Sloveniassa koko maan laajuinen terveydehuoltoalan lakko

Lakkolaisia Slovenian toiseksi suurimmassa kaupungissa Mariborissa

Viime keskiviikkona (16.2) Sloveniassa terveydenhuollon ammattiliitot julistivat, että 50 000 terveydenhuollon työläistä menee päiväksi lakkoon. Tuo joukkojen määrä tarkoitta lähes kaikkia Slovenian lähi- ja sairaanhoitajia. Sairaalat, terveysasemat sekä apteekit suljettiin, ja vain henkeä ylläpitävät toimet suoritettiin ensiapuosastotoilla sekä teho-osastoilla. Tämä työtaistelu alkoi, koska työläiset ovat väsyneet katastrofaalisiin työolosuhteisiin ja surkeisiin palkkoihin.

Tämän lakon lähtölaskenta alkoi jo aiemmin. Terveydenhuoltoalan työläisille luvattiin merkittäviä palkankorotuksia, mutta kun oli aika nostaa palkkoja, niin korotukset jäivät naurettavalle tasolle. Niin alhaiseksi, että korotukset jäävät inflaation alapuolella. Terveydenhuollon työläiset kamppailevat siis pääasiassa palkankorotuksista, joka on täysin oikeutettu päivittäinen vaatimus.

Pääministeri Janez Janšan johtama hallitus on nyt suurien paineiden alla, lakon ja siihen liittyvien protestien seurauksena. Nykyinen Slovenian demokraattisen puolueen johtama hallitus on ollut vallassa vasta yhden vuoden, ja tämä on jo sen toinen vakava kriisi. Keskiviikkona järjestetty lakko osoitti laajoille joukoille ongelmat jotka ovat jatkuneet jo vuosikymmeniä terveydenhuollosssa. Nämä ongelmat ovat vain pahentuneet koronan aikana. Hallitus ei ole tehnyt mitään näiden ongelmien korjaamiseksi, vaan se on keskittynyt lisäämään kansaan kohdistuvaa valvontaa ja viemään kansalta pois demokraattisia oikeuksia.

Punalippu-sivusto tuntee suurta solidaarisuutta naisvaltaisten alojen työtaistelutoimia kohtaan. Erityisesti toivomme, että slovenialaisten lähi- ja sairaanhoitajien taistelu riistoa ja sortoa vastaan toimisi innoittajana myös lähi- ja sairaanhoitajille Suomessa. Kansa ei saa mitään ilman taistelua.

This entry was posted in Yleinen and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.