VIIKKOKOOSTE (31/32): Ranska – Peru – Brasilia – Norja

Punalipun toimitus julkaisee viikkokoosteen viikoilta 31 ja 32 sisältäen uutisia Ranskasta, Perusta, Brasiliasta ja Norjasta, joita on julkaistu monilla vallankumouksellisilla nettialustoilla, kuten Newepochmedia, Demvolkedienen, Anovademocracia, Tjenfolketmedia jne. Linkit alkuperäisiin uutisiin ja lähteisiin löytyy tekstistä.

Aiheina ovat muun muassa paikalliseen porvariin kohdistunut sabotaasi-isku, luokkakantaisen ammattiyhdistysliikkeen järjestäytyminen, kaivostyöläisten lakko, taantumuksellinen väkivalta, sekä imperialistisen riistorauhanturvaaminen.

Kannustamme lukijoitamme seuraamaan vallankumouksellisia uutisia maailmalta ja pyrimme parhaamme mukaan tarjoamaan niitä suomeksi proletaarisen internationalismin nimissä, paljastaaksemme imperialismin kierot juonet ja taantumuksen kaikkialla missä se toteuttaa hirmutekojaan maailman kansoja vastaan, maailmalla ja Suomessa.

RANSKA

Autokauppiaspohaton liikkeeseen hyökättiin polttamalla kaksi autoa 25.7. vastalauseena tämän sovinistisiin menettelytapoihin ja työläisten kohteluun. La Cause du Peuble -lehti toteaa julkilausumassaan: “Tämä rosvopomo riistää ja on riesana kaikille liikkeen asiakkaille ja työläisille, sekä kaikille hänen työntekijöilleen. Toimenpiteemme kohdistuu etenkin häneen ja hänen toimintaansa seksistisenä porvarina, joka tunnetaan kautta Lons-le-Saunierin. Me tuemme kaikkia Zangrandin työntekijöitä ja heidän oikeutettua taisteluaan kusipääpomoa vastaan.

Tulemme aina seisomaan työläisnaisten ja luokkamme takana! Nämä toimet ovat vasta alkua!”

Saman porvarin omistaman liikkeen pylväs koristeltiin punaisella sirpillä ja vasaralla aikaisemmin tänä vuonna maaliskuussa.

Punalipun toimitus osoittaa solidaarisuutta Ranskan taistelevalle työväenluokalle ja köyhille, sekä poliittisille vangeille, etenkin viimeaikaisten Ranskan taantumuksellisen valtion sorotoimenpiteiden johdosta.


PERU

Viimepäivinä useita tärkeitä tapahtumia on järjestetty Perussa osana maan kärjistyviä ristiriitoja ja luokkataistelua.

Kolmas päivä elokuuta pidettiin alueellisten valtuustojen (Bases Regionales del Sutep) 1. ylimääräinen kansallinen kokous (convención nacional extraordinaria) Limassa.

Kokouksessa keskusteltiin SUTEP:n puolustuksesta, sillä suurpor

variston ja maanomistajien palveluksessa toimiva pieni parlamenttikretinistinen petturien (movadef) ryhmittymä yrittää tuhota sen, joka kutsuu itseään nimellä “SUTE Provincial de Barranca”. Ryhmittymä petti opettajat vuoden 2017 lakossa, mikä on pidettävä mielessä, kun Maailmanpankki siirtää julkiset koulut APS:n haltuun, mikä on byrokraattisen kapitalismin keino takoa voittoa kansan koulutuksesta.

 

Kokous asettaa kulkevansa J. C. Mariáteguin viitoittamaa tietä kannattaen luokkakantaisen ammattiyhdistysliikeen linjaa osana uudelleenrakentamisen ja uudelleenorganisoimisen prosessia.

 

 

Kauan eläköön SUTEP:n 1. ylimääräinen kansallinen kokous, J. C. Mariátegui, Germán Caro Ríos, sekä sankarillinen ja tuhoutumaton kylämme!


Eteläisessä Perussa protestit Tia Maria kaivosprojektia vastaan ovat jälleen kiihtyneet. Neljä poliisia loukkaantui viimeisimmissä yhteenotoissa. Arequipan asukaat ovat vastustaneet kaivosprojektia jo vuodesta 2009. Vuonna 2015 nähtiin 49 päivää kestänyt lakko, jossa sai surmansa 3 ja haavoittui yli 200.

4. päivä elokuuta vanhan Perun valtion virassaoleva presidentti Martín Vizcarra komensi sotilaallisen operaation mielenosoittajia vastaan Isla provinssissa. Tämä ei mielenosoittajia pysäyttänyt. Mielenosoitukset ovat maksaneet porvaristolle 14 miljoonaa dollaria päivältä ja kaivostyöläisten vastarinta on väkevää. Junayhteys Matanarin satamaan on katkaistu, mikä on yksi tärkeimmistä Perun laivayhteyksistä Brasiliaan. Vakuutamme, että lakkoilu on vasta alkua.

Vanhan Perun valtion turvautuminen taantumuksellisiin asevoimiin mielenosoittajien tukahduttamiseksi osoittaa, että työläiset onnistuivat riistämään alueen hallinnan taantumuksellisten luokkien käsistä. Useat porvarilliset lähteet ovat tunnustaneet tämän saavutuksen.

Lisätietoa espanjaksi linkin takaa.


