Kansainvälisiä uutisia tammi-helmikuulta

Punalipun toimitus julkaisee uutiskoosteen kansainvälisistä uutisista, joita on julkaistu vallankumouksellisilla uutisalustoilla helmikuun ensimmäisillä viikoilla. Uutisaiheet käsittelevät soorrettujen kansojen anti-imperialisista vastarintaa, sotilaallisia toimia, Intian kansansotaa, Afganistania, Malia, sekä yhdysvaltalaisten toverien aktioita Jenkki-imperialimia vastaan.

AFGANISTAN

Jenkki-imperialismi ja sen hännystelijät ovat kokeneet merkittäviä tappioita Afganistanissa. Jenkit ovat viimeaikoina lisänneet murhanhimoisia ilmaiskujaan maassa yhdessä Afganistanin omien ilmavoimien kanssa. Tämä ei ole ainoa kehityskulku Afganistanin sodassa, sillä myös vastarinta on kasvanut.

Pelkästään tämän vuoden tammikuussa Taleban on liittolaisineen tappanut melkein 130 hallituksen sotilasta, miliisiä ja paikallisen tiedustelupalvelun (NDS) jäsentä, sekä 87 jenkkien liittolaista. Raskain isku tapahtui Baghlanin provinssissa, jossa soluttautuja poliisivoimissa hyökkäsi ja surmasi 18 poliisia mukaanlukien yksikön komentajan. Tammikuun 27. päivänä Taleban ampui alas tiedustelulentokoneen Ghaznin kaupungin lähettyvillä. Puhemies Zabihullah Mujahid sanoi lausunnossa: “Jenkkimiehittäjien lentokone on ammuttu alas. Useita upseereja on kuollut.” Yhdysvaltain puolustusministeriö vahvistaa lentokoneen putoamisen alueella, mutta kieltää, että asialla olisi vihamieliset joukot.

On selvää, että Talebanin johto ja kaikki muu uskonnollinen fanatismi on taantumuksellista, mutta se ei muuta sitä tosiasiaa, että vastarinta imperialismia vastaan on oikeutettua. Se selkeyttä myös sitä tosiasiaa, että imperialismi ei voi jatkaa vanhaan malliin, eivätkä sorretut kansat tahdo enää sietää tämän järjestyksen olemassaoloa.

(01.02)

AUSTIN – USA

Useita aktioita on suoritettu Yhdysvalloissa, jotka vastustavat Jenkki-imperialismin agressiota Irania vastaan. Graffiti Austinissa kohdistettiin sotilasvärväämökeskukseen, toinen suoritettiin Pittsburgin kadulla ja samassa kaupungissa mielenosoittajat esiintyivät paikallisen sotilasvärväämökeskuksen edessä.

Yhdysvaltalaisten toverien raportin voi lukea englanniksi osoitteesta: incendiarynews.com

(Julkaistu newepochmedia:ssa 02.02. Alkuperäinen 25.01.)

MALI: JATKUVA VASTARINTA

Viikko sitten vastarintataistelijat tappoivat ainakin 19 (toisten lähteiden mukaan 20) sotilasta ja vahingoittivat viisi muuta Sokolossa moottoripyöräiskussa noin 400 kilometriä pohjoiseen Malin pääkaupungista Bamakosta (26.1.). Lisäksi isku aiheutti suuria omaisuusvahinkoja. Sotilaallisa kalustoa tuhottiin ja sitä päätyi kapinallisten haltuun. Ilmavoimien suorittama tiedustelu ei onnistunut tehtävissään, sillä jälleen kerran kapinalliset perääntyivät häiriöttä taistelun jälkeen.

Muutama päivä aikaisemmin hallituksen taantumuksellisten asevoimien asema Moptin alueella lähellä Burkina Fason rajaa joutui “tunnistamattoman” asejoukon raskaan tulituksen kohteeksi. Tietenkin jälleen kerran “islamisteja” pidettiin vastuussa iskusta. Seitsemän sotilasta kuoli ja useita haavoittui tunnin mittaisessa tulitaistelussa.

Nukkehallitukset eivät ole ainoastaan iskujen kohteina. Viime torstaina (30.1.) kaksi ranskalaista sotilasta haavoittui improvisoidun pommin räjähtäessä kadulla Timbuktussa.

Pohjois-Afrikan kansojen vastarinta säilyy murtumattomana. Malin taantumuksellisen hallituksen värväyskampanja, joka tähtää taantumuksellisten asevoimien henkilöstön kasvattamiseen 50 prosentilla, ei tule tätä muuttamaan. Tarve vallankumoukselle on ilmiselvä, kuten myös sen tämänhetkiset rajoitteet. Kehitys on vaikuttavaa jo pelkillä numeroilla: Think tank:in mukaan vastarintajoukkojen iskujen määrä on kaksinkertaistunut joka vuosi vuodesta 2015 lähtien. Vuonna 2019 lukumäärä oli 700:n paikkeilla, mikä tarkoittaa keskimäärin kahta iskua päivässä. Lähes päivitätiset iskut imperialisteja ja niiden hännystelijöitä vastaan todistavat, että kaikista köyhimmät mieluummin kuolevat taistellen kuin elävät polvillaan.

(02.02.)

INTIA – KEHITYKSIÄ KANSANSODASSA

Viime päivien aikana (vko 6) KVSA (Kansan vapautussissiarmeija, PLGA, Peoples Liberation Guerilla Army) on suorittanut toimia Intian valtiota vastaan. Tämän lisäksi taantumus kiristää terroritoimia opiskelijoita vastaan.

Sunnuntaina helmikuun 2. päivänä Keskusreservipoliisivoimien (Central Reserve Police Force, CRPF) etsintäyksikkö joutui Kansan vapautussissiarmeijan taistelijoiden hyökkäyksen kohteeksi. Turvallisuusjoukot olivat saaneet vihiä maolaisten kampanjoinnista Rajderwan sademetsän alueella Palamun piirissä Jharkhandt:ssa. Kun he lähestyivät leiriä KVSA:n jäsenet avasivat tulen. Seurasi tunnin mittainen tulitaistelu, jossa maolaiset onnistuivat perääntymään ilman tappioita. Kaksi CRPF:n poliisia haavoittui.

Samana päivänä poliisin ylitarkastaja haavoittui painepommin lauetessa lähellä Potalin kylää Dantewadan piirissä Chhattisgarhassa.

Kankerin piirissä lähellä Badetewdan kylää Rajavartiolaitoksen työntekijä astui maamiinaan partioidessaan ja haavoittui. Tämä myös sunnuntaina.

Kansansodan rinnalla intialainen taantumus lisää valkoista terroria kansaa vastaan. Thiruvananthapuramissa kaksi opiskelijaa pidätettiin osavaltion poliisin toimesta. Heitä syytetään yhteyksistä Intian kommunistiseen puolueeseen (maolainen). Ainoa “todistus”, jonka taantumus pystyi esittämään, oli poliittiset kirjoitukset ja Kommunistisen puolueen manifesti. Laittomien toimien (estäminen) laki (UAPA, Unlawfull Activities Prevention Act) sallii valtion pidättää ihmisiä ennaltaehkäisevästi valtionvastaisten toimien estämiseksi. Todellisuudessa laki palvelee kriitikkojen vaientamista, minkä takia sitä käytetään eniten intellektuelleja ja journalisteja, kuten esimerkiksi GN Saibabaa vastaan.

(05.02)

Lisää kansainvälisiä uutisia on luettavissa nettisivuilta demvolkedienen.

This entry was posted in Käännökset, Maailma, Uutiset and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.