Chilen kansa kapinoi poliisiväkivaltaa vastaan

Kaikki lukijamme varmasti muistavat kun Chile nousi Suomessakin uutisiin lokakuussa 2019. Tuolloin sortoon ja hyväksikäyttöön, byrokraattiseen kapitalismiin ja imperialismiin sekä maan yksinvaltaiseen presidenttiin Sebastián Piñeraan (Renovación Nacional) kyllästyneet kansanjoukot aloittivat laajalle levinneet mielenosoitukset. Yhteenotot kansan ja fasisti Augusto Pinochetin aikaa kaipaavien poliisivoimien (Carabineros de Chile) välillä johtivat kymmeniin kuolonuhreihin.

Todellisuudessa poliisivoimien väkivalta johti vain joukkojen taistelutahdon voimistumiseen ja kansanjoukot ottivat suurella urheudella maan pääkaupungin Santiagon lähes haltuunsa. Tämä kansajoukkojen oikeutettu kapinointi näkyi kaduilla myös Suomessa, tällä asuvien chileläisten organisoimissa tukimielenosoituksissa. Chilen vanha valtio pelästyi tätä kansanjoukkojen vihaa ja vanhan valtion presidentti Piñera turvautui Pinochetin aikaisiin toimiin, eli fasistisiin demokraattisten oikeuksien kieltämisiin. Kaupunkeihin tuotiin armeijan joukkoja, julistettiin ulkonaliikkumiskieltoja, kansalaisten yksityisasuntoihin alettiin suorittamaan laajoja yllätystarkastuksia poliisin ja armeijan voimin, lisäksi aloitettiin kansanjoukkojen laajamittaiset vangitsemiset, jotka koskivat myös lapsia ja vanhuksia. Vanha valtio pyrki myös hieman pesemään ryvettyneitä kasvojaan ja se järjesti kansanäänestyksen, yhä voimassa olevan Pinochetin perustuslain kumoamiseksi.

Mielenosoitukset ovat käytännössä jatkuneet Chilessä koko ajan lokakuusta 2019 asti, niin sanotun “koronakriisin” aikana vanha valtio on jatkanut fasistisia toimiaan, kieltäen mielenosoitukset ja yleiset kansanjoukkojen kokoontumiset kulkutautiin vedoten. Mielenosoitusten huippukausi näytti hetken jo olevan laskussa, vaikkakin koko ajan edistyksellisimmät joukot jatkoivat vastarintaansa kaikissa maan kolkissa pääkaupungista aina pieniin maaseutukyliin asti. Joukot osoittivat usein mieltään muun muassa poliittisten vankien välittömän vapauttamisen puolesta. Poliittisten vankien määrä on kasvanut koko ajan, koska nykyisten lakien puitteissa kuka tahansa kadulla kulkija voidaan luokitella “turvallisuusuhaksi” ja vangita ilman kunnollista oikeutta puolustaa itseään. Erityisesti mapuche-kansaan kuuluvat ihmiset ovat joutuneet näiden mielivaltaisten pidätysten kohteiksi.

Koko olemassa olonsa ajan Chilen vanhan valtion poliisit ovat syyllistyneet lukuisiin murhiin ja naisten raiskauksiin. Tämä rikollinen toiminta on koko ajan ollut pinnalla ja viime viikolla se taas näyttäytyi sangen selvästi Chilen kansalle. Helmikuun 5.päivä Panguipullin kaupungissa, joka on pieni noin 35 000 asukkaan “turistikaupunki”, paikalliset poliisit murhasivat raa´asti paikallisen katujonglöörin Francisco Martínezin. Tilanne oli edennyt niin, että poliisit olivat pyytäneet Martínezia esittämään henkilöllisyystodistuksensa, kun tämä esitti pienen vastalauseen avasi poliisi välittömästi tulen, tappaen usealla luodilla kansanjoukkojen oman pojan, joka oli viettänyt kovan elämän, eläen kaupungin kaduilla ja pyrkien katutaiteella saamaan pieniä rahasummia elääkseen.

Tällainen poliisin murhanhimoinen toiminta käynnisti laajat poliisiväkivallan vastaiset mielenosoitukset koko Panguipullin kaupungissa ja murhaa seuraavina päivinä koko kaupunki oli käytännössä kansanjoukkojen hallussa. Väkivaltaiset poliisit joutivat pakenemaan kaupungista armeijan syliin. Oikeutetusti raivostuneet kansalaiset vielä polttivat maan tasalle, koko Chilen kansan hyväksikäyttöä ja sortoa harjoittavan vanhan valtion valtaa edustavan Panguipullin kunnantalon.

Sunnuntaina 7.päivä helmikuuta tuli ilmi uusi poliisin suorittama kansalaisen murha. Tällä kertaa tapahtumapaikkana oli pääkaupunki Santiagon Pedro Aguirre Cerdan 51.poliisiasema. Poliisit olivat pidättäneet nuoren Camilo Miyakin ja tämän tyttöystävän. Syy pidätykselle oli se, että poliisin mukaan nuoret liikkuivat kadulla rikkoen ulkonaliikkumiskieltoa. Camilon tyttöystävä vapautettiin kello 14:00, mutta muutama tunti myöhemmin ilmoitettiin, että Camilo oli tehnyt “itsemurhan” putkassa.

Chilen kansanjoukot ovat vuosikymmenien aikana nähneet kuinka poliisi tappaa kansaa häikäilemättä ja tällä kertaa poliisiväkivallan vastaiset mielenosoitukset levisivät preeriapalon tavoin kaikkialla Chilessä. Koko kuluneen viikon (viikko 6) aikana ovat kansanjoukot polttaneet poliisiautoja ja vanhaa valtaa edustavia kunnantaloja, sekä muita valtion rakennuksia. Mielenosoitukset ovat myös levinneet Chilen lähimaissa ja näin ollen mielenosoitukset ovat saaneet myös kansainvälistä luonnetta. Kehotamme kaikkia lukijoitamme seuraamaan aktiivisesti tilanteen kehitystä Chilessä ja osallistumaan mahdollisiin solidaarisuus mielenilmauksiin Suomessa.

 

¡ La rebelión se justifica!On oikein kapinoida!

This entry was posted in Yleinen. Bookmark the permalink.