Peru: Opportunisti rondero Castillon hallitus on suurissa vaikeuksissa

Rondero Castillo ja hänen joukkonsa

Monet lukijamme varmaan tietävät, että viime kesänä Perussa järjestetyt presidentinvaalit voitti ”vasemmistolaisena” kaupiteltu Vapaa Peru-puoluetta edustava Pedro Castillo Terrones. Hän puhui hienoista asioista kansalle, kuten maanjaosta köyhille talonpojille ja luonnonvarojen kansallistamisesta. Pidempään Perun yhteiskunnallisia tapahtumia seuranneet tahot kuitenkin tiesivät heti, että nyt sieltä tuli kunnon susi lampaan vaatteissa.

Mikä tämä Puñan kaupungissa vuonna 1969 syntynyt José Pedro Castillo Terrones sitten on miehiään? Vuoden 2017 opettajien lakkoliikkeen kautta tunnetuksi tullut Pedro Castillo on toiminut mm.ronderona 1980-luvulla. Ronderolla tarkoitetaan Rondas Campesinas-joukkojen jäsentä. Rondas Campesinas-joukot olivat Perussa samankaltaiset kuin Suomessa oli ääritaantumuksellisena tunnettu Suojeluskuntajärjestö, joka lakkautettiin Liittoutuneiden valvontakomission määräyksellä syksyllä 1944 fasistisena järjestönä. Rondas Campesinos-joukot oli kasattu pääosin suurtilallisista, varakkaista talonpojista ja rikollisista aineksista. Nämä joukot kiersivät aktiivisesti Perun maaseudulla 1980- ja 1990-luvuilla, murhaten köyhiä talonpoikia, jotka taistelivat vanhaa valtaa vastaan.

Nyt Perussa porvariston eri ryhmien välinen ristiriita kärjistyy ja tämä ajaa kansan entistä suurempaan ahdinkoon. Kuten arvata saattaa opportunisti Castillo ei ole tehnyt mitään sellaista mitä hän vaaleissa lupasi, vaan hän on antanut armeijalle mitä suurempia valtuuksia kansan vastaisissa toimissa. Tämä taas on näyttänyt entistä paremmin kansalle todeksi sen, että Perun vanha valtio on vain organisoitua väkivaltaa kansaa vastaan, Perun kansan orjuuden ylläpitämiseksi.

Vastavallankumouksellinen Castillon johtama hallitus on heikko ja sitä uhkaavat nyt myös toiset taantumukselliset porvariston ryhmittymät, pääosin compradorporvaristosta. Jopa byrokraattinen porvaristo, joka nosti Castillon valtaan, on alkanut kääntymään häntä vastaan. Tästä syystä heikko hallitus on alkanut ottaa käyttöön samoja keinoja joita fasistinen kansanmurhaaja Alberto Fujimori käytti 1990-luvulla. Castillo siis turvautuu armeijaan ja antaa sille entistä enemmän oikeuksia kansan kapinoinnin tukahduttamisessa koko maassa.

Perun taantumukselliset satuilevat, että maan poliisi on liian heikko kun huumejengit ja muut rikolliset ainekset mukamas valtaavat kaupunkien kadut, ja siksi kaduille on laitettava armeijan joukot. Erityisesti armeija on keskittänyt joukkoja Liman ja Callaon kaupunkeihin sekä näiden lähialueille. Määräyksen näihin toimenpiteisiin ovat kirjoittaneet itse Castillo ja puolustusministeri Walter Ayala. Tämä kertoo siitä kuinka peloissaan ja horjuvassa asemassa taantumuksellinen hallitus on.

Peru on puolifeodaalinen puolisiirtomaa ja maassa kehittyy byrokraattinen kapitalismi. Vanha valta ei voi antaa mitään hyvää kansan laajoille joukoille ja tämän vuoksi maassa tarvitaan uusdemokraattinen vallankumous. Joukot vaativat vallankumousta ja tämän vuoksi maassa alkoi vuonna 1980 kansansota. Vaikka kansansodassa on ollut vaikeuksia ja monimutkaisia tilanteita, niin Perun kommunuistinen puolue (PKP) on varma, että kansansota päättyy vallankumouksen voittoon. Voiton edellytyksenä on tällä hetkellä PKP:n uudelleenorganisointi, joka alistetaan tiukasti puheenjohtaja Gonzalon johdolle ja gonzalon ajattelulle.

Perun joukkojen kasvavat ja väkivaltaisiksi yltyvät mielenosoitukset ovat näyttäneet, että joukot eivät anna opportunistien huijata itseään. Castillon johtaman taantumuksellisen hallituksen ja oikeisto-opportunistinen linja (Modavef) johtajanaan rotta-Miriam, ovat yhdessä joutuneet toteamaan, kuinka viime aikoina mielenosoitukset kaivos- ja maatalousteollisuuden yrityksiä vastaan on saanut entistä väkivaltaisempia muotoja. Joukot ovat tuhonneet suuresti kaivosyritysten ja suurtilallisten omaisuutta.

Ylläoleva kuva on Aquian alueelta, Anchashin ylängöltä. Samaa tapahtuu kaikkialla Perussa, pääasiassa köyhät talonpojat ovat mobilisoituneet ja aloittaneet väkivaltaisia protesteja vanhaa valtaa, imperialismia ja byrokraattista kapitalismia vastaan.

Tilanne on saanut Perun suurporvariston jo tosissaan huolestumaan. Esimerkiksi maan keskuspankin (BCR) johtaja Julio Varde voihki itku kurkussa, kuinka nyt tapahtuvat väkivallanteot vaikuttavat siihen, että maata riistävät imperialistit eivät kohta uskalla enää sijoittaa maahan. Joukot vastaavat hänelle, parempi niin!

Lyhyt luettelo viime viikkoina tapahtuneista väkivaltaisista yhteenotoista kansan ja yritysten välillä:

– Breapampan kaivoksella mielenosoittajat tuhosivat kivillä toimistoja ja asuntoloita. On huomioitava että tämä mielenilmaus päättyi vasta kun paikalle saapui erillinen komissio tekemään rauhansopimuksen köyhien talonpoikien ja yrityksen välillä.
– Perjantaina 29.päivä lokakuuta mielenosoittajat tunkeutuivat Apumayon kullankaivuuseen erikoistuneen yhtiöihin alueelle ja sytyttivät siellä tuleen mm.toimistoja, ajoneuvoja, ruokalan ja kullankäsittelylaitoksen, myös sähköt katkaistiin ja yrityksen räjähteet pakkoluovutettiin kansalle.

– Samana päivänä Buenaventura-yhtiö jätti pyynnön Uchucchacuan kaivoksen kaivos- ja jalostustoiminnan väliaikaisesta keskeyttämisestä, koska paikallinen väestö aloitti laajan lakon.

– Sunnuntaina 31.10. oli myös tulipaloja Caña Brava -yhtiön mailla La Huacan alueella Paitassa (Piura). Kuvat voi käydä katsomassa taantumuksellisen sanomalehti Correon sivuilta.

Videolla kuvamateriaalia kansan protestoinnista Ayacuchon alueella

This entry was posted in Yleinen. Bookmark the permalink.