Suomen poliisi harjoittaa etnistä profilointia

Yle uutisoi 7.5. Helsingin poliisin vuosia jatkuneesta romaneihin kohdistuneesta etnisestä profiloinnista. Vuonna 2013 Helsingin poliisilaitos antoi sisäisen ohjeistuksen, jossa käskettiin poliisipartioita puuttumaan matalalla kynnyksellä valvonnassa havaittuihin rikkeisiin ja muihin havaintoihin, ja tätä tulkittiin niin, että poliisi pysäytti romaneja ilman laillista syytä ja kirjasi ylös näiden henkilötietoja, seurasi vuosia romanien liikkeitä, kirjasi ylös näiden käyttämiä autoja ja porukoita, joissa he liikkuivat. Toiminta lopetettiin vuonna 2017 ja neljän vuoden aikana merkintöjä vapaamuotoiseen poliisin lokikirjaan kertyi tuhatkunta.

Poliisihallitus salasi aluksi asiasta tehdyn selvityksen julkisuudelta, mutta Helsingin poliisilaitos julkisti selvityksen myönnytyksenä. Selvityksen mukaan koodinimellä KURI-1 tunnettu operaatio johtui vuonna 2013 tapahtuneista ampumistapauksista, joissa oli poliisin mukaan kyse romanisukujen välisistä välienselvittelyistä. Operaation aikana poliisi takavarikoi 34 luvatonta ampuma-asetta, ja selvityksessä puolustettiin etnistä profilointia väittäen sen rauhoittaneen tilanteen ja lopettaneen ampumiset. Poliisi kiistää operaation olleen etnistä profilointia, vaikka se kohdistuikin aivan täysin viattomiin ihmisiin vain siksi, että he ovat romaneja. Myös vuonna 2018 julkaistun tutkimuksen mukaan romani- ja afrikkalaistaustaiset kokevat etnistä profilointia poliisin ja vartijoiden taholta, ja nyt esiin tullut tapaus vahvistaa aiemmat kertomukset poliisin keskuudessa esiintyvästä suorasta tai epäsuorasta kannustuksesta etsiä ja tarkkailla ”ei-suomalaisen” näköisiä henkilöitä.

Jo aiemmin on tullut ilmi, että poliisin keskuudessa esiintyy sovinismia ja suuntausta vanhakantaiseen fasismiin. Vuonna 2017 julkisuuteen tuli tietoja poliisien Facebook-ryhmässä tapahtuneesta kirjoittelusta, joissa levitettiin valheellisia juttuja mm. muslimeista ja maahanmuuttajista. Ryhmään kuului 2800 jäsentä, joiden poliisitaustan ylläpito oli tarkastanut. Yle julkaisi toukokuun alussa myös tallenteen, jossa poliisit solvaavat ja uhkailevat kiinniotettua ulkomaalaistaustaista miestä. Tilanteessa jutussa Kamraniksi kutsutun miehen kimppuun oli käyty kolmen muun miehen toimesta, ja hän oli todistajien mukaan maannut maassa ja vain pyrkinyt torjumaan iskuja. Poliisi päästi hyökkääjät karkuun ja pidätti Kamranin, ja alkoi väittää tämän lyöneen poliisia solvaten häntä rasistisesti. Poliisit uhkaavat miestä ja hänen koko sukuaan pakkopalautuksella, ”jos he eivät osaa elää yhteiskunnan normien mukaan”. Kamran on tilanteessa selvästi kivuissaan ja hätääntynyt, ja pyytelee anteeksi poliiseilta. Tallenteelta kuullaan myös, kuinka poliisit jatkavat rasistista kielenkäyttöään vielä keskustellessaan keskenään kiinniotetun jouduttua putkaan. Nauhoitetta ei koskaan käytetty oikeudenkäynnissä, koska poliisi muutti kertomustaan kuultuaan nauhasta ja ei enää ollutkaan varma lyöjästä, ja Kamrania vastaan nostetut syytteet hylättiin. Tallenteelta tunnistettu poliisi selvisi vain kirjallisella varoituksella ”epäasiallisesta kielenkäytöstä”.

