Brasilia ja kamppailu joukkojen terveyden puolesta

Nyt käynnissä oleva imperialismin kriisi, jota porvarillisissa tiedotusvälineissä kutsutaan koronakriisiksi“, on iskenyt ennennäkemättömällä tavalla koko maailmantalouteen, ja erityisen kovasti se on kurittanut sorrettuja maita. Brasilia on sorrettu maa, se on edelleen puolisiirtomaa, jossa byrokraattinen kapitalismi on alkanut luhistumaan osana imperialistista kriisiä. Tätä byrokraattisen kapitalismin luhistumista on nykyinen kulkutauti ennestään pahentanut, ja pääasiassa jenkki-imperialismin sortama Brasilian kansa maksaa nyt terveydenhuollon laiminlyönneistä todella kovaa hintaa. Esimerkiksi Manauksen miljoonakaupungissa on koronaviruksen aiheuttaman taudin hoitoon tarvittava happi täysin lopussa ja kansa näkee jopa nälkää.

Samaan aikaan, kun pääasiassa köyhälistöä kuolee koronaan, Bolsonaron hallitus ja sitä johtavat kenraalit tekevät pilaa koronaviruksesta, väittäen sen olevan harmiton flunssa. Tähän Bolsonaron mukaan harmittomaanpikkuflunssaan on tähän mennessä kuollut yli 260 000 brasilialaista ja rehellisesti sanoen Bolsonaron politiikka lähentelee jo kansanmurhaa. Sairaaloissa ei ole enää tilaa potilaille, massatestejä ei pystytä tekemään, terveydenhuollon budjettia on leikattu ja rokotteita ei ole hankittu tarpeeksi koko kansalle. Kaikesta tästä on vastuussa Bolsonaron taantumuksellinen hallitus, jota itse asiassa komentavat armeijan kenraalit.

Kenraali Eduardo Pazuellon johtama terveysministeriö on jo antanut liikemiehille luvan myydä rokotteita, mutta on poistanut valtiolta kaiken vastuun kansanjoukkojen rokottamiseksi. Nämä toimet laittavat varakkaat etusijalle rokotteiden saannissa. Häpeällisintä on se, että Brasilian hallitus tukee ulkomaalaisia lääketeollisuusmonopoleja, estäen samalla Brasilian kansaa kehittämästä omaa koronarokotetta. Samaan aikaan on paljastunut, että Brasilian armeija on ottanut haltuunsa ison osan maahan saapuneista käsideseistä, testeistä, hengityssuojaimista, hapesta, ruiskuista ja kenttäsairaaloista. Näin Brasilian vanha valta pyrkii varmistamaan, että sen armeija pysyy taistelukuntoisena kansaa vastaan.

Bolsonaro ja kenraalit alkoivat tarkoituksellisesti levittää väärää tietoa siitä, että koronavirus olisi vaaraton. Tällä he pyrkivät edistämään sekaannusta kansanjoukoissa ja piilottamaan oman heikkoutensa koronaviruksen edessä. He ovat suoranaisia rikollisia ja vastuussa satojentuhansien ihmisten joukkokuolemasta. Ihmiskunta on käyttänyt rokotteita jo 1790-luvulta lähtien, jolloin ensimmäisen kerran keksittiin rokote isorokkoa vastaan. Ilman rokotteita Brasilian kaltaisessa sorretussa ja köyhässä maassa ei väestön elinajanodote olisi ikinä noussut yli 70 ikävuoden. Usean vuosikymmenen ajan Brasiliassa kehitettiinkin omia rokotteita, mutta nykyisen Bolsonaron hallituksen aikana on nuo rokoteohjelmat kaikki lopetettu.

