Suomalaisesta poliisiväkivallasta

Vielä ei ollut ehtinyt edes pöly kunnolla laskeutua Lahden poliiseiden suorittaman putkapahoinpitelyn jäljiltä, kun jo kansa sai nähdä kuinka Suomen valtiokoneiston poliisi käyttää äärimmäisiä voimakeinoja täysin rauhanomaista mielenosoitusta vastaan.

Lauantaina 3.päivä lokakuuta ympäristöliike Elokapina oli mobilisoinut 150–200 ihmistä, pääosin nuorta henkilöä rauhanomaiseen mielenosoitukseen, jonka tarkoituksena oli kiinnittää kansan huomiota ilmastonmuutoksen aiheuttamaan uhkaan ja saada Suomen hallitus edes jonkilaisiin toimiin ilmastonmutoksen torjumiseksi. Mielenosoitus sitoi neljän tunnin ajan 24 partiota eli tehtävään tavalla tai toisella osallistuneiden poliisien määrä oli noin viisikymmentä.

Tapahtumapaikalla Helsingissä Elokapina-liikkeen organisoimaan mielenosoitukseen saapuneet mielenosoittajat sulkivat Unioninkadun kohdasta, jossa se risteää Kaisanimenkadun kanssa. Hetken kuluttua poliisi ryhtyi ottamaan kiinni mielenosoittajia, tällöin osa mielenosoittajista siirtyi Kaisaniemenkadulle istuutuen kadulle. Liikkeen Facebook-sivuilla julkaistulla videolla voidaan nähdä kuinka kolme poliisia tässä vaiheessa suihkuttaa tiellä rauhallisesti istuvia mielenosoittajia kaasusumuttimella. Toisin kuin poliisi on antanut ymmärtää, väkijoukko ei videon perusteella hajonnut poliisin käytettyä kaasusumutetta, vaan poliisit lopulta kantoivat mielenosoittajat pois kadulta. Poliisi myös rikkoi oikeutta veteen ns. perusoikeutena takavarikoidessaan mielenosoittajien vesipulloja, selittäen kyynisesti että “apua saa antaa jalkakäytävällä”.

Mielenosoittajille on annettava tunnustusta siitä, että he olivat valmiita olemaan paikalla oikeaksi katsomansa asian vuoksi, eivätkä murtuneet edes kaasuiskun edessä, vaan aloittivat laulamisen ja poliisin vastaiset huudot. Yhteensä 53 mielenosoittajaa sai sakot niskoittelusta ja 51 vietiin putkaan, joukossa myös alaikäisiä. Tämä siis tarkoittaa sitä, että joka kolmas tai neljäs mielenosoittaja pidätettiin! Tästäkin saatu kokemus osoittaa jälleen, että väkivallaton vastarinta voidaan aina murtaa. Toisaalta se osoittaa myös poliisin luonteen ja politisoi ihmisiä valtiokoneistoa vastaan, kun poliisi tuon koneiston edustajana tukahduttaa rauhanomaisen mielenosoituksenkin väkivallalla. Tämä politisoiva vaikutus on näkynyt selvästi mielenosoituksen poliisivastaisissa huudoissa ja myöhemmässä julkisessa keskustelussa.

Poliisin toimet ovat täysin kohtuuttomia ja kaasusumutteen käyttö rauhanomaisen mielenosoituksen vastaisena toimena on jopa yleisen käytännön vastainen. Pitää myös ymmärtää, että kyseessä ei ole mikään muutaman yksittäisen poliisin suorittama ylilyönti, vaan kuten poliisi itse kertoi: “Kyseessä on ollut poliisin johdettu kenttätilanne, jossa on tehty ratkaisu passiivisen vastarinnan murtamiseksi ja väkijoukon hajottamiseksi, ottaen huomioon merkittävän liikennehaitan ja poliisin kehotuksien ja käskyjen noudattamatta jättämisen sekä tilanteen keston lauantai-iltapäivällä ja alkuillasta”. Lisäksi sitä tosiasiaa, että poliisit toimivat oman johtonsa käskyjen mukaan tukee myös poliiseiden johdonmukainen ja kurinalainen toiminta, joka näkyy selvästi aiemmin mainitulla videolla.