Poliisin mukaan rasismille on nollatoleranssi ja ”epäasialliseen käytökseen” puututaan. Poliisista tehdään noin tuhat rikosilmoitusta vuodessa, mutta harva näistä johtaa edes esitutkintaan. Ylen tietojen mukaan vuosina 2018-2020 ratkaistiin noin 30 tapausta, joissa poliisia syytettiin rasistisesta toiminnasta. Yksikään ei edennyt esitutkintaan. Useissa tapauksissa oli kyse siitä, että ilmoittaja oli kokenut, että hänet oli pysäytetty etnisen taustansa takia ja raportoi poliisin naureskelleen ja käyttäytyneen rasistisesti – esitutkintaa ei kuitenkaan aloitettu, sillä kyseessä oli ”sana sanaa vastaan” – ja tietenkin poliisin sana painaa enemmän. Ylen tutkimien kahden vuoden aikana annettiin kaksi kirjallista varoitusta, toinen Kamranin tapauksesta ja toinen Lounais-Suomen poliisissa työskennelleelle miehelle, joka oli kuvaillut rikosilmoituksen tehnyttä ”vitun venäläiseksi lesboksi”. Kahdessa tapauksessa annettiin potkut: vartijalle, joka tuomittiin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ja poliisille, joka oli puhunut julkisuudessa mm. poliisijohdon ”taipuneen vihervasemmistolaiseen propagandaan” ja väittäneen, ettei poliisien Facebook-ryhmän kirjoittelu ollut rasistista. Nämä olivat tapauksia, joissa poliisi oli julkisesti ilmaissut sovinistisia kantojaan, kiusallisia siis poliisille, joka koettaa ylläpitää illuusiota itsestään luotettavana, kansan puolella ja sen eduksi olevana instituutiona.

Viime huhtikuussa uutisoitiin myös syyttäjän tekemästä päätöksestä lopettaa esitutkinta yhden poliisin osalta tapauksessa, jossa kahta poliisia epäiltiin törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta. Toinen on yhä epäiltynä virkarikoksista, ja tapauksessa poliiseilla on kytköksiä verkostoon, jonka jäseniä yhdistää ampuma-aseharrastus ja fasismi. Selvityksestä tuli ilmi poliisien viestittely, jossa he vannovat käyttävänsä asemaansa rikostutkinnassa hyväkseen ja ”pistävänsä kylmäksi paljon porukkaa”. Helsinkiläinen ylikonstaapeli oli myös antanut neuvoja nk. Kansallismielisten liittouman johtajalle siitä, miten näiden kannattaisi varautua ”katupartiointiin” eli hyökkäämään maahanmuuttajataustaisten kimppuun.

Nämä kaikki esimerkit osoittavat jälleen poliisin sovinismista. Kyseessä ei ole vain muutama ”mätä omena” tai ongelma, joka poistuisi valistamalla poliiseja siitä, että rasismi on väärin. Julkisuudessa poliisi väittää, ettei systemaattista etnistä profilointia tapahdu ja ongelma on vain yksittäisissä virheissä, jotka korjataan. Jatkuvasti kuitenkin esille nousee tapauksia, jotka todistavat toisin. Poliisi kehittää kansalaisten valvontaa vetoavansa kansalaisten turvallisuuteen palvellen tosiasiassa suomalaisen imperialismin turvallisuutta. Sen tehtävä on suojella Suomen valtiota, ”integroida” sorrettuja osaksi sitä, suojella suomalaista imperialismia ja ylläpitää porvariston diktatuuria. Kansallissovinismin lietsominen palvelee työväenluokan yhtenäisyyden hajottamista. Poliisin luonne ei muutu, vaikka sisäministeriä myöten väitettäisiin, että poliisin arvomaailmaan ei kuulu rasismi – se palvelee suomalaista imperialismia ja sen hallitsevaa luokkaa.

This entry was posted in Yleinen. Bookmark the permalink.