TRE: Kansainvälinen naistenpäivä

Lukijan kuva.

Perjantaina 8.3. nähtiin Tampereella jälleen Naistenpäivän mielenosoitusmarssi laajalla osanotolla. Julkaisemme saamamme kuvat osana tätä uutista. Mielenosoitus kokoontui klo 18 Tullintorilla päätunnustensa “Hallitus alas!” ja “Eteenpäin kohti vallankumouksellista naisliikettä!” taakse, Palestiinalle solidaarisuutta osoittavien tunnusten asettuessa marssin kärkeen ja muiden tunnusten seuratessa pitkin kulkuetta.

Marssi lähdössä Tullintorilta (lukijan kuva).

Itsenäisyydenkadulla (lukijan kuva).

Itsenäisyydenkadulla (lukijan kuva).

Marssin aikana huudettiin huutoja, kuten “imperialismia ja patriarkaattia vastaan!”, “hallitus alas!”, “alas naisviha!”, “alas alas imperialismi, alas alas sionismi!”, “joelta merelle, vapaus Palestiinalle!”, “eläköön proletaarinen feminismi!” ja “eläköön Palestiinan naisten aseellinen vastarinta!”.

Tunnelissa (kuva: Fereydoun Bahramnoori).

Hämeenkadulla (lukijan kuva).

Hämeenkadulla (lukijan kuva).

Hämeenkadulla (kuva: Fereydoun Bahramnoori).

Hämeensillalla (kuva: Fereydoun Bahramnoori).

Marssia yritettiin häiritä ulkopuolelta ennätyksellisen paljon, mutta taantumuksellisten siviilien yrityksistä ei jäänyt dokumentoitavaa kovaäänisen ja muutoinkin voimallisen mielenosoituksen haudatessa ne jäljettömiin. Mielenosoituksen saavuttua Keskustorille, kuultiin puheita marssin järjestäjiltä ja tukijoilta. Poliisi häiritsi puheidenpitoa hetken sireeneillään, mutta pysyi muuten sivussa.

Keskustorilla (lukijan kuva).

Keskustorilla (lukijan kuva).

Keskustorilla (lukijan kuva).

Sumud – Suomen Palestiina-verkoston edustaja puhui Israelin suorittaman kansanmurhan naisiin kohdistuvasta puolesta. Ammattiyhdistysliikkeestä kuultiin puhe JHL:n paikallisosaston edustajalta, joka nosti esiin naistenpäivän historiaa. Mielenosoituksessa ja sen järjestelyissä oli mukana erilaisia tahoja vasemmistoliikkeestä, jotka myöskin pitivät puheensa. Puheissa toistuvina teemoina olivat Palestiina, naisten asema työelämässä ja hallituksen ajamat heikennykset oikeuksiin ja elinoloihin. Maolaisten puhe asetti nämä ja muita ajankohtaisia asioita imperialistisen maailmanjärjestelmän ja patriarkaatin kontekstiin, paljasti porvarillisen feminismin palvelukset naisten enemmistön riistäjille asettaen sitä vastaan proletaarisen feminismin, tullen vallankumoukseen ratkaisuna ja sen vaatimaan ideologiaan ja puolueeseen. Puhe sai kiitosta myös enemmän tai vähemmän eri mieltä olleilta. Ylipäätään, mielenosoitusmarssi ja sitä seuranneet puheet toteutuivat hyvässä yhteishengessä, mikä vastaa yhä painavampana koettua tarvetta vallankumoukselliselle naisliikkeelle.

Keskustorilla (lukijan kuva).

This entry was posted in Yleinen. Bookmark the permalink.