Chilen kansan viimeaikaiset kamppailut

Reportaasi Chilen kansan viimeaikaisista kamppailuista:

Chilen kansan kamppailu koki suuren impulssin vastauksena julkisen liikenteen hinnankorotuksille, joista Chilen taantumuksellinen hallitus ilmoitti lokakuun alkupuolella. Nämä hinnankorotukset ovat kuitenkin vain osa jatkumoa, pieni osa sitä kansan kaikenpuolista sortoa ja alennustilaa, johon byrokraattinen kapitalismi, puolifeodalismi ja sitä uusintava imperialismi, pääasiassa Jenkki-imperialismi, ovat kansan syösseet. Mielenosoittajien nostama tunnus: “Kyse ei ole 30 pesosta, vaan 30 vuodesta.” (esp: No es por 30 pesos, es por 30 años) kuvastaa sitä kurjuuden pitkällisyyttä, jota suurporvaristo ja suurmaanomistajat Chilen kansalle ovat tarjonneet liberalismin ja “demokratian” nimissä Pinochetin fasismin jälkeen.

Vaikka porvariston tilastot ja heidän tutkijansa korostavat Chileä suhteellisen vakaana ja jopa yhtenä latinalaisen Amerikan varakkaimmista valtioista, on kansan todellisuus aivan toisenlainen, sillä Chile on puolifeodaalinen puolisiirtomaa – tämä vauraus ei ole kansan vaurautta, vaan riisto- ja verenimijäluokkien, imperialismin, pääasiassa Jenkki-imperialismin, ryöstösaalista.

Perjantaina 18.10. kansanjoukot sytyttivät sähköyhtiö ENEL:in toimiston tuleen, joka oli aikaisemmin ilmoittanut sähkönhinnan korotuksista. Mielenosoittajat polttivat metroasemia, mikä johti siihen, että Santiagon metron toiminta pysäytettiiin ja yhteensä 136 asemaa määrättiin tyhjennettäviksi. 81 asemaa koki aineellista vahinkoa ja 17 poltettiin käyttökelvottomaksi. Taantumus suoritti vastaiskuksi 133 pidätystä.

Suomen porvarillinen media uutisoi 19. päivä lokakuuta, että Chilen presidentti Sebastián Piñera on julistanut poikkeustilan maan pääkaupunkiin Santiagoon, sekä vedonnut taantumuksellisiin asevoimiin kansan joukkoesiintymisien hillitsemiseksi.

Pääkaupunkiin julistettiin ulkonaliikkumiskielto turvallisuusviranomaisten toimesta. Viranomaisten mukaan 156 poliisia on loukkaantunut. Yli 300 mielenosoittajaa on pidätetty kahden viikon aikana. Tuhannet taantumuksellisten asevoimien sotilaat partioivat yhdessä panssariajoneuvojen kanssa Santiagon kaduilla. Yksi yhdysvaltalaisen monopolipääoman kansainvälisistä symboleista, Walmart-ketjun supermarketti, sytytettiin mielenosoittajien toimesta tuleen.

20.10. Taantumuksellisen valtio julistaa hätätilan koskemaan myös Valparaíson, Antofagastan ja Punta Arenasin kaupunkeja. Sisäministeriön mukaan 62 poliisia loukkaantui. Kaikkiaan pidätyksiä on tehty jo 1 500. Yhteensä 7 ihmistä on saanut surmansa kamppailujen jatkuessa. Poikkeustila on laajentuu yhteensä kuuteen maan kuudestatoista maakunnasta: Valparaíso, Biobío, Coquimbo, Antofagasta, O’Higging ja Valdivia.

25.10. Santiagossa järjestettiin miljoonan hengen mielenosoitus, jonka aikana kansanjoukot yrittivät tunkeutua Chilen kongressitaloon, johtaen rakennuksen evakuointiin. Poliisi taltutti kansanjoukkoja kyynelkaasulla. Seitsemän päivän aikana taantumuksellisen valtio on tahrannut kätensä 20 ihmisen vereen riistämällä heidän elämänsä. Virallisten tahojen mukaan sairaaloissa on hoidettu lähes 600 luokkaantunutta ja poliisi on pidättänyt 5000 ihmistä.

Chilen taantumuksellisen hallitus muutti taktiikkaansa ja kumosi yli viikon kestäneen poikkeustilan sunnuntain ja maanantain välisenä yönä (27.-28.10.) Ulkonaliikkumiskielto poistettiin jo lauantaina samalla, kun presidentti Piñera lupasi toteuttaa uudelleenjärjestelyjä hallituksessa myönnytyksenä kapinoiville kansanjoukoille. Tämän lisäksi on luvattu kumota taloudellisia kurjistustoimenpiteitä, sekä nostaa palkkoja, että toteuttaa parannuksia terveydenhuoltoon ja koulutukseen. Suuret joukkomobilisaatiot jatkuvat näistä tyhjistä lupauksista huolimatta, joiden katala tarkoitusperä on pasifisoida kansanjoukkoja ja suunnata kansan kamppailua poispäin vallasta.

28.10. Porvarimedia uutisoi, että presidentti Piñera ilmoitti Aasian ja Tyynenmeren maiden talousjärjestön APEC:n kokouksen, sekä YK:n ilmastokokouksen perumisesta. Syynä näille peruutuksille ovat kaduilla kapinoivat kansanjoukot.

04.11. Mielenosoittajat eivät ole perääntyneet, vaan uhmaten jopa luonnonvoimia, 6.1 voimakkuusasteen maanjäristystä, kymmenet tuhannet osoittivat oikeutettua vihaansa taantumusta kohtaan Santiagossa maanantaina. Osoituksena taistelutahdostaan kansanjoukot ovat nostaneet kamppailun tunnukseksi: “Tämä ei ole ohi.”, viitaten aikaisempiin hallituksen tekemiin myönnytyksiin ja virallisten ulostulojen pehmenemiseen.

Tiistaina 12.11. Työläiset kautta Chilen aloittivat laajan lakon maata ravistelevien mielenosoitusten tueksi. Lakkoon osallistuu työläisiä useilta aloilta, kuten logistiikka- ja rakennus- koulutussektorilta, sekä valtionvirastoista, mutta myös Chilen taloudelle elintärkeistä kaivos- ja polttoainesektorilta.

Pikkuporvarillinen tutkija paikanpäällä kuvailee Chilen kansannousun laajuutta YLE:n (suomalainen valtiollinen porvarimedia) haastattelussa seuraavasti: “Chile on mielenosoitusten aallossa hämmästyttävän yhtenäinen etelästä pohjoiseen. Mielenosoituksia ja sotilaiden siviileihin kohdistamia kovia otteita on ollut pitkin maata koko maan alueella, myös maan eteläisimmässä kaupungissa Punta Arenasissa ja pohjoisimmassa Antofagastassa.”

Chile on liekeissä ja kansanjoukot ovat osoittaneet vallankumouksellisen väkivallan kaikkivoipaisuuden. Maan taantumuksellisen hallituksen arvovaltaa ja legitimiteettiä on suuresti kolhittu ja imperialistien kansainväliset kabinettikokoukset karkoitettu maasta. Taantumus on vastannut kansanjoukkojen oikeutettuun kapinointiin synkällä terrorilla, osoittaen toistamiseen Chilen hallitsevan luokan pragmaattisuuden ja täydellisen piittaamattomuuden kansan hyvinvoinnista.

Chileläinen ihmisoikeusintituutti on ilmoittanut, että sillä on tiedossa yli 180 tapausta, joihin liittyy epäilyksiä taantumuksellisten asevoimien sotilaiden tekemistä hirmuteoista, murhista, kidutuksesta ja hyväksikäytöstä. Tähän menessä neljän viikon aikana vähintään 23 ihmistä on saanut surmansa. Miten presidentti Piñera vastaa tähän? Hän toimeenpanee 10 uutta lakialoitetta, joista kolme sisältää ehdotuksia rangaistusten kiristämiseksi “julkirauhan rikkomisesta”, sekä erityisen poliisista ja syttäjistä koostuvan urkintayksikön perustamista mielenosoittajien pidättämisen tehostamiseksi: tämä on toimenpide, mikä tähtää mielenosoituksien kieltämiseen lailla, sekä kapinoivien kansanjoukkojen mustamaalaamiseen “rikollisiksi” – kaikki tämä “julkirauhan” nimissä, mikä on sisällöltään hallitsevien luokkien riistorauhaa, rauhaa imperialisteille, pääasiassa Jenkki-imperialismille, ryöstellä ja kylvää kansanmurhaa Chileen ja koko mantereelle.

On selvää että byrokraattisen kapitalismin poliittinen kriisi yhdessä sen taloudellisen kriisin kanssa syvenee Chilessä: talouskasvun ennustetta on viimeaikaisten tapahtumien johdosta laskettu prosenttiyksiköllä 2,4-2,9 prosentista 1,8-2,2 prosenttiin ja peson vaihtokurssi on romahtanut historiallisen alas 800 pesoa per USD, samalla kun presidentti Piñera lupaa nostaa palkkoja ja eläkkeitä.

Näköalat ovat synkät, ei kapinoivalle kansalle, vaan taantumukselle, byrokraattiselle kapitalismille ja puolifeodalismille, suurporvaristolle ja suurmaanomistajille, imperialismille, pääasiassa Jenkki-imperialismille, maailman kansojen viholliselle numero 1.

Punalipun toimitus seuraa suurella mielenkiinnolla Chilen tapahtumien kulkua, sekä kansojen kamppailua koko latinalaisessa Amerikassa, joiden urhoollisuus ei tunne rajoja. Suuria harppauksia on myös tapahtunut kansojen kamppailuissa etenkin Brasiliassa, Ecuadorissa, Meksikossa, Boliviassa, sekä Perussa – kehitys on suurenmoista koko latinalaisessa Amerikassa. Kehotamme kaikkia internationalisteja perehtymään näihin historiallisiin tapahtumiin, jotka sisältyvät puheenjohtaja Maon määrittelemälle “50-100 vuoden ajanjaksolle”, jonka aikana imperialismi tulee pyyhityksi maailmankartalta.

On oikein kapinoida!

 

Lähteet:

Demvolkedienen

YLE

el Pueblo

Aljazeera

This entry was posted in Ilmiöt, Uutiset, Yleinen and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.