Lakkoaalto Ranskassa

Katunäkymiä Marseillesta

Ranskassa on jälleen nähtävissä kuinka proletariatti on saanut tarpeekseen kestämättömän pienistä palkoista sekä eläkkeistä ja sielläkin porvariston suorittamista jatkuvista hyökkäykistä työehtojen heikentämiseksi.

Esimerkiksi Etelä-Ranskan suurkaupungin Marseillen paikalliset jäteautonkuljettajat ovat lakossa ja roskat kerääntyvät nyt katujen varsille, kaupungin kaduilla lojuu jo 2900 tonnia jätettä. Tämä jätemäärä alkaa jo muodostamaan riskejä yleiselle terveydelle ja turvallisuudelle, mutta sen sijaan että Marseillen kaupunki alkaisi neuvottelemaan paikallisten järjestäytyneiden jäteautonkuljettajien kanssa, se on päättänytkin alkaa värväämään rikkureita ja pakottamaan kuorma-autoilijoiden liiton alaisia autonkuljettajia ajamaan jätekuljetuksia. Tämä rikkurityövoiman värvääminen ei ole edennyt onneksi kauhean hyvin.

Nyt myös Marseillen pormasteri Benoît Payan (“Sosialistinen” puolue) on uhannut viedä jäteautonkuljettajien ammattiliiton oikeuteen, yleiseen terveys- ja turvallisuustilanteeseen vedoten. Käytännössä porvaristo aikoo siis pakottaa työläiset töihin oikeuden päätöksellä. Tätä on demokratia ja valinnan vapaus Ranskassa vuonna 2022. Tässä tapauksessa “Sosialistinen” puolue kyllä nyt näyttää sangen selvästi Ranskan proletariaatille, että se palvelee vain porvaristoa ja sitä äänestelemällä milloin missäkin vaaleissa, Ranskan työläiset eivät voi saavuttaa yhtään mitään. Samainen Payan on myös herjannut julkisesti jäteautonkuljettajia, leimaten heidät oman edun tavoittelijoiksi ja kaikinpuolin sivistymättömiksi barbaareiksi, heidän ammattinsa vuoksi. Tällä Payan puolueineen on pyrkinyt kääntämään kansan kansaa vastaan.

Etelä-Ranskassa oli myös rautietyöläisten lakko tammikuun lopulla. Heidän ammattiliittonsa julisti lakon, koska porvaristo ei suostunut vaatimuksiin korkeammista palkoista ja eläkkeistä. Myös Ranskan valtion omistaman sähköyhtiön Électricité de Francen (EDF) työläiset aloittivat lakon tammikuun lopulla, kun Ranskan hallitus pyrki pakottamaan yhtiötä myymään sähköä polkuhintaan. Työläiset eivät vastustaneet sähkönhinnan laskua, vaan sitä, että kun sähköä olisi myyty halvemmalla, olisi yhtiö maksattanut tämän EDF:n työläisillä. Työläisten vaatimuksiin kuuluivat myös 10 prosentin korotus palkkoihin ja eläkkeisiin. Palkankorotuksia työläiset perustelivat oikeutetusti sillä, että palkat ja eläkkeet eivät ole pysyneet inflaation tahdissa. EDF on Ranskan suurin ja maailman suurimpia sähköntuottajia. Yhtiö myös omistaa kaikki Ranskan 58 ydinreaktoria.

This entry was posted in Yleinen and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.