Nyt maaliskuussa yli 50 maata on aloittanut laajat koko väestön rokottamiset, mutta vaikka Brasiliassa on ihmisiä kuollut maailman toiseksi eniten koronaan, ei maassa ole oikeastaan tehty vielä yhtään mitään laajojen rokotusten aloittamiseksi. Siksi Brasilian kansa onkin alkanut oikeutetusti vaatimaan rokottamisten aloittamista heti. Brasilian tilanteessa ei voi enää odottaa hetkeäkään. Brasilialaiset liikkuvat sairaina ilman mahdollisuutta testeihin, joita kuitenkin viruu miljoonia käyttämättöminä armeijan varastoissa. Koko terveydenhuoltojärjestelmä on romahtanut ja terveydenhuollon työläiset ovat joutuneet työskentelemään kohta vuoden ilman kunnon palkkaa vaillinaisilla työvälineillä. Heistä myös useat ovat kuolleet koronaan. Lisäksi sairastumiset ovat aiheuttaneet työttömyyttä ja kansalla on vaikeuksia maksaa sähkö- ja vesilaskut sekä vuokrat. Aikuiset joutuvat hoitamaan lapsiaan sairaina kotona ja mielenterveysongelmat ovat räjähtäneet käsiin. Tämä on näkynyt suurena kasvuna itsemurhatilastoissa.

Brasilian Comitê Sanitário de Defesa Popular (CSDP) on organisaatio, joka on rakennettu puolustamaan kansanterveyttä. CSDP toimii kaupungeissa laajimpien ja syvimpien joukkojen keskuudessa sekä maaseudulla, pääasiassa köyhien talonpoikien parissa. Se on kansanjärjestö, joka nojaa kansan kollektiiviseen itsepuolustukseen ja toimii tietoisesti kulkutautia vastaan. Nämä terveyskomiteat johtavat massat kansanterveyden puolustamiseen, esimerkiksi mobilisoimalla mielenosoituksia, joissa vaaditaan välittömästi rokotteita ja massatestejä kansalle. CSDP toimii myös yleisen solidaarisuuden edistämiseksi eniten kärsineiden puolesta koko Brasiliassa, tässä osana on kulttuuritoiminnan järjestäminen ja erityisesti lapsiperheiden avustaminen. Kaiken tämän lisäksi komiteat pyrkivät koko ajan hankkimaan kansalle lisää käsidesiä, saippuaa sekä muita välttämättömiä hygieniatarpeita. Organisaatio jatkaa kasvuaan ja kehittyy päivä päivältä tehokkaammaksi. Nyt se on jo pystynyt tekemään paljon hyvää työtä, joista yhtenä esimerkkinä voidaan nostaa hygieniaperusteiden opettaminen Faveloissa ja maaseudun suurperheissä. Näissä koronavirus on levinnyt erityisen paljon, koska äärimmäisessä köyhyydessä elävillä ihmisillä on ollut ihan konkreettisesti pulaa perushygieniatarpeista, mutta myös tietämyksestä, kuinka ylläpidetään hyvää hygieniaa. Kaikki tämä valistustyö on tehty kollektiivisesti ja kansanjoukot ovat alkaneet jo itse valistamaan toisiaan. Jokainen edistysaskel CSDP:n työssä on osoitus siitä, että uusi valta tulee Brasiliassa kasvamaan vain kansanjoukoista, sillä kansa ja vain kansa on liikkeellepaneva voima maailmanhistorian luomisessa, kuten puheenjohtaja Mao Tsetung sanoi.

https://anovademocracia.com.br/noticias/15331-pe-coletivo-mangue-vermelho-faz-agitacao-por-vacina-para-o-povo-e-auxilio-emergencial

https://www.anovademocracia.com.br/noticias/15279-pe-comite-sanitario-de-defesa-popular-de-recife-faz-agitacoes-no-centro-do-recife

https://anovademocracia.com.br/noticias/14979-editorial-a-luz-no-tunel

https://tribuneofthepeople.news/2021/03/12/brazil-mfp-long-live-march-8th-international-working-womens-day-raise-up-the-women-of-the-people-for-the-revolution/

This entry was posted in Yleinen. Bookmark the permalink.