Yleisen linjan mukaan poliisin tulisi käyttää kovia voimakeinoja, kuten kaasua, vasta kun tilanne on mennyt äärimmilleen ja väkivallan uhka on todellinen. Rauhanomaisesti maassa istuskelevat henkilöt eivät mitenkään täytä noita määritelmiä, kaikenlisäksi nämä mieltään osoittaneet tahot ovat aina suostuneet siihen, että poliisi kantaa heidät pois paikalta. Demo-liberaali tutkija Pasi Rautiainen on todennut, että poliisin toiminta rikkoo Euroopan ihmisoikeussopimusta.

Miksi siis poliisi teki kuten teki? Aiemminkin on voitu nähdä Suomen yhteiskunnan fasistisoitumista ja tämä kaikki on osa sitä. Poliisi halusi siis lähinnä näyttää nuorille mielenosoittajille kaapin paikan ja pelotella heitä. Mielenosoittajat olivat pääosin hyvin nuorta porukkaa, joka on aktivoitunut ja kasvanut lyhyessä ajassa. He toimivat ns. kansalaistottelemattomuuden hengessä eivätkä siis kavahda sakkoja, putkaa ja muuta poliisin voimankäyttöä. Se merkitsee, että kyseenalaistetaan taantumuksellisen valtion ehdoton auktoriteetti, mitä tuo valtio ei tietenkään hyväksy. Nyt poliisi on päättänyt soveltaa aiemmin anarkisteihin menestykselliseti käyttämäänsä lannistamisen ja pelottelun taktiikkaa uusiin nouseviin edistyksellisten nuorten joukkoihin. Mutta tällä kertaa se ei tule onnistumaan!

Huomion arvoista on myös se että samana viikonloppuna, porvarillisenkin oikeusjärjestelmän kieltämä natsijärjesö piti myös mielenosoituksen ja tätä mielenosoitusta poliisi oli lähinnä turvaamassa. Ei ole ihme, että edistyksellisten kansanjoukkojen silmät rupeavat avautumaan ja he pystyvät päivä päivältä näkemään poliisin luokkaluonteen. Poliisi on kuitenkin aina taantumuksen palveluksessa, kansanjoukkojen etuja vastaan. Joukoissa herännyt viha noita vallanpitäjien renkejä vastaan on saanut jo aikaan sen, että poliisien etujärjestöt ovat saaneet ajettua läpi lain, jonka mukaan näiden ei tarvitse käyttää virkatoimituksessaan enää nimilaattaa. Poliisi on perustellut nimilaatan poistoa lähinnä sillä, että internetissä tapahtuva poliisin arvostelu saa heidät pahalle mielelle. Mielenkiinnolla odotamme mitä ne keksivätkään tulevaisuudessa?

Suomi ei ole tietenkään ainoa maa, jossa nähdään vastaavanlaisia hyökkäyksiä rauhanomaisia mielenosoituksia vastaan. Amnesty on raportoinut kuinka esimerkiksi Ranskassa on tuomittu yli 40 000 ihmistä hyvin kevyin perustein sen jälkeen kun keltaliivien mielenosoitukset alkoivat. Samainen järjestö on myös raportoinut kuinka Intiassa pääministeri Narendra Modin hindufasistinen hallinto käy yhä kovempaan taisteluun muslimeita ja kaikkia hallintoa vastustavia liikkeitä vastaan. Kaikki tämä kertoo siitä, että olemme astuneet aikakaudelle jolloin porvaristo pelkää kansanjoukkojen nousua sortoa vastaan, jo siinä määrin, että se on päättänyt ottaa kovat keinot käyttöön rauhanomaisimpiakin joukkoja vastaan. Me emme kuitenkaan saa alistua, sillä on oikein kapinoida.

This entry was posted in Uutiset and tagged . Bookmark the permalink.