Etelä- Afrikassa tiistaina 5.päivä lokakuuta 155 000 metalliteollisuudessa työskentelevää työläistä aloitti lakon, kieltäytyen allekirjoittamasta paikallisen porvariliiton Steel and Engineering Industries Federation of Southern African (SEIFSA) tarjoamaa sangen huonoa 3-vuotista yleissitovaa sopimusta. Etelä-Afrikan kansallinen metallityöväenliitto (NUMSA) sekä muut ammattiliitot odottavat, että lakkoon liittyy yli 300 000 työläistä. Työläiset ovat ilmoittaneet että lakko jatkuu niin kauan kunnes porvaristo taipuu työläisten vaatimuksiin.
Etelä-Afrikan tasavalta koostuu yhdeksästä provinssista, näistä viidessä on nyt päällä metallityöväen lakkoliike. Maan kaupallisesti tärkeimmässä kaupungissa Johannesburgissa, noin 2000 työläistä marssi SEIFSA:n pääkonttorille, esittämään vaatimuksensa. Poliisit pyrkivät rajoittamaan kansan demokraattisia oikeuksia ja pyrkivät estämään marssin, joukot eivät tähän suostuneet vaan päättivät marssia. Poliisi ampui lakkolaisia kumiluodeilla, yksi työläinen loukkaantui joutuen sairaalahoitoon. Vielä pidemmälle menivät ns.”turvallisuusjoukot”, jotka ampuivat kuoliaaksi yhden marssiin osallistuneen lakkolaisen Boksburgin kauoungissa.
Tilanne lähti kärjistymään kun SEIFSA tarjosi työläisille 4,4% palkankorotusta vuodelle 2021 ja 0,5% lisää vuodeksi 2022 sekä vuodeksi 2023 1%. Työläiset sen sijaan vaativat 8% palkankorotusta tälle vuodelle ja 2% korotusta seuraavana kahtena vuotena. Etelä-Afrikan porvaristo vetoaa samalla tavalla “koronakriisiin” kuin suomalaiset porvarit tai minkä tahansa maan porvarit.
Kun nyt käynnissä oleva, oikeasti ylituotannosta johtuva, taloudellinen kriisi alkoi Etelä-Afrikassa, autoteollisuus lähes keskeytti tuotannon, tämä taas ajoi terästeollisuutta alas. Loppujen lopuksi nämä talousjärjestelmästä johtuvat tappiot haluttiin maksattaa työläisten selkänahoista. Käynnissä oleva lakko ei vaikuta vain auto- ja terästeollisuuteen, vaan sillä on suuri vaikutus myös rakennus- ja kaivosteollisuuteen. Erityisissä ongelmissa on autoteollisuus, sillä autojen vienti käsittää 12% maan viennistä.
Jäämme seuraamaan tilanteen kehitystä ja osoitamme kaiken tukemme Etelä-Afrikan sorretuille kansanjoukoille.