Rokotetilanteessa jatkuvaa epävarmuutta

Uhattuaan kansaa niinkin rajuilla toimilla kuin liikkumisrajoituksilla, porvaristo puhuukin nyt optimistisesti siitä, kuinka kesään mennessä rokotetilanne parantuu ja rajoituksia aletaan purkamaan, puhutaan ”exit-suunnitelmasta”. Liikaa ei ehditty iloita arvioista rokotustahdin kiihtymisestä, sillä 14. huhtikuuta THL linjasi, että Astra-Zenecan rokotteeseen yhdistetyn veritulppariskin takia rokotteen antaminen alle 65-vuotiaille keskeytetään. Samalla yhdysvaltalaisen rokoteyhtiö Johnson & Johnsonin rokotteen toimitukset Eurooppaan keskeytettiin epäillyn veritulppariskin takia. Tämä merkitsee rokotusaikataulun viivästymistä.

Maailman terveysjärjestö WHO ja Euroopan lääkevirasto EMA ovat todenneet, että Astra-Zenecan hyödyt ovat suurempia kuin sen aiheuttamat riskit. EMA:n raporttien mukaan rokote on yhdistetty reiluun pariinsataan veritulppatapaukseen (6. huhtikuuta tietojen mukaan) – kokonaisuudessaan rokotetta on Euroopassa annettu 34 miljoonaa annosta . Haittavaikutusten harvinaisuudesta huolimatta useat maat ovat keskeyttäneet tai rajoittaneet rokotteen jakelua. Astra-Zenecan rokote on esimerkiksi Pfizerin ja Modenan rokotteisiin verrattuna halvempi ja helpompi varastoida, mistä syystä se on ollut keskeinen rokotteiden jakelussa esimerkiksi Afrikassa. Jotkut asiantuntijat ovat arvioineet, että rokotteen leimaaminen vaaralliseksi vaikeuttaa entisestään rokotetilannetta kolmansissa maissa – Euroopassa monet maat pystyvät korvaamaan Astra-Zenecan ja J&J:n rokotteet muiden yhtiöiden valmisteilla, vaikka kuten Suomessa näemme, rokotteiden jakelu viivästyy täälläkin. Kyseessä onkin siis imperialistien keskinäinen kilpailu, kysymys eri finanssipääoman fraktioista, siitä, ketä mikäkin porvariston fraktio haluaa palvella. Imperialistiset maat ovat rokoteyhtiöille tuottoisa markkina-alue, sillä rokotteita on mahdollista ostaa suuremmissa määrin. Lisäksi kysyntä rokotteista kiihtyy jälleen, mikä merkitsee rokoteyhtiöille mahdollisuutta nostaa rokotteiden hintoja ja kääriä suuremmat voitot kansanterveyden kustannuksella. Viivytykset myös entisestään lisäävät mahdollisuutta sille, että tarvitaan uusia rokotteita viruksen muuntuessa – siis lisää tuottoisaa toimintaa rokoteyhtiöille.

Optimistisimmat arviot rokotusten etenemisestä Suomessa perustuvat ensimmäiseen rokoteannokseen, vaikka kunnolliseen suojaan vaaditaan kaksi pistosta, joista toisen aikataulu on viivästynyt rokotteiden puutteen takia. Lisäksi porvaristo väittää, että pandemia on ohi, kunhan vain suomalaiset saavat rokotteensa – monissa sorretuissa maissa ei ole tietoakaan edes ensimmäisistä rokoteannoksista! Nyt esitelty exit-suunnitelma onkin osittain mielialojen rauhoittelua: lupauksia ”normaalielämästä” ja valoisammasta tulevaisuudesta joukkojen tyytymättömyyden kasvaessa. Lupauksilla ei kuitenkaan poisteta virusta, ei ruokita toimeentulonsa menettäneitä eikä ratkota kasvavia terveysongelmia. Finanssipääoman asiantuntijat kuitenkin iloitsevat; luottamus talouteen kasvaa! Exit-suunnitelma palvelee siis osittain myös finanssipääoman keinottelua.

Ainoa tie ulos pandemiasta on rokote kaikille – virus ei häviä, vaikka jokainen pystyisi sulkeutumaan pariksi viikoksi kotiinsa, eikä se häviä, jos vain imperialististen maiden kansalaiset saavat rokotteen! Porvaristo pyrkii kampanjoimaan rokotekriittisyyttä vastaan, vaikka todellisuudessa kyse ei ole siitä, etteikö kansa haluaisi rokotteita, vaan siitä, ettei porvaristo pysty niitä heille tarjoamaan. Se on valmis kääntämään kaikki kivet, kurittamaan kansaa yhä vain kovemmin ottein pandemian nujertamisen nimissä, mutta finanssipääoman voitontavoitteluun se ei halua kajota. Rokotefarssi osoittaa imperialistisen järjestelmän täyden kyvyttömyyden vastata esimerkiksi pandemian kaltaiseen akuuttiin terveyskriisiin, ja siksi sosialismi on ratkaisu: siinä tuotanto ei palvele finanssipääoman voittoja, vaan aidosti kansanjoukkojen tarpeita.

This entry was posted in Yleinen. Bookmark the permalink.