Raportti: Turku ilman natseja 2021

Antifasistisia joukkoja Yliopistonkadulla Turun keskustassa. Kuva: Varisverkosto

Sunnuntaina 22.8. satoja ihmisiä kokoontui antifasistiseen mielenilmaukseen vastustamaan fasistien “188 Kukkavirta” -nimistä tapahtumaa, joka keräsi muutaman kymmentä henkeä. Tapahtuman nimessä olevat numerot ovat paitsi viittaus Turun puukotuksen päivämäärään (18.8.2017), myös tarkoituksellista hitleriläistä numerologiaa (18 = Adolf Hitler, 88 = Heil Hitler). Tapahtuman järjesti “Kansallismielisten liittouma” -niminen yhteistyöjärjestö, jonka puheenjohtaja on entinen Perussuomalainen Terhi Kiemunki ja toiminta kattaa mm. SOO:n ja “PVL”:n jäseniä, mitä he eivät salaile nettisivuillaan.

Turku ilman natseja -mielenosoitus jakaantui kahteen osaan, kun puhe- ja musiikkiesitykset jatkuivat aktiivisimpien joukkojen lähtiessä protestoimaan fasisteja joukoissa suullisesti levinneen tiedon perusteella. Mielenosoituksen järjestäjät suhtautuivat tähän neutraalisti.

Poliisi sijoitti lähes 10 poliisiajoneuvoa ja kymmeniä mellakkapoliiseja “turvaamaan yleistä järjestystä ja turvallisuutta” Tuomiokirkkosillalla ja sen välittömässä läheisyydessä. Poliisivoimien asettelun perusteella se vaikuttaa määrittelleen “uhkaksi” etupäässä antifasistit. Se päätyi myös sulkemaan sillan kevyeltä liikenteeltä ilmeisesti pitääkseen antifasistit Aurajoen toisella puolella. Vastarannalta iskulauseita huutaneet antifasistiset joukot onnistuivat kuitenkin rumpuryhmän tuella häiritsemään fasistien tapahtumaa siinä määrin, että se kuuluu tapahtuman videotaltioinnissa selvästi.

Lounais-Suomen poliisilaitos on raportoinut ottaneensa yhden henkilön kiinni “häiritsevän käyttäytymisen takia”.

Päivän tapahtumat olivat kirkas voitto antifasistisille joukoille ja tappio fasisteille ja poliisille.

Fasistit kokoontumassa Puutorilla. Kuva: Varisverkosto

This entry was posted in Yleinen. Bookmark the permalink.