapunaattona. Noin 50 ihmistä, heidän joukossaan proletaaristen vallankumouksellisten kontingentti, kokoontui paikallisen ostoskeskuksen eteen, jossa pidettiin puheita taantumuksellisia koronarajoituksia vastaan ja vaadittiin yhä päättäväisempää kamppailua luokan vaatimusten puolesta syvenevässä kriisissä. Internationalismin hengessä kuultiin myös puhe tilanteesta Palestiinassa sekä puhe LCP:n tueksi. Tämän jälkeen nähtiin spontaani marssi.

1. Mai Freiburg

Proletariaatin kansainvälisenä päivänä järjestettiin perinteinen ammattiyhdistysliikkeen marssi, johon osallistui useita satoja. Ammattiosastojen lisäksi paikalla oli vallankumouksellisia, jotka kantoivat tunnuksia kansainvälisen proletariaatin päivän ja Brasilian köyhien talonpoikien kamppailun puolesta.

1. Mai Freiburg

1. Mai Freiburg

1. Mai Freiburg

Norja

Norjassa neljässä eri kaupungissa järjestettiin mielenosoituksia, joissa osoitettiin solidaarisuutta köyhien talonpoikien kamppailulle Brasiliassa ja nostettiin esille tunnuksia imperialismia vastaan. Vallankumoukselliset voimat järjestivät massiivisen propagandakampanjan: yhdessätoista kaupungissa ripustettiin yhteensä arviolta 150-200 PKP:n sirpillä ja vasaralla varustettua lippua, ja proletariaatin kansainvälisen päivän alla useissa kaupungeissa nähtiin julisteita ja maalauksia.

Kristiansand

Kaupungissa järjestettiin mielenosoitus, joka alkoi antifasistisen kamppailun marttyyrien muistomerkiltä ja päättyi grillijuhlaan, jossa laulettiin työväenlauluja. Marssilla osoitettiin solidaarisuutta köyhien talonpoikien kamppailulle puhein ja banderollein, sekä korostettiin sosialistisen vallankumouksen välttämättömyyttä.

Video mielenosoituksesta

Trondheim

Vallankumoukselliset järjestivät mielenosoituksen yhteisrintamassa muiden järjestöjen kanssa, jossa pidettiin puheita esimerkiksi imperialismista ja Norjan asemasta jenkkien liittolaisena. Myös köyhien talonpoikien kamppailulle Brasiliassa osoitettiin solidaarisuutta.

Oslo

Vallankumoukselliset kantoivat banderolleja, joissa tunnuksina oli: ”Taistele ja tee vastarintaa!” ja ”Täysi tuki Manoel Ribeiron köyhille talonpojille!”. Mielenosoituksessa jaettiin lentolehtisiä LCP:n kamppailusta ja vastustettiin imperialismia.

Bergen

Vallankumoukselliset ja muut järjestöt järjestivät mielenosoituksen, johon osallistui noin 100 ihmistä koronan varjolla tehdyistä rajoituksista ja keltaisen ammattiyhdistysliikkeen kapitulaatiosta huolimatta. Mielenosoituksessa pidetyissä puheissa osoitettiin solidaarisuutta kamppailulle Brasiliassa ja Palestiinassa, sekä kannettiin banderolleja mm. tunnuksin “Taistele ja tee vastarintaa!” sekä “Vallankumous on paras kriisipaketti!”

Ranska

Pariisissa marssittiin pandemian nojalla asetetuista rajoituksista huolimatta, ja kaupungissa nähtiin voimakkaita yhteenottoja poliisin ja mielenosoittajien välillä: joukot vastasivat kumiluoteihin ja kyynelkaasuun molotovin cocktaileilla ja paukkupommeilla.

Nuoret vallankumoukselliset (JR) osallistui mielenosoituksiin ympäri maata kantaen banderolleja tunnuksilla ”Uskaltakaa taistella, uskaltakaa voittaa, olkaamme vallankumouksellisia!”, ”Eläköön Pariisin kommuuni!”, ”Eläköön LCP!” ja ”Kaikkien maiden proletaarit, liittykää yhteen vallankumousta varten!”.

Itävalta

Wienissä, Linzissä ja Innsbruckissa järjestettiin mielenosoituksia, joissa nähtiin solidaarisuudenosoituksia köyhien talonpoikien kamppailulle Brasiliassa. Mielenosoituksissa korostettiin proletariaatin uudelleenjärjestäytymisen merkitystä ja muistettiin Kiinan kommunistisen puolueen perustamisen 100. juhlavuotta ja Pariisin kommuunin 150. juhlavuotta.

Wienissä nähtiin myös maalaus sosialidemokratiaa ja leikkauksia vastaan sekä vallankumouksellisen järjestön puolesta.

Tanska

Siitä huolimatta, että Tanskan hallitus oli kieltänyt 1. toukokuuta juhlinnan, Kööpenhaminan Fælledparkenissa järjestettiin mielenosoitus, jossa nähtiin imperialismin vastaisia banderolleja sekä huudettiin imperialismin ja sosialidemokratian vastaisia iskulauseita. Mielenosoituksessa jaettiin myös lentolehtisiä LCP:n tueksi.

Irlanti

Anti-Imperialist Action ja Connollyn nuorisoliike järjestivät mielensoituksen Dublinissa, jossa nähtiin Irlannin kansalaisarmeijan tunnus ”Emme palvele kuningasta emmekä keisaria vaan Irlantia” ja Perun kommunistisen puolueen sekä Irlannin tasavaltalaisarmeijaan ja kansalliseen vapautusliikkeeseen kytkeytyviä lippuja. Mielenosoitus joutui poliisin häirinnän kohteeksi, mutta sitä ei pystytty hajottamaan.

Tunnukset “Työläiset eivät ole rikollisia!” ja “Lakko ei ole rikos!” ripustettiin ylikulkusiltaan Galwayssa.

Yhdysvallat

Austin

Austinissa järjestettiin mielenosoitus, jossa kannettiin banderolleja proletaarisen internationalismin puolesta ja imperialismia vastaan, sekä Karl Marxin, Friedrich Engelsin, suuren Leninin, Josif Stalinin, puheenjohtaja Maon ja puheenjohtaja Gonzalon muotokuvia. Poliisi uhkaili mielenosoittajia, ja lopulta tilanne kärjistyi yhteenotoksi, mutta poliisi ei pystynyt pysäyttämään marssia pidätyksistä huolimatta. Useat kaupunkilaiset ottivat marssin lämmöllä vastaan. Mielenosoituksen jälkeen Woolridge Parkin puistossa pidettiin puhe vallankumouksellisesta tilanteesta maailmalla ja imperialismin syvenevästä kriisistä, sekä korostettiin Yhdysvaltain kommunistisen puolueen rekonstituution välttämättömyyttä.

Video marssistaOrlando

Pittsburgh

Lähiöiden puolustuskomitea järjesti asukkaille tilaisuuden, jossa jaettiin tietoa proletariaatin kansainvälisen päivän historiasta sekä tarjottiin ruokaa ja juomaa.

Kaupungissa nähtiin myös maalaus: “On oikein kapinoida! Kansainvälinen työläisten päivä 1.5.”

Lisäksi Santa Paulan ja Oxnardin kaupungeissa levitettiin julisteita.

This entry was posted in Yleinen. Bookmark the permalink.