Libanonin kansa taistelee byrokraattista kapitalismia vastaan, Ranska haluaa palansa kakusta (oikaisu tehty 21.8.)

Mielenosoittajat väistelivät poliisin ampumia kyynelkaasukranaatteja Beirutissa maanantai-iltana.

Libanonin pääministeri Hassan Diab on ilmoittanut hallituksensa eroavan. Libanonin pääkaupunki Beirutissa tapahtui tuhoisa räjähdys 4. elokuuta, joka sytytti Libanonin kansanjoukkojen vihan kipinän tuleen. Mielenosoittajat vaativat hallituksen eroa ja osoittivat oikeutetun vihansa byrokraattista kapitalismia vastaan.

Mielenosoittajat tuskin tyytyy vain hallituksen eroon, varsinkaan, kun libanonilaisten toimeentulo on heikentynyt entisestään talous- ja finanssikriisin seurauksena. Edelleen, räjähdyksen seurauksena, jopa 300 000 on jäänyt asunnottomaksi. Edellisen pääministeri Saad Al-Haririn, joka erosi tehtävästään tammikuussa kuukausia jatkuneiden suurmielenosoitusten takia, on väläytelty mahdollisesti palaavan tehtävään. Tämä mitä luultavimmin pitää joukot kaduilla protestoimassa.

Lisäksi ulkoministeriö vallattiin hetkeksi entisten upseerien johdolla, mikä kertoo sotilasvallankaappauksen mahdollisuuden olemassaolosta.* Tämän yrityksen hallituksen käsissä oleva armeija pystyi estämään.5. elokuuta hallinnon armeijalle annettiin enemmän valtaa parlamentin päätöksellä. Hätätila mahdollistaa hallituksen armeijan käyttää valtaansa silmittömästi, kuten tehdä kotietsintöjä ja pidättää kenet tahansa, joka näyttäytyy uhkana vanhalle valtiolle.

Tilanteen ratkaisemiseksi, vanha valtio tarjoaa ennenaikaisia vaaleja, joka tarkoittaa vallitsevan järjestyksen legimitoimista. Ainoa ratkaisu, jolla on oikeasti vaikutusta byrokraattisen kapitalismin murskaamiseksi on kansansota ja uusdemokraattinen vallankumous. Kaikki muu on illuusiota ja joukkojen harhaanjohtamista.

Imperialistit eivät malta pitää näppejään pelistä. Ranskan presidentti Emmanuel Macron on luvannut Libanonille taloudellista apua, ranskalaisen imperialismin ehdoin tietenkin. Erityisesti ranskalaisella imperialismilla on intressejä entisen siirtomaansa alistamiseksi poliittisesti, taloudellisesti ja sotilaallisesti. Macronin ehdot ovat seuraavat: On tapahduttava yleinen poliittinen muutos, hallituksen pitää taistella korruptiota vastaan, energia uudistuksia pitää laittaa käyntiin, kuten myös pankkien toiminnasta pitää tehdä läpinäkyvämpää. Myös Donald Trump ja IMF (International Monetary Fund) ovat luvanneet ”apunsa” Libanonille, joka tarkoittaa Libanonin upottamista vielä syvemmälle finanssiorjuuteen.

 

 

*oikaisu tehty 21.8.

This entry was posted in Uutiset and tagged , , , , . Bookmark the permalink.