LCP: “Toveri Pelé, läsnä kamppailussa!”

Jaamme joulukuun alussa julkaistun Köyhien Talonpoikien Liiton (LCP) kansallisen komission tiedotteen, koskien toveri Pelén kuolemaa. Alkuperäinen suomennos on luettavissa uusibrasilia.wordpress.com sivustolla, ja LCP:n alkuperäinen julkaisu portugaliksi löytyy täältä.

LCP: “Toveri Pelé, läsnä kamppailussa!”

Toverimme Pelé, Bahiassa syntynyt talonpoika, José Fonseca de Araújo, menehtyi viime keskiviikko-iltana, joulukuun 8. päivä 2021, 52 vuoden iässä. Hän kärsi diabeteksestä ja sydänongelmista. Kansanavun tuella hän oli jo käynyt elintärkeässä leikkauksessa muutamia vuosia sitten. Hänet tunteneiden oli vaikea kuvitella, että hänellä oli niin monia terveydellisiä vastoinkäymisiä. Milloin vain, missä vain, minkälaisen sään armoilla tahansa, nukkuen pressukatoksen alla tai jossain vähän paremmassa, missä joukot huusivat Köyhien Talonpoikien Liiton tukea vuosisatoja vanhaan taisteluun maasta, Siellä Pelé oli.

Iloisena, optimistisena, tien osoittajana, pitäen kokouksia, piirtäen iskulauseita, kannustaen lannistuneita, lohduttaen ja toivottaen tervetulleeksi heidät, joilla oli enemmän vaikeuksia. Pelé ymmärsi miten tunnistaa ero joukkojen välisten ristiriitojen ja joukkojen ja heidän vihollistensa välisten ristiriitojen välillä. Jos hän jonakin hetkenä tai toisena teki virheen, hän ei koskaan karttanut ongelman nöyrää analysoimista. Itse asiassa, meidän arviomme mukaan, nöyryyttä tällä suurella, kovaäänisellä ja rohkealla miehellä oli yltäkylläisesti. Hän pyysi aina, että hänen toverinsa katsovat joukkoja silmiin, kun puhuvat heille.

Pelé ei ollut peloissaan missään tilanteessa. Niinä lukemattomina kertoina kun hän, talonpoikia palvellen, osallistui eri julkisten elinten kuulemistilaisuuksiin, hän näytti joukkoja hämäämään, pehmittämään tai uhkaamaan asetettujen ”auktoriteettien” oikean paikan. Tästä syystä, erään kerran Parássa Maanomistajien asiamies Gersino José Filho otti asiakseen identifioida hänet. Se ei ollut vitsi, vaan sen tarkoitus oli varoittaa maanomistajia, poliisia ja pyssymiehiä vaarasta, jota Liiton “Negão” yhdessä alueen joukkojen kanssa heille edusti. Ja kuinka monille alueille Pelé matkasikaan Brasiliassa, koskaan unohtamatta Rondôniaa, josta hän aloitti.

Pelé liittyi taisteluun maasta nuorena. Hänen itsensä mukaan, hän oli aktiivinen jo 16-vuotiaana, hän kannatti sankarillista valloitusta ja vastarintaa Santa Elinassa, Corumbiarassa vuonna 1995. Tehden pesäeron opportunismiin, hän osallistui Corumbiaran Talonpoikaisliikkeen (Movimento Camponês Corumbiara), MCC:n, perustamiseen. Hän oli merkittävässä roolissa MCC:n johdon poikkeamien tuomitsemisessa. Vaikkakin MCC:llä oli kohonnut ymmärrys taistelusta maasta, sen jotkut johtajat yhä omasivat edellisestä järjestöstä perittyjä jäänteitä opportunisista käytänteistä ja toimintamalleista. Tuona ratkaisevana hetkenä Brasilian talonpoikaisliikkeen historiassa, jota ravitsi sankarillisessa Santa Elinan taistelussa vuolaasti vuodatettu veri, Pelé asettui kannalle, että on tarve radikaalille pesäerolle kaikesta vanhasta. Kovassa ja väkivaltaisessa kamppailussa, yhdessä joukkojen kanssa, tämä pesäero aukaisi voimaperäisesti tilaa MEIDÄN TIELLEMME (“NOSSO CAMINHO”), joka takoi Köyhien Talonpoikien Liiton, joka sitten järjestäytyi kautta Brasilian. Pelé oli Rondônian ja Läntisen Amazônian LCP:n perustaja ja useiden vuosien ajan hän otti osaa LCP:n Kansalliseen komissioon.

”Pesukarhut” (“guaxebas”, tilanherrojen palkkaroistoja, kääntäjän huom.) vainosivat Peléä ja hyökkäsivät häntä vastaan. Häntä ammuttiin ainakin kahdesti. Pelé pidätettiin useita kertoja latifundian määräyksestä ja hänet vapautettiin Liiton joukkomobilisaation ansiosta. Väsymättömän vainon lisäksi, opportunismi houkutteli häntä vaalifarssin seireenilauluilla. Kovalla kritiikin ja itsekritiikin kamppailulla toveri ylitti tämän ajanjakson, ja jälleen kerran vannoi valan LCP:n lipulle ja agraarivallankumoukselle.

Hän myös otti vastaan ja suoritti tehtäviä maan kaikilla alueilla kantaen Liiton lippua ja sanaa, kesken kaikkein kovinta linjakamppailua vallankumouksellisen tien ja opportunistisen tien välillä talonpoikaisliikkeessä. Mihin ikinä hän menikään, hän voitti joukkojen ihailun, kunnioituksen ja kiintymyksen, sekä sai osakseen vihollistemme vihan.

Pelé otti useita kertoja osaa maan valloittamiseen, tiesulkuihin, kongresseihin, kokouksiin, kuulemisiin jne. Hän puolusti työläis-talonpoikaisliittoa ja agraarivallankumousta. Hän antoi useita kertoja tärkeitä haastatteluja A Nova Democracialle, lehdistölle jota hän puolusti henkeen ja vereen. Hän oli Kansanavun (Socorro Popular) innokas kannattaja. Hän oli yksi LCP:n edustajista kapinallisen ja taistelevan nuorison kanssa, mobilisaatioiden huippuvaiheessa vuosina 2013 ja 2014. Hän osallistui asianajajain ja kansanoikeuksien puolustajien kansainvälisiin tapaamisiin yhdessä CEBRASPO:n ja ABRAPO:n kanssa. Ja lähempinä aikoina hän johti Santa Lúcian tilan uudelleenvaltaamista, viikko pahamaineisen PAU D`ARCOn verilöylyn jälkeen Parássa, 2017.

Pelé jättää meidät hyvin vakavalla hetkellä, kun julman sorron alla, MEIDÄN TIEMME loistaa ainoana Brasilian talonpoikaisliikkelle. Emme saa jättää alleviivaamatta suuttumustamme hänen kuolintapaansa. Pelé otettiin hoitoon tiistaiyönä ja hänet uloskirjattiin keskiviikkoaamuna. Keskiviikon iltapäivällä, 8. päivä, hänet vietiin jälleen sairaalaan ja muutamien tuntien kuluttua hän oli kuollut. Voisiko olla, että hän oli siinä kunnossa että hänet voitiin päästää kotiin, vai oliko syynä terveydenhuoltojärjestelmän täysin puutteelliset puitteet? Terveydenhuoltojärjestelmän, jota he kutsuvat ”julkiseksi”, josta riistävät roistot ovat huolissaan vain tehdäkseen demagogiaa pandemian aikoina.

Toveri Pelélle; Hänen läheisilleen, joita hän syleili elämänsä viimeisinä vuosina, hänen ”pienelle isolle” toverilleen ja lapsille, jotka hän adoptoi omikseen, jotka aina kunnioittivat, ihailivat ja tukivat häntä hänen päätöksessään taistella, taistella ja taistella; Hänen opettajilleen; Niille tuhatpäisille joukoille ja tovereille, jotka jäävät suremaan hänen lähtöään ja tekevät hänelle kunniaa, kuten tulevat tekemään tuhannet talonpoikaisjoukot tulevaisuudessa: Jatkakaamme agraarivallankumouksen punaisten lippujemme kohottamista yhä korkeammalle; Me tulemme vahvistamaan työläis-talonpoikaisliittoa yhä enemmän ja enemmän; Me tulemme levittämään miljoonia ”MEIDÄN TIEMME” -kirjasia takoaksemme taistelijoita, jotka tulevat koputtamaan nöyrään oveemme.

Me tulemme voittamaan, Pelé. Se voitto tulee olemaan myös sinun.

Köyhien Talonpoikien Liiton Kansallinen Komissio, 9. Joulukuuta

This entry was posted in Yleinen and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.