Helsinki: “Natoa vastaan! Rauhan puolesta!” (4.6.)

Kulkue lähtee liikkeelle Tokoinrannasta

Helsingissä lauantaina 4.6. noin 60 henkeä osoitti mieltään NATO:a vastaan. Määrä on pienempi kuin aiemmassa mielenosoituksessa Helsingissä 15.5. Osaltaan pieneen osallistujamäärään lienee vaikuttanut sateinen sää sekä koulujen päättäjäiset. Kuitenkin myös monet poliittisten liikkeiden aktiivit jättäytyivät tällä kertaa pois, mihin lienee osaltaan vaikuttanut Perussuomalaisten jäsenen ottaminen yhdeksi puhujaksi mielenosoitukseen.

Mielenosoitusta valvomassa oli useita poliisin partioautoja. Poliisi oli myös ilmoittanut, että mielenosoitus ei saisi marssia, jos osallistujia ei saapuisi vähintään 100. Se kuitenkin luopui vaatimuksestaan.

Kulkue sai jonkin verran osakseen myös pilkkaa ja huuteluja, lähinnä ulkoisista merkeistä päätellen hyvätuloisilta suomalaisilta. Mielenosoitusta häiritsemään oli varta vasten saapunut myös erinäisiä provokaattoreita, muiden muassa toistakymmentä “Soldiers of Odinia”, jotka ilmoittivat saapuneensa paikalle “sattumalta”.

Mielenosoituksen poliittinen linja oli yleensä pasifistinen ja keskittyi lähinnä “kotimaan turvallisuuteen”, maalaillen uhkakuvia Suomen joutumisesta sotanäyttämöksi. Kuitenkin anti-imperialistisen kontingentin vaikutuksesta mielenosoitukseen osallistuneet joukot omaksuivat myös sellaisia tunnuksia kuin “Alas, alas, alas – imperialismi alas!” sekä “NATO ulos Irakista!”, “NATO ulos Baltiasta!” jne.

Anti-imperialistisia tunnuksia

Huomionarvoista on, että monet mielenosoituskulkuetta seuranneet maahanmuuttajat osoittivat tukensa, sillä he tulevat kansakunnista, jotka tietävät, että NATO merkitsee sotaa sorrettuja kansakuntia vastaan.

Kokemus mielenosoituksesta vahvistaa jälleen sen, että NATO-vastaisen liikkeen yhtenäisyys voi perustua vain johdonmukaiseen anti-imperialismiin. Opportunistien väite, että “populistisuus” auttaisi kasvattamaan liikettä, on kokenut jälleen yhden kolauksen.

Lisää anti-imperialistista sanomaa

This entry was posted in Yleinen. Bookmark the permalink.