Uutisia kansansodista Intiassa, Filippiineillä ja Perussa

Punalipun toimitus julkaisee uutiskoosteen viimeaikaisista tiedossa olevista aktioista kansansodissa Intiassa, Filippiineillä ja Perussa. Alkuperäiset uutiset löytyvät Demvolkedienen -uutisalustalta, josta löytyvät myös linkit alkuperäisiin porvarimedioiden raportteihin. Kyse on epävirallisista käännöksistä ja Punalipun toimitus vastaa kaikista mahdollisista käännösvirheistä.

INTIA – Viimeaikaiset aktiot kansansodassa

301 Moved Permanently

Helmikuun viimeisellä viikolla Intian kommunistisen puolueen (maolainen) johtama Kansan vapautussissiarmeija suoritti useita aktioita vanhaa Intian valtiota vastaan.

Helmikuun 21. päivänä rakennusyrityksen valvoja sai surmansa Katgaossa Koyalbedin metsässä Kankerin piirissä Chhattisgarhin osavaltiossa. Ennen kuin taistelijat perääntyivät paikalta, he polttivat valvojan polkupyörän ja jättivät jälkeensä kirjeen, jossa he varoittivat kansaa olematta ottamaan osaa alueen tie- ja siltatöihin, sillä näiden töiden tarkoitus on kiihdyttää kansansodan vastaista taistelua.

Helmikuun 24. päivävänä KVSA:n jäsenten ja poliisin välillä oli laukaisten vaihtoa Balaghatin kaupungin lähettyvillä Madhya Pradesh Balaghatin osavaltiossa. Turvallisuusjoukot joutuivat väijytetyiksi operaation aikana. Taantumus väitti saavansa haltuun materiaaleja vallankumousjoukkojen leiristä tulitaistelun jälkeen.

Helmikuun 25. päivänä KVSA:n yksikkö iski sopimusyhtiön leiriin, joka rakentaa tietä alueella ja sytytti neljä ajoneuvoa tuleen. Tapahtuma sattui Champan kylässä Mahuadandin piirissä Jharkhand osavaltiossa lähellä Chhattisgarhin rajaa.

26. päivänä toinen tulitaistelu maolaisten ja poliisin välillä sattui Kankerin piirissä Chhattisgarhin osavaltiossa. Lisätiedot tapahtumasta ovat toistaiseksi puutteellisia.

Samana päivänä vanhan Intian valtion Erikoisjoukkojen (Special Task Force) jäsen haavoittui luodista väijytyksen seurauksena metsäalueella lähellä Puspalin kylää Narayanpurin piirissä. Tämä myös Ghhattisgarhin osavaltiossa. Upseeri joudutiin evakuoimaan helikopterilla.

Lisäksi samassa osavaltiossa Dantewadan piirissä kolme poliisimiestä haavoittui painepommin räjähtäessä, yksi heistä vakavasti. Tapaus sattui kun turvallisuusjoukot olivat alueella etsintäoperaatiossa.

Saman päivänä Ambayathoden kaupungissa Kannurin piirissä Keralan osavaltiossa ilmestyi julisteita. Julisteet kutsuivat kamppailuun taantumuksellista Kansalaislakimuutosta vastaan (CAA) ja boikotoimaan tulevaa väestönlaskentaa. Julisteet olivat osoitettu johtavalle ministerille (Chief minister, vrt. Pääministeri – Suomentaja.) ja hänen lakialoitetta “Laittomien toimien ennaltaehkäisemiksi” (UAPA) vastaan. Kahta opiskelijaa syytetään UAPA:n nojalla yhteyksistä maolaisiin.

Maaliskuun kolmantena päivänä banderolli kansainvälisen naisten taistelupäivän 8. maaliskuuta puolesta pystytettiin keskelle katua Bhamragadh talukassa Maharashtrasin Gadchirolin piirissä. Banderolli turvattiin maamiinan replikaatiolla.

Maaliskuun 4. päivänä Liittovaltion aseistetun poliisivoimien (Central Armed Police Forces) upseeri haavoittui väijytyksessä, jonka suoritti KVSA. Laukausten vaihto tapahtui kun poliisiyksikkö oli suorittamassa partiointia työmaan suojelemiseksi Narayanpurin piirissä Chhattisgarhissa.

Intialainen taantumus ei tietenkään pysty myöntäämään avoimesti, että se ei kykene nujertamaan kansansotaa ja että heillä ei ole paljoa, millä vastustaa sitä. Siksi he etsivät aina puolinaisia tekosyitä. Tällä kertaa kysymys oli luodinkestävistä kypäristä. Mutta me tiedämme, että sotaa ei voiteta kypärillä, eikä edes kivääreillä, vaan sen tulee päättämää kansa ja se, minkä puolesta he taistelevat.

Alkuperäinen julkaisu: Demvolkedienen (04.03.)

FILIPPIINIT – Hyökkäyksiä vanhaa valtiota vastaan

Guihulngan - Wikidata

Uuden Kansanarmeijan epäillyt jäsenet ovat suorittaneet uusia iskuja vanhaa valtiota vastaan osana kansansotaa, joka jatkuu Filippiineillä.

4. Maaliskuuta 62. jalkaväkipataljoonan yksikkö joutui väijytetyksi Guihulngan kaupungin raja-alueella Negros Orientalissa. Sotilas oli armeijarekan kyydissä Barangay Luziin vievällä tiellä Guihulngannissa, kun sissit räjäyttivät imiprovisoidun räjähteen ja avasivat tulen. Laukaustenvaihto kesti noin kymmenen minuuttia, jossa neljä taantumuksellisen armeijan sotilasta haavoittui. Uuden kansanarmeijan jäsenet perääntyivät ilman tappioita. Myöhemmin taantumus väitti takavarikoineen sissien materiaalia alueelta.

Noin kolme viikkoa aikaisemmin taantumuksellisten asevoimien ajoneuvo joutui hyökkäyksen kohteeksi partioinnin aikana. Seuranneessa tulitaistelussa kaksi poliisia haavoittui. Tapaus sattui San Narcisossa, Quezonissa.

Alkuperäinen teksti: Demvolkedienen (05.03.)

PERU – Hyökkäys poliisivoimia vastaan Ayacuchossa

BBC NEWS | Americas | Peruvians wait for answers

Keskiviikkona maaliskuun 4. päivänä useita Kansallisen poliisin partioita väijytettiin Apurimacin ja Mantaron jokien alueella Ayacuchon provinssissa Perussa.

Tapaus sattui kun turvallisuusviranomaiset olivat vartiossa keskellä Santa Rosaa Canayren piirissä. Hyökkääjät ampuivat useita laukauksia ohittavia rekkoja päin surmaten kaksi matkustajaa. Yksi ammutuista tunnistettiin henkilöksi, jotka kutsutaan “Raulitoksi”. Hän on epäilty entinen vallankumouksellisten asevoimien jäsen, joka nyt työskentelee vanhalle Perun valtiolle taistelussa kansansotaa ja muita edistyksellisiä voimia vastaan.

Myöhemmin sissit sytyttivät rekat tuleen. Hyökkäyksen jälkeen poliisin operaatio lopetettiin.

Camionetas policiales fueron atacadas con proyectiles.

Alkuperäinen teksti: Demvolkedienen (08.03.)

This entry was posted in Käännökset, Maailma, Uutiset and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.