Kanadassa protesteja valtiota ja katolista kirkkoa vastaan

Kanadassa joukot ovat polttaneet kuusi katolista kirkkoa protestina sen jälkeen, kun entisten katolisen kirkon ylläpitämien sisäoppilaitosten alueilta löytyi lähes tuhannen lapsen ruumiit. Katolinen kirkko ylläpiti Kanadan valtion toimeksiannosta vuodesta 1969 aina 1990-luvun loppupuolelle asti sisäoppilaitoksia, joiden tarkoituksena oli erottaa alkuperäiskansoihin kuuluvat lapset vanhemmistaan ja kitkeä heistä heidän kulttuurinsa, kielensä ja uskontonsa. Kouluissa lapsiin kohdistui henkistä ja fyysistä väkivaltaa sekä seksuaalista hyväksikäyttöä. On arvioitu, että jopa 3200 lasta kuoli kouluissa tapahtuneiden laiminlyöntien ja väkivallan takia, ja kaikkien ruumiita ei ole koskaan löydetty. Alkuperäiskansat kohtaavat edelleen räikeää sortoa Kanadassa.

Ensimmäinen kirkko poltettiin Kanadan alkuperäiskansojen päivänä 21. kesäkuuta. Myös muita valtion ja kirkon vastaisia mielenilmauksia nähtiin: Torontossa joukot vandalisoivat ja repivät alas sisäoppilaitosten perustajan patsaan, Victorian kaupungissa kuningatar Viktorian patsas peitettiin verenpunaisella maalilla, Saskatchewanissa maalattiin katedraalin oveen iskulauseita ja Winnipegissä Urban Warrior Alliance poltti Kanadan lipun kertoen lisää olevan tulossa. Kanadan valtio on perustettu alkuperäiskansoilta viedyille maille 1. heinäkuuta 1867, ja sen kansallispäivää vietetään vuosittain tänä ajankohtana. Päivän juhlimisen sijaan tuhannet lähtivät kaduille ympäri maata vaatiakseen oikeutta alkuperäiskansoille ja sisäoppilaitoksissa kärsineille lapsille.

Protestit ovat osoitus joukkojen vihasta Kanadan valtiota ja sitä palvelevaa katolista kirkkoa kohtaan. Joukot vaativat oikeutta alkuperäiskansoille, joiden yhteiskunnan Kanadan valtion perustaminen tuhosi ja vastustavat irvokkaan kansallispäivän juhlintaa. Kanadaa pidetään ”poliittisesti vakaana”, ja nyt nähdyt protestit osoittavat joukkojen räjähdysvoimaa ja aktiivisuuden kasvua.

This entry was posted in Yleinen. Bookmark the permalink.