Raaka hyökkäys mapucheja vastaan

Mapuchet ovat alkuperäiskansa Latinalaisessa Amerikassa. Heitä pidetään nykyisten Chilen ja Argentiinan ensimmäisinä asuttajina. Enemmistö vielä olemassa olevista mapucheista elää Chilen valtiokoneiston vallan alla. Heitä sorretaan monin eri tavoin ja ihan viime vuosina Chilen vanha valtio on voimistanut hyökkäystään heidän asuttamilleen alueille. Mapuchejen asuttamilla alueilla on runsaasti metsää ja Chilen porvaristo on päättänyt myydä nuo metsät imperialisteille, pääasiassa jenkki-imperialisteille. Nämä toimet ovat saaneet mapuchet nousemaan oikeutettuun vastarintaan ja vaatimaan itsenäisyyttä heidän omalle maalleen, jonka nimi on Wallmapu.

Vuonna 2018 poliisit tappoivat 24-vuotiaan talonpoika Camilo Catrillan, joka oli tunnettu mapuche-aktivisti ja opiskelijaliikkeen johtaja. Hän oli matkalla traktorilla peltotöistä kotiin, yhdessä erään toisen 15-vuotiaan talonpojan kanssa, kun Chilen poliisin eliittiryhmä hyökkäsi heidän kimppuunsa. Poliisi nimeltä Carlos Alarcon murhasi Catrillancan ampumalla tätä monta kertaa. Carillancan seurassa pellolla työskennellyt 15-vuotias talonpoika myös vangittiin ja häntä kidutettiin. Kyse ei ollut mistään pienestä väijytyksestä, sillä hyökkäykseen osallistui yhteensä lähes 400 poliisia ja kaksi helikopteria. Poliisin eliittiryhmä oli Kolumbiassa erikseen koulutettu sissien vastaiseen taisteluun. Poliisin toiminta aiheutti laajoja mielenosoituksia koko Chilessä ja myös kansainvälisellä tasolla monessa maassa osoitettiin mieltä Chilen poliisin väkivaltaa vastaan.

Vanha Chilen valtio pelästyi kansanjoukkojen oikeutettua vihaa ja pyrkii nyt epätoivoisesti puhdistamaan mainettaan, tämän vuoksi se asetti murhaajapoliisin oikeuden eteen. Oikeudenkäynti alkoi 7.päivä tammikuuuta vuonna 2021. Samalla kun vanha valtio ”tuomitsi” omaa murhaajapoliisiaan, se kuitenkin käynnisti taas kerran laajan hyökkäyksen mapucheja vastaan Wallmapussa. Mapuchejen kimppuun hyökkäsi yli 700 poliisia, jotka olivat liikkeellä panssariajoneuvoilla ja sotilashelikoptereilla, jokainen poliisi oli myös aseistettu sarjatuliaseella ja he olivat kaikki naamioituneet. Poliisit pidättivät kaiken huipuksi Catrillancan koko perheen, mukaan lukien hänen 7-vuotiaan tyttärensä.

Kansanjoukkojen syvästi vihaama murhaajapoliisi Carlos Alarcón tuomittiin loppujen lopuksi murhasta, muut oikeuden eteen joutuneet poliisit tuomittiin alaikäisen laittomasta vangitsemisesta, perusteettomasta ampumisesta ja oikeuden rikkomisesta. Loput poliisit ja sisäasiainministeriö todettiin syyttömyksi, vaikka koko operaatio oli käynnistetty sisäasiainministeriön käskystä. Catrillancan isä ei ole tyytyväinen tuomioon ja on kutsunut sitä julkisesti ”oikeuden ja hänen perheensä ja poikansa pilkkaamiseksi”. Hän korostaa että jälleen kerran vain rikokseen syyllistynyt poliisi tuomitaan, mutta koneisto joka antoi käskyn murhata hänen poikansa jatkaa samana.

Torstaina 7.päivä tammikuuta poliisi hyökkäsi siis koko mapuche-kansaa vastaan. Chilen vanha valtio väittää, että hyökkäyksessä oli kyse ”huumeiden vastaisesta sodasta”. Vanhalle vallalle kuuliainen lehdistö oli mukana juonessa ja kertoili kuinka mapucheilta oli takavarikoitu tuhansia kannabiskasveja. Kaikki tämä on vain osa taantumuksellisten juonittelua, sillä on päivän selvää että poliisin hyökkäyksen tarkoitus oli murskata nouseva mapuchejen vapaustaistelu. Pyydämmekin lukijoitamme tutkimaan mapuchejen vapaustaistelua ja osallistumaan Suomessa mahdollisesti mapucheille järjestettyihin solidaarisuus toimiin.

¡WALLMAPU LIBRE!

This entry was posted in Yleinen. Bookmark the permalink.