Jemenin nälänhätä kasvaa sodan jyllätessä

Jemeniläisiä lapsia kasvomaskiin suojautuneena 20. toukokuuta Sanaassa.

Jemenin nälänhätä on kasvanut uusiin sfääreihin. 100 000 lasta on akuutissa vaarassa kuolla nälkään. Tilannetta on pahentanut koronapandemia, talouskriisi, tulvat ja kärjistynyt konflikti. YK:n mukaan Jemenissä saattaa kuolla kokonainen sukupolvi sodan jälkipyykissä. Analyysin mukaan aliravitsemus on vuonna 2020 noussut 10% ja vakava aliravitsemus 15,5%, lisäksi ainakin 250 000 raskaana olevaa tai imettävää naista uhkaa aliravitsemus.

Jemenin nälänhätä on osittain seurausta yhdysvaltalaisen imperialismin lakeijan, Saudi-Arabian aggressiosta alueiden hallitsemiseksi Jemenissä. Saudien iskut ovat osittain tapahtuneet sekä yhteistyössä että ristiriidassa Yhdistyneiden arabiemiirikuntien ja venäläisen imperialismin kanssa. venäläinen imperialismi on esimerkiksi tukenut hallintoaluetta Etelä-Jemenissä, joka on ollut alunperin sosiali-imperialismin alainen erillinen maa. Saudi-Arabiaa, tätä kautta yhdysvaltalaista imperialismia-,Yhdistyneitä arabiemiirikuntia- ja venäläistä imperialismia vastaan on taistellut huthit. Heidän taistelu on kansallista vapaustaistelua pääasiassa Jenkki-imperialismia vastaan.

Saudi-Arabia on saanut Yhdysvalloilta logistista- ja tiedustelu apua taistelussa hutheja vastaan. Tämän lisäksi Yhdysvallat ovat jatkaneet ”terrorismin vastaisia” operaatioita Jemenissä. Toimet ovat johtaneet mittaviin kuolonuhreihin ja nälänhätään. Vuonna 2018 saudien johtama koalitio teki mm. mittavan hyökkäyksen vallatakseen takaisin Hodeidan rannikkoalueen hutheilta. Yllättäen samana vuonna YK ”riensi apuun” yrittäessään ”pysäyttää konliktin”, todellisena intressinä ylläpitää alueella riistorauhaa.

“Aiheuttaa häiriöitä, epäonnistua, aiheuttaa taas häiriöitä, epäonnistua taas… tuhoonsa saakka; se on imperialistien ja kaikkien taantumuksellisten logiikka kautta maailman olleessaan tekemisissä kansan asian kanssa, eivätkä he koskaan toimi vastoin tämä logiikkaa. Tämä on marxilainen laki. Kun me sanomme, että ‘imperialismi on julma’, me tarkoitamme, että sen luonne ei tule muuttumaan, että imperialistit eivät tule laskemaan teurastajanveitsiään, että he eivät muutu Budhiksi ennen tuhoaan. Taistella, epäonnistua, taistella taas, epäonnistua taas… voittoonsa saakka, se on kansan logiikka, eikä kansakaan koskaan toimi vastoin tätä logiikkaa. Tämä on toinen marxilainen laki. Venäjän vallankumous noudatti tätä lakia, ja Kiinan vallankumous on noudattanut sitä.”- Mao Tse-Tung

Puheenjohtaja Maon sanat kuvaavat Jemenin tilannetta oivallisesti. Jemenin lasten aliravitsemus, jemeniläisten yhä kasvava kurjuus ja tuhansien siviilien kuolemat ovat seurausta imperialismille ominaisesta piirteestä, jossa ne pitää sorrettuja maita jatkuvassa alikehityksen tilassa, pääoman paisuessa jättimäiseen lukuihin omissa maissaan, joka pakottaa ne seikkailemaan ja sortamaan heikompia maita yhä suurempien voittojen varmistamiseksi. Tämä seikkailu kansanjoukkojen veren hinnalla koituu imperialistien lopulliseksi tuhoksi, sillä kansanjoukot vihaavat niiden sortajiaan. Jemenin kansa onkin taistellut suurella tarmolla imperialistien aggressiota vastaan, josta on osoitukset mm. ohjusiskut Saudi-Arabiaa, täten yhdysvaltalaista imperialismia vastaan.

This entry was posted in Yleinen and tagged , . Bookmark the permalink.