Intiassa tunnettu ihmisoikeusaktivisti kuoli tutkintavankeudessa

Kuvassa Stan Swamy

Heinäkuun 5.päivä Mumbain sairaalassa kuoli 84-vuotias jesuiittapappi ja demokratia-aktivisti Stanislau Lourduswamy SJ, joka tunnetaan paremmin nimellä Stan Swamy. Hän toimi vuosikymmeniä ihmisoikeusaktivistina, joka taisteli erityisesti adivasien oikeuksien puolesta. Adivasit ovat alkuperäiskansa ja Intian kastijärjestelmässä he kuuluvat dalitien kastiin, jotka ovat kastittomia ja lähes täysin vailla minkäänlaisia ihmisoikeuksia.

Stan Swamy pidätettin jo kesäkuun 6.päivä vuonna 2021. Kyseisessä taantumuksen operaatiossa pidätettiin myös 14 muuta henkilöä, joista yksi  oli vallankumouksellinen kirjailija Varavara Rao. Heitä syytettiin dalitien voimakkaan kapinoinnin yllyttämisestä Maharashtran osavaltiossa tammikuussa 2018.

Kaikki alkoi Bhima Koregaonin taistelun muistopäivän tilaisuuksista. Bhima Koreagaonin taistelu käytiin 1.1.1818, tässä taistelussa sorretut intialaiset taistelivat suurella sankaruudella brittejä ja näiden kanssa liittoutuneita ylempien kastien edustajia vastaan. Vuoden 2018 alussa paikalliset juhlivat taistelun 200-vuotispäivää Maharashtran osavaltiossa. Tilaisuuteen hyökkäsi yli 1000 Intian valtion tukemia hindunationalistia. Tämän hyökkäyksen aikana yksi daliti surmattiin raa´asti.

Mainittu hyökkäys aiheutti oikeutetun vastahyökkäyksen ja pääasiassa köyhistä kastittomista muodostuvat kansanjoukot alkoivat kapinoimaan Intian vanhaa valtiota vastaan. Suuria taisteluita käytiin mm.Mumbaissa ja Bhima Koregaonsin naapurikaupungissa Punessa, lisäksi kapinointi levisi muihin Maharashtran osavaltion kaupunkeihin.

Mainitun kapinoinnin yllyttämisen lisäksi Swamya syytetiin “terrorismista” ja “maolaisesta toiminnasta”. Näillä taantumuksellisilla “terrorismilaeilla” Intian vanha valtio yrittää levittää pelkoa sorretuissa kansanjoukoissa ja erityisesti demokratia-aktivistien parissa. Tämä on suomalaistenkin oikeiden demokraattien ja vallankumouksellisten hyvä muistaa, nyt kun täälläkin taantumukselliset suunnittelevat terrorismilakien koventamista. Intian taantumukselliset pyrkivät myös eristämään Intian kommunistisen puolueen (maolainen) joukoista ja tekemään toimintakyvyttömiksi ne demokraattiset järjestöt, joissa maolaisilla epäillään olevan toimintaa.

Kommunistit puolustavat aina kaikkia oikeita demokraatteja. Silloin kun Swamy vangittiin, Intian kommunistinen puolue (maolainen) julkaisi lausunnon, jossa todettiin, että Swamy vietiin vankilaan, vaikka hänen heikentynyt terveydentilansa oli jo tiedossa. Vanha valtio tiesi hänen sairastavan Parkinsonin tautia. Tämän lisäksi hän sai vielä vankilan kurjissa hygieniaolosuhteissa koronavirus infektion, joka heikensi nopeasti hänen yleiskuntonsa.

Hänen asianajajansa tekivät kaikkensa, jotta Swamy olisi siirretty sairaalahoitoon, mutta vangitsemisesta vastaavat viranomaiset hylkäsivät nämä hakemukset, väittäen että hän olisi erityisen vaarallinen ja hänen saavan riittävää hoitoa vankilassa. Tämän vuoden toukokuussa Swamy viimein siirrettiin sairaalaan, mutta auttamattomasti liian myöhään, sillä hän kuoli sairaalassa. Vastauksena hänen kuolemaansa,  lukuisissa eri paikoissa Intiassa on osoitettu mieltä.

This entry was posted in Yleinen. Bookmark the permalink.