Poliisin äärioikeistolaisuus

Keskusrikospoliisi on ilmoittanut tutkivansa ns. äärioikeistoon liittyvää rikosepäilyä, jossa on kyse törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta. Helsingin poliisilaitoksen ylikonstaapelin epäillään kuuluneen samaan ”ampuma-aseista kiinnostuneeseen porukkaan” epäiltyjen kanssa ja häntä epäillään myös salassa pidettävien tietojen vuotamisesta eteenpäin.

Tutkinnanjohtaja keskusrikospoliisin mukaan rikosepäilyssä on kyse äärioikeistolaiseen henkilöryhmään liittyvistä rikosepäilyistä, jossa syytettyjä epäillään suunnitelleen kohdistavan väkivaltatoimia ns. poliittisia vastustajia vastaan. Syyskuussa Helsingin Sanomat uutisoi poliiseista, jotka olivat saaneet porttikiellon Helsingin poliisilaitokselle turvapaikanhakijanvastaisista puheista, porttikiellon jälkeen poliisit pidätettiin virasta. Viimeisimpään rikosepäilyyn ja ns. äärioikeistoryhmään liittyy sama ylikonstaapeli, joka sai porttikiellon poliisilaitokselle.

Lisäksi, sosiaalisessa mediassa on levinnyt kuva, jossa virkapukuinen poliisi poseeraa yhdessä Soldiers of Odin järjestöön kuuluvien henkilöiden kanssa. Kyseessä on oululainen poliisi, ja kuva on otettu itsenäisyyspäivän soihtukulkueen aikaan. Oulun poliisilaitoksen päällikön Mika Heinilän mukaan poliisi oli valvomassa muun muassa korona-ajan rajoitusten säilymistä mielenosoituksessa ja tilanne oli neuvottelutilanne. Heinilän mukaan kyse ei ole siitä, että poliisi osoittaisi tukeaan odineille tai heidän ideologialleen, mutta kaverillisuutta henkivä kuva puhukoon puolestaan.

Poliisien äärioikeistolaisuus paljastettiin esimerkiksi vuonna 2017, kun julkisuuteen vuosi Poliisit Facebook ryhmässä kirjotettuja umpirasistisia ja maahanmuuttajavastaisia juttuja. Ryhmässä oli sekä entisiä poliiseita että 50 tunnistettua poliisin palveluksessa olevaa virkamiestä. Ryhmässä oli noin 2 800 jäsentä, joiden poliisitaustan ylläpito on tarkastanut. On huomattavaa, että poliisin palkkalistoilla on 7800, josta 2800 on jo siis noin 1/3 poliiseista. Facebook-ryhmän keskustelua moderoi joukko poliiseja eri puolilta maata. Poliisit ryhmässä jaettiin törkeitä ja valheellisia juttuja ulkomaalaisista ja muslimeista mm. brittiläiseltä äärioikeistopuolueelta (Britain First), Suomen Sisulta, MV-lehdestä, Uutismaailmasta, sekä nimimerkki Paavo Tajunkankaan blogista.

Poliisilla on ”virallinen nollatoleranssi rasismiin”, mutta edellä mainittujen aivan muuta kertovien juttujen lisäksi poliisi harjoittaa etnistä profilointia.Vuonna 2018 tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että etninen profilointi on yleistä poliisien ja vartijoiden toiminnassa. Erityisesti romanivähemmistöön kuuluvat ja afrikkalaistaustaiset miehet kertovat kokevansa etnistä profilointia ja esimerkiksi somalialaistaustaisten vastaajien riski tulla vartijoiden kontrolloimaksi ilman ilmeistä syytä on lähes kymmenkertainen verrattuna valtaväestöön. Poliisin käytäntöihin on kerrottu sisältyvän suoraa tai epäsuoraa kannustusta etsiä ”ei-suomalaisen näköisiä” henkilöitä.

Poliisin yhteys fasistisiin järjestöihin on tunnettua ja sen vanha fasismin ihannointi on selkeää, vaikka se yrittääkin luoda kiva kaveri kuvaa itsestään, jotta sen todellinen luonteensa ei paljastuisi. Tästä jonain yksittäisinä esimerkkinä mm. Poliisit tv-sarja, Black Lives Matter mielenosoituksessa poseeraaminen ja puheet nollatoleranssista rasismiin. Vaikka poliisi on ilmiselvästi kallellaan vanhaan fasismiin, jolle on ominaista avoimen rasistiset ja fasistiset näkemykset, poliisi toimii valtiokoneiston toimeenpanevana haarana, eli sillä on yhteys täten myös valtion fasisoitumiseen, kuten “koronapolitiikkaan”, jonka demoliberaalien oikeuksien kumoamisilla on fasistinen pohja. Lisäksi on tärkeää muistaa, että suomalainen imperialismi ja sen valtiokoneiston toimeenpaneva haara, täten erityisesti poliisi, katsoo sormien läpi laittoman ja KKO:n päätöksellä lakkautettavaksi julistetun ”PVL”:n toiminnan jatkamista.

This entry was posted in Yleinen. Bookmark the permalink.