Latinalainen Amerikka: Vallankumoukselliset ja joukot vastustavat valtion toimia

 

Riot police preparing to contain people who were detained for violating El Salvador's nationwide lockdown measures in San Salvador, El Salvador [Jose Cabezas/Reuters]

 

Latinalaisessa Amerikassa taantumukselliset valtiot ovat hyökänneet joukkoja vastaan koronaviruspandemian ehkäisemisen nimissä. Kansainvälinen ihmisoikeusjärjestö Amnesty on vahvistanut ainakin 60 tapausta, joissa valtio on käyttänyt valtaa mielivaltaisesti ja käyttänyt tukahduttavia keinoja kansanjoukkoja vastaan valvoakseen karanteenin noudattamista. Maaliskuusta lähtien useat Latinalaisen Amerikan maat ovat julistaneet hätätiloja ja määränneet ulkonaliikkumiskieltoja.

Kielloista huolimatta kansanjoukot ovat protestoineet. Ruuan ja veden puutteen, sekä sortuvan terveydenhuollon seurauksena, esimerkiksi Brasiliassa ja Meksikossa on ollut laantumattomia protesteja. Taantumus on hyvin suhteettomasti tukahduttanut kansanjoukkojen oikeutetun vihan ja vastannut väkivallalla, esimerkiksi Hondurasissa taantumus on käyttänyt aseita ja kyynelkaasua rauhallisissakin protesteissa, joissa joukot ovat vaatineet ruokaa, lääkkeitä ja vettä. Poliisi on lisäksi estänyt ihmisiä hakemasta ruokaa ja tarvikkeita Meksikossa, Puerto Ricossa ja Domikaanisessa tasavallassa. Latinalaisen Amerikan taantumukselliset valtiot oikeuttavat nämä tukahduttavat ja väkivaltaiset toimet taudin leviämisen ehkäisemisellä.

Vallankumoukselliset eivät ole hyväksyneet valtion toimintaa ja he ovat tehneet erilaisia toimia osoittaakseen joukkojen vahvuuden ja valtioiden todellisen taantumuksellisen luonteen. Tästä esimerkkinä videot Kolumbian vallankumouksellisten  syvimpien ja laajimpien joukkojen organisoimisesta.

Perussa opiskelijat ovat julkaisseet paljastavan julkilausuman valtion toimista koronaepidemiaa vastaan. Julkilausumassa korostetaan korruptoituneen valtion piittaamattomuudesta terveydenhuoltoa ja koulutusta kohtaan. Valtio on vahvistanut suurten yhtiöiden asemaa, mutta samalla köyhiä on sorrettu entisestään. Joukot eivät kärsi vain koronasta, vaan lisäksi myös nälänhädästä ja suhteettoman pienistä palkoista.

Englanniksi käännetty julkilausuma löytyy vallankumouksellisia uutisia julkaisevalta Dem Volke Dienen nettisivulta.

Lisäksi vallankumoukselliset ja joukot ovat ottaneet tehtäväkseen huolehtia kansanterveydestä, valtion ollessa välinpitämätön kansanjoukkojen hyvinvoinnista. Kansanterveyskomiteoita, jotka tarjoavat ruokapaketteja ja lääkinnällistä apua, on perustettu muun muassa Meksikossa ja Brasiliassa. Kaikki nämä toimet ovat osoittaneet joukkojen vahvuuden ja omiin voimiinsa nojaamisen välttämättömyyden.

 

This entry was posted in Yleinen. Bookmark the permalink.