BRASILIA

31. päivä Heinäkuuta Complexo da Maré:n asukkaat Rio de Janeirossa elivät kauhun hetkiä, kun Witzelin hallituksen asevoimat rynnäköivät kivääritulen saattelemina ihmisten taloihin. Kaksi ihmistä haavoittui poliisin kivääritulesta ja yksi puolitoista kuukautta vanha lapsi sai surmansa. Hirmuteosta vastuullisia ovat BOPE:n (Batalhão de Operações Policiais Especiais) agentit, SHOCK ja 22. pataljoona.

Asukkaat ovat kertoneet, kuinka poliisi on rynnäköinyt parvekkeille, asuntojen sisään, hajoittaneet autoja ja mopoja, sekä kaiken lisäksi ampuneet automaattiaseilla puhtaasti terrorimielessä.

Uutinen demvolkedienen:ssä ja anovademocracia:ssa.

Punalipun toimitus tuomitsee taantumuksellisen terrorin, jonka tarkoituksena on lyödä sorrettuja entistä syvemmälle sorron ikeeseen. Tämä ei lamaannuta, vaan päinvastoin nostattaa kansan jaloa ja oikeutettua vihaa, mikä hyökyaallon lailla tulee pyyhkimään kaiken taantumuksen maailmankartalta – seisomme yhdessä rintamassa Brasilian köyhän ja taistelevan kansan kanssa. Siksi lausumme ilmaan tunnuksen, joka kaikuu koko maailman köyhille ja työtätekeville, myös Suomessa; taistelkaa ja tehkää vastarintaa!


NORJA

Norjan yleisradio on uutisoinut, että Norja lähettää sotilaita YK.n rauhanturvaoperaatioon Malissa. Tjenfolketmedia kirjoittaa 07.08., että meidän on paljastettava länsimaisen porvarimedian valheet länsimaisesta imperialismista rauhanrakentajana ja paljastettava se köyhien verestä ja hiestä eläväksi pedoksi, joka loisii Afrikan sorrettuja kansakunnista levittäen sotaa ja kärsimystä kaikkialle, minne se kyntensä iskee.

Jenkkisotilaita matkalla Maliin.

Norjan taantumuksellien valtio lähettää yhteensä 60 sotilasta Maliin, johon on sijoitettu yhteensä 12 000 sotilasta, jotka on pääosin värvätty ranskaa puhuvista Afrikan valtiosta.

Mali on aikaisemmin ollut Ranskan siirtomaa, eikä 50 vuotta näennäistä itsenäisyyttä ole irrottanut sitä Ranskan imperialismin ikeestä. Mali on Afrikan kolmanneksi suurin kullan tuottaja, mutta jonka viennistä raaka puuvilla kattaa suuremman osan. Jopa 3 miljoonaa kaikista 18 miljoonasta malilaisesta työskentelee puuvillan tuotannossa. Ranska on malilaisten tavaroiden toiseksi suurin vientimarkkina.

Ranska kilpailee alueen suurimman imperialistin, Yhdysvaltojen, kanssa markkinoista, luonnonvaroista ja vaikutusalueista, esimerkiksi Libyassa. Alueella on myös muita kilpailevia imperialisteja, kuten Englanti, Venäjä ja Kiina. Kansojen sortamisessa ja riistämisessä nämä pedot kuitenkin löytävät yhteisymmärryksen.

Imperialismi on taantumusta kautta linjan, se lietsoo sotia ja järjestää kansan teurastuksia pilkotakseen, hajoittaakseen ja jakaakseen sorretuja kansakuntia imperialistivaltojen kesken, jatkaakseen kaikista köyhimpien riistämistä ja näiden kansakuntien, maailman suuren enemmistön, kaikenpuolista ryöväämistä uusintamalla puolifeodalismia, jonka päällä kehittyy byrokraattinen kapitalismi, korruptio ja maanpetturuus.

Suomi on Norjan tavoin imperialistinen valtio. Tosin, Norjalla on tiettyjä erikoispiirteitä, esimerkiksi laaja öljymonopoli, sekä aseellinne liittouma NATO:n kanssa (Suomen taantumukselliset asevoimat tosin ovat NATO -yhteensopivat), mikä tarjoaa sille enemmän pelinappuloita imperialistien pelikentillä maailman uudelleenjakamiseksi. Kuitenkin riistorauhanturvaamisessa Norjalla ja Suomella on yhtäläisyyksiä. Esimerkiksi suomalainen imperialismi ojensi auttavan kätensä ranskalaiselle imperialismille lähettäessään lisää sotilaita UNIFIL operaatioon, jossa se on ollut osallisena vuodesta 2012 lähtien. Ranskan taantumuksellinen valtio lähtetti Suomelle avunpyynnön Pariisin terrori-iskujen johdosta, johon Suomi vastasi myöntävästi, lähettämällä 160 sotilasta UNIFIL:iin, täten vapauttaen ranskalaisia sotilaita Ranskan taantumuksellisen järjestyksen sisäisen turvallisuuden tarpeisiin. Yhteensä suomalaisia sotilaita on operaatiossa 340, mikä on huomattava osa kaikista rauhanturvaamisoperaatioissa palvelevista n. 500:sta suomalaisesta (YLE 2018).

Malin tapauksessa Ranska on aloittanut tunnustelut Suomen imperialismin kanssa sotilaallisesta osallistumisesta “terrorismin vastaiseen” interventioon. Tulevaisuus näyttää, saako suomalainen vahtikoira uuden takapihan vartioitavakseen.

Siksi toistamme vallankumouksellisen ja proletaarista internationalismia uhkuvan tunnuksen; vastustakaa imperialisteja, varsinkin kotimaisia!

 

This entry was posted in International, Käännökset, Maailma, Uutiset, Yleinen